LJubici Otašević zbog oca Udba nije dala mira

Jelena MATIJEVIĆ

29. 03. 2016. u 20:50

Ni u seriji “Bićemo prvaci sveta” nije se mogla zaobići priča o lepoti košarkašice LJubice Otašević. Bratanac Jovan: Sve planove je podredila želji da ponovo bude sa tatom Božidarom

Љубици Оташевић због оца Удба није дала мира

LJubica u La Korunji sa košarkašicama Crvene zvezde

JEDINI san moje tetke LJubice Bube Otašević bio je da napusti sve i ode kod oca Božidara, majora-pilota Vojske Kraljevine Jugoslavije, branioca Beograda 1941, stradalnika nacističkog logora Osnabrik, koji je posle oslobođenja odlučio da ostane u emigraciji.

Ništa drugo u LJubičinoj mladosti nije bilo važnije od ispunjenja te želje. U njoj se krije i odgovor zašto je vrlo rano zatvorila širom otvorena vrata blistave košarkaške karijere.

Ovako za “Novosti” govori Jovan Otašević (64), bratanac čuvene košarkašice Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije, Gornjomilanovčanke koja je pedesetih godina minulog veka lepotom pokorila Beograd.

U gradu koji se oporavljao od rata, pričalo se o mnogo čemu, ali najviše o lepoti LJubice Otašević. Bila je visoka, prirodno lepa i bez trunke šminke na sebi, zaustavljala je dah muškarcima i izazivala divljenje žena. Očaran njenom lepotom i Ivo Andrić je, kažu, dolazio na treninge i mečeve Zvezde na Malom Kalemegdanu.

I u seriji “Bićemo prvaci sveta”, koja se odnedavno emituje na RTS, nije bilo moguće zaobići priču o njenoj lepoti, košarkaškom umeću, vezi sa Srđanom Kalemberom, košarkašem “crveno- -belih”... Čast da tumači lik LJubice u ovoj seriji pripala je glumici Nini Janković.

Ali, košarkašku karijeru LJubica Otašević prekinula je naglo, već u 24. godini, kada je kao studentkinja Filozofskog fakulteta u Beogradu otišla u Italiju da usavrši jezik.

LJubica Otašević

Od tada nikada više nije živela u Jugoslaviji. O razlozima njenog odlaska uglavnom se nagađalo. Verovalo se da su povod bila otvorena vrata Holivuda i želja za životom na visokoj nozi.

O tome se naročito govorilo pošto je bila dublerka Sofije Loren u filmu “Ključ” Kerola Rida i tokom njene veze sa Kerijem Grantom, koji je iz Holivuda došao u Gornji Milanovac na sahranu LJubičine bake. Bila je bliska i sa Marlonom Brandom, Šonom Konerijem, Robertom Evansom. Bila je udata za grofa Enrika di Partanovu...

Pravi razlozi njenog odlaska iz Jugoslavije bili su, međutim, daleko od želje za životom u bogatstvu, a znali su ih samo članovi njene porodice.

Božidar Otašević

- Koliko je sve u LJubičinom životu bilo podređeno želji da ponovo bude sa ocem, najbolje svedoči to što je, iako neprekidno pod budnim okom Udbe, uspela da ga vidi 1953. i 1954. godine kada je kao košarkašica Crvene zvezde gostovala na turnirima u Italiji i Francuskoj - nastavlja Jovan Otašević.

- U to vreme jugoslovenski klubovi su u inostranstvo putovali sa kolektivnim pasošom, pa tetka, zbog posledica koje bi snosila porodica u Srbiji, nije želela da pravi politički skandal i traži azil.

Ipak, činila je sve da Jugoslaviju napusti legalno, odnosno da se domogne pojedinačnog pasoša. Kad ga je dobila, 1957, bilo je kasno za ostvarenje sna o okupljanju porodice, jer je njen otac preminuo godinu ranije. No, tuga i bol za njim i neprestana strepnja od Udbe, “pomogli” su joj da istraje u nameri da napusti Jugoslaviju.

Po rečima našeg sagovornika, u priči o LJubici Otašević, a pre svega o sudbini njenog oca Božidara, sažeta je istorija tragedije brojnih srpskih porodica i teških srpskih podela u minulom veku.

- Boža je bio je jedan od hrabrih pilota koji su branili Beograda 1941. godine, u jedinici pod komandom pukovnika avijacije Jovana Kalembera, oca proslavljenog košarkaša Srđana sa kojim je LJubica nekoliko godina bila u vezi.

Jovan Otašević

Ni romansa LJubice i Srđana, po mišljenju našeg sagovornika, baš zbog sudbine njihovih očeva, verovatno, nije bila slučajna.

- Posle šestoaprilskog sloma Kraljevine Jugoslavije, Božidar se maja 1941. vratio u Gornji Milanovac, gde je zarobljen i odveden u logor Osnabrik u Nemačkoj - priča naš sagovornik. - Tamo je, četiri teške godine i patnju delio baš sa Jovanom Kalemberom. Ali, po završetku rata, za razliku od Jovana, Božidar se nije vratio u zemlju. Govorio je da se u slobodnom svetu priprema i bori za oslobođenje srpskog naroda.

Sva njegova aktivnost, naglašava Jovan Otašević, nije promakla Udbi, koja je neprekidno pratila LJubicu i celu porodicu Otašević.

- Osim što su bili “njena senka”, oficiri Udbe su na LJubicu neprekidno nasrtali i zbog njene lepote, ucenjivali je, proganjali - veli naš sagovornik.

Čast da tumači lik LJubice u TV seriji pripala je Nini Janković

- Nije me zato začudilo, kada mi je, 1989. godine, prilikom našeg poslednjeg susreta u San Sebastijanu, rekla: “Komunisti su mi uništili život, a posebno jedan Crnogorac, nasilnik”...

VOLELA SRBIJU I ZVEZDU

TETKA LJubica je neizmerno volela Srbiju i Crvenu zvezdu - priča naš sagovornik. - Devedesetih godina prošlog veka je u Srbiju vrlo često slala humanitarnu pomoć. A, pamti se i da je košarkašice Crvene zvezde iznenadila u La Korunji 1979. godine, uplativši im hotel s pet zvezdica uoči finala Kupa šampiona.

DVA SUSRETA

U ITALIJU je LJubica, te 1957. otišla iz naše kuće - priča Jovan Otašević. - Imao sam pet godina i sećam se da sam joj sve vreme sedeo u krilu. Posle toga video sam je još dva puta, 1973. u Rimu i 1989. u San Sebastijanu. Želela je da mi da novac, a kada sam joj rekao da mi ne treba i da sam samo došao da je vidim, dugo je plakala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Ivan Radisavljevic

29.03.2016. 21:16

Komunizam je sida drustva! Nesto najgore sto je covecanstvo moglo da strefi! Da razbojnici, mafijasi I ubice dodju na vlast.

ranko75

29.03.2016. 23:16

@Ivan Radisavljevic - Komunisti su se formirali kao onaj deo ljudi koji su imali neku svoju viziju pravicnosti, kao protivtezi nepravednom drustvu kakav je bio kapitalizam, koji vidimo sada i mi kada se vraca.Stvar je u tome da kapitalista nije socijalno orijentisan da ucini nekome (osim sebi) bolji zivot nego profit sebi i potpuno zanemarivanje interesa radnika.Ta zelja za pravdom je okupljala komuniste.Medju njima je imalo svega sto je u drustvu bilo i losih i dobrih,jer zelju za pravdom imaju svakakvi ljudi.

srbo

30.03.2016. 08:37

@Ivan Radisavljevic - ranko 75,ili si mnogo naivan ili se praviš naivan.zločine nad srbima su izvodili zlikovci koji su mrzeli sve što je srpsko.kakvu su hteli pravdu vidi se po tome kako su masovno streljali srpski narod bez suda po kratkom postupku.svi ti udbaši su bili i ostalči obične zveri.neki pojedinac u njinim redovima koji im se suprotstavio ,ubijen je oi kratkom postupku.danas se neki koji su uhapšeni brane ,tako da se prolongira vreme da bi ih oslobodili.oni su i opljačkali ovu državu i uništili.jpš su tu.

Francesco

30.03.2016. 17:48

@Ivan Radisavljevic - Kao što već rekoh, a kao što vi ne smete da objavite, ako je komunizam sida društva onda je monarhija kuga, i to crna kuga.

dragan963

29.03.2016. 22:58

On imao pet godina kad je ona otišla u Italiju. O čemu priča ovaj tip!? On je znao kako se ona osećala, ko ju je i zbog čega startovao i maltretirao. On u to vreme nije znao ni nos da obriše. U redu otišla devojka za boljim životom pa neka bude i iz pokitičkih razloga. Nije problem. Problem je što se sad neku anonimusi pod plaštom rodbinskih veza pričaju nešto o čemu ništa ne znaju niti su učestvovali u tome.

Veselin

29.03.2016. 23:13

@dragan963 - Ne,ti koji joj nisi niko i ništa i video si je na slici,ti sve znaš.Naravno da zna,jer mu je tetka.Ali to tebi nije jesano jer su tvoji rođaci cinkarili jedni druge i slali na Golo otok,tako da niko ni sa kim ne govori a ti si običan mrzitelj svega što je ljudsko i srpsko,Sram da te bude

ljubinka

30.03.2016. 04:59

Potpuna istina,i moj zivot su unistili na svoj nacin titoisti. UDBA je bila stalno uz nas I jedan skolski drug je radio za njih... Isao je sa mnom u sup da podnesem za pasos 1958,jer sam rekla da sam cula od jednod radnika koji su bili u Trstu da se jedan oficir raspitivao da li ima neko iz moga sela.U Trstu sam usla u jednu radnju ,a jedan mladic je stao na vrata I gestikulirao,onda me je Italijan pitao hocu li ostati da radim.Rekla sam ne,moram da studiram.To je trajalo sve do 1985g

Деки

30.03.2016. 10:19

Не знам само зашто је улога Љубице Оташевић, додељена Нини Јанковић...? По мени је Мирка Васиљевић као рођена за ту улогу, чак и више подсећа на Љубицу. Да не помињем и њену невероватну лепоту, попут Љубичине.