Tito obećao Kosovo Albaniji

I. Miladinović

13. 03. 2016. u 21:40

Šta otkrivaju dokumenti iz naših i ruskih arhivskih fondova - Kardelj rekao Staljinu 1947. godine: Mi mislimo da Tirani ustupimo tu teritoriju. Staljin: Kako je tako primitivan narod uspeo da ovlada Kosovom

Тито обећао Косово Албанији

Tito i Edvard Kardelj, u pozadini Veljko Vlahović i Vladimir Bakarić

TONOVI izveštaja o poseti predsednika Tomislava Nikolića Moskvi i suretu sa liderom Rusije Vladimirom Putinom, pokazali su da su odnosi između dve zemlje u stalnoj uzlaznoj liniji. Možda je ovo prilika da za trenutak zaronimo u svet istorije i da se prisetimo raznolikih i kontradiktornih veza na relaciji Moskva - Beograd. Šira javnost o ovome podosta zna. I kako je Rusija u jednom trenutku, oko Berlinskog kongresa otvoreno stala na stranu Bugarske nauštrb interesa Srbije. Takođe, nema čoveka u našoj zemlji koji ne zna da je Rusija 1914. godine, žrtvujići svoju budućnost, objavila rat Austrougarskoj kada je napala Beograd.

Verovatno najmaglovitiji deo tih uzajamnih odnosa je period neposredno posle Drugog svetskog rata, mada su tada obe zemlje bile u sklopu većih država - Sovjetskog Saveza i Jugoslavije.

Međutim, zajedničkim poduhvatom naših i ruskih arhivista, pre neku godinu, publikovan je "Zbornik dokumenata o jugoslovensko-sovjetskim odnosima 1945-1956". U ovom izdanju objavljeno je nekoliko stotina, našim istraživačima uglavnom nedostupnih dokumenata, koji otkrivaju novu dimenziju složenih odnose između dve bivše zemlje. Naročito na periodu koji je kod nas odomaćen pod nazivima "Informbiro" ili "četrdeset i osma".

Publikovana dokumenta iz jugoslovenskih i ruskih fondova omogućavaju i objektivno sagledavanje ne samo kompleksnih odnosa SFRJ i SSSR-a, već i pogleda na mnoga unutrašnja pitanja u Jugoslaviji i planove Titovog režima, naročito oko sudbine Kosova, najbolnije tačke Srbije.

POSEBNU pažnju u Zborniku privlači stenogram razgovora koji su u Moskvi, 19. aprila 1947. godine, vodili sa Staljinom i Vjačeslavom Molotovom - Edvard Kardelj, Stanoje Simić i Vladimir Popović. Sastanak je uglavnom bio posvećen privrednoj saradnji, ali je Staljin u jednom trenutku pokazao interesovanje za broj Slovenaca, Srba, Makedonaca i Crnogoraca u Jugolaviji. Na dnevni red su došli i Albanci:

Staljin: - A kako ide s Albancima? Hodža se nešto žalio na vaše političke savetnike u njihovoj armiji, kao da oni slabe disciplinu, što li?

Kardelj: - To je za nas novo. Nama o tome nisu ništa govorili.

Staljin: - Kakvog su porekla Albanci?

Kardelj: - Oni su potomci Ilira.

Staljin: - Sećam se da mi je Tito govorio da su oni srodni sa Baskima.

Kardelj: - Da, to je tačno.

* Enver Hodža i Tito


Simić: - Po nekim znacima izgleda da su Albanci najstariji narod na Balkanskom poluostrvu. Po nekim rečima da se zaključiti da je njihov jezik stariji od grčkog. Objašnjavao je šta znači reč Afrodita na albanskom i tvrdio da u grčkom jeziku ta reč ništa ne znači.

Staljin: - Taj narod izgleda da je dosta zaostao i primitivan.

Popović: - Ali su vrlo hrabri i verni.

Staljin: - Da, oni mogu biti verni kao psi, to je odlika primitivaca. Kod nas su tako verni bili Čuvaši. Ruski carevi su ih uzimali za ličnu stražu.

Kardelj: - Kod nas na teritoriji Kosova i Metohije ima i dan-danas više Albanaca nego Srba. Mi mislimo kasnije, kad se još bolje povežemo s Albancima, da im ustupimo te teritorije.

Staljin (to mu je bilo vrlo drago); - Vrlo dobro, to je pravilno. A kako su se Albanci našli na toj teritoriji?

Kardelj: - Za vreme Turaka zaposeli su taj kraj, a deo stanovništva denacionalizovali.

Staljin: - Kako da tako primitivan narod uspe u tome? Čime se to objašnjava?

Kardelj: - I okolna plemena su bila primitivna, kao na primer, crnogorsko.

Popović: - Ne, nisu oni denacionalizovali Crnogorce. U tim krajevima su živeli Srbi.

Staljin: - Vot kako! (smeh)

Staljin: - Koja je vera u Albaniji najviše zastupljena?

Simić: - Najviše ima muslimana, pa katolika, a ima nešto i pravoslavnih.

"Mi mislimo kasnije, kad se još bolje povežemo s Albancima da im ustupimo te teritorije", da li se ova rečenica omakla Kradelju? Pre će biti da je u Moskvu stigao sa instrukcijama iz Beogada da vođi "svetskog proletarijata" saopšti odluku rukovotstva KP Jugoslavije. I Staljinov odgovor "Vrlo dobro, to je pravilno" ukazuje da se takva odluka poduže pripremala.

Ovaj detalj potvrđuje i da je Enver Hodža s pravom, u svojim "sabranim delima", objavio da mu je Josip Broz Tito obećao da će ustupiti Kosovo Albaniji, "čim prije pošto malo primiri srpske nacionaliste".

Predaja Kosova Albaniji nije se tih godina desila samo zahvaljujući definitivnom razlazu Tita i Staljina, odnosno Jugoslavije sa Sovjetskim Savezom i zemljama socijalističkog lagera, među kojima je tada bila i Albanija.

PRAVI uzrok tog razlaza sa Moskvom, godinama i decenijama prikrivan u Jugoslaviji, neće promaći pažljivom čitaocu Zbornika. Jedan dokument baca sasvim drugo svetlo na taj period. Formalni povod za Titove iznenadne nesporazume sa Staljinom početkom 1948. bio je povlašćen status stotina sovjetskih vojnih i civilnih instruktora u Jugoslovenskoj armiji i drugim institucijama komunističke Jugoslavije. Sovjeti su Tita i njegove saradnike krajem 1947. godine sumnjičili da imaju "nedruželjubiv stav" prema njihovim stručnjacima, što nije bilo daleko od istine, jer su plate sovjetskih instruktora bile "četiri puta više od plaća naših komandanata armija i tri puta više od plaća naših saveznih ministara".

Pravi razlog otkriven je 10. februara 1948. godine kada je Staljin u Kremlju primio Kardelja i Đilasa.

Kardelj: - Nije bilo razmimoilaženja.

Staljin: - Koješta! Postoje razmimoilaženja, i to duboka. Šta ćete reći za Albaniju? Niste se s nama uopšte konsultovali o uvođenju vojske u Albaniju.

Kardelj: - Postojala je saglasnost albanske vlade.

Staljin: - Šta vi mislite? Pravdali se, ne pravdali - ostaje činjenica da se niste s nama konsultovali o slanju vojske u Albaniju.

Kardelj je pokušao da se pravda, dovijao se na razne načine i tvrdio da se ne seća nijednog pitanja spoljne politike u kome se jugoslovenska vlada nije konsultovala sa sovjetskom. Staljin: - Nije tačno! Vi se uopšte ne konsultujete. To nije kod vas greška, nego stav - bio je neumoljiv vođa proleterske revolucije.

OZBILJNOST Staljinovog odnosa prema slanju jugoslovenske vojske u Albaniju (dve divizije) može da se vidi iz telegrama koji Molotov šalje tadašnjem ambasadoru SSSR-a Lavrentjevu za maršala Tita, 31. januara 1948.

- Iz vašeg razgovora sa drugom Lavrentjevom vidi se da vi smatrate normalnom situaciju u kojoj Jugoslavija imajući ugovor o uzajamnoj pomoći sa SSSR-om, smatra da je moguće ne samo da se ne konsultuje sa SSSR-om nego ni da o tome naknadno ne obavestite SSSR... Ako vi smatrate da je takav način normalan, ja sam po nalogu vlade SSSR-a dužan da izjavim da se SSSR ne može složiti s tim da bude doveden pred svršen čin. Drug Lavrentjev nas je informisao da ste vi obustavili slanje jugoslovenskih trupa u Albaniju, što mi primamo k znanju. Međutim, očigledno je da između naših vlada postoje ozbiljna razmimoilaženja u shvatanju uzajamnih odnosa koje međusobno vezuju saveznički odnosi... - pisao je Molotov.


SMRT SOVJETSKIH LEKARA

U ZBORNIKU dokumenata postoji trag i o jednom događaju iz februara 1947. Tito je prihvatio Staljinovu ponudu da mu slepo crevo operišu sovjetski stručnjaci. Dvojica lekara, Bakeljev i Smotrov, vraćeni su u Moskvu u mrtvačkim sanducima. Bakeljev je navodno izvršio samoubistvo, a Smotrov je doživeo srčani udar. Naši autori su tvrdili da je to trebalo da bude medicinski atentat korišćenjem zatrovanih instrumenata. Iz već spomenutog razgovora aprila 1947. Staljinov ironični komentar o smrti lekara Smotrova pokazuje da je bilo nečeg nelogičnog u postupku sovjetskih lekara i njihovoj iznenadnoj smrti.

Staljin: - A kako je drug Tito?

Kardelj: - Oseća se vrlo dobro, operacija je sasvim uspela. Šteta i jako nam je žao što je lekar Smotrov umro.

Staljin: - Od čega je umro?

Kardelj: - Od srčanog napada.

Staljin: - Da nije suviše pio? Hirurzi, znate, vole da popiju.

Kardelj: - Ne, nije, koliko mi znamo, uopšte pio.

Staljin (smejući se obraća se Molotovu): - Jesi li tim povodom uputio notu Titu?

Molotov (takođe smejući se): - Znaš, nije došlo do toga, jer nas je Tito, o tom slučaju, unapred, sam obavestio. Prema tome, stvar se smatra likvidiranom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (109)

Никола

13.03.2016. 21:57

Историјска чињеница. И као такав је владао Србијом, а и данас влада са својим "наследницима".

baunti

13.03.2016. 22:09

Da sumiram tekst: Hrvat (koji nije Hrvat) preko Slovenca saopštava Gruzincu koji vlada Rusijom o namjeri da šiptarima pokloni srpsku zemlju. Treba li da objašnjavam zašto će to propasti? :)))

ssss

13.03.2016. 22:09

grozno,tito neuki bravar , kardelj hrvatsko djubre,čuj šiptari vode preklo do baskije kao i da su albanci u većini muslimani.ma boleo ih k.. za srbe i kosovo .sve špiun do špiuna.ne kaže naš narod seme im se zatrlo,pa gledate sad ko od gore pomenutih ima ikoga u nasledju.........

Nele

13.03.2016. 22:11

Srbija je kao jedina republika za vreme Tite dobila autonomije u nadi da će se jednoga dana i odvojiti.Jedna je uspela.Kako se nije setio da pokloni autonomiju Srbima u Hravatskoj-Krajinu,da podeli Bosnu na tri dela.Da su Hrvati bili brojniji u Bosni imali bi oni tamo autonomiju Hercegovinu a ne Srbi koji su daleko brojniji.Zločini protiv Srba u Bosni su zataškivani a četnici proganjani i posle rata.Najveći razbijač i ubica Srba ikada!

Dule 62

13.03.2016. 23:33

@Nele - Pa zasto to nije uradio kralj kada je stvorio kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca.

ravnopravnost u SFRJ -bljak !

13.03.2016. 23:54

@Nele - Ravnopravnost svih SR unutar SFRJ podrazumevala je da je SR Srbija pod patronatom, starateljstvom i okupacijom SAP-ova. Tako je Uža Srbija za sve zakone morala da dobije odobrenje od SAP-ova, ali na zakone u SAP - Uža Srbija (tzv. Nar.Skupština SR Srbije) nije imala nikakva prava...to je Ustav 74-koji je izgubio na ravnoteži (! izgovorAntiSrpske Koalicije) kad je SR Srbija postala država na celoj teritoriji po principu 1 čovek=1 glas. Ovo geslo proglasili su da je velikosrpski hegemonizam ...

bio je i ostao u pravu

14.03.2016. 00:09

@deki smederevo - primitivni jesu ali su VERNI...(svojim gospodarima)

dr.Mengele

13.03.2016. 22:19

Treba ovog Copavog Zagorca da vratimo odakle je dosao... Sad bih napisao jos svasta na racun doticnog. Ali mi nece objaviti komentar. P.S. Zasto ulice u Srbiji nose jos uvek njegovo ime?! Kao i njegovih podanika.

За ким звона звоне

14.03.2016. 09:44

@dr.Mengele - Данас, за доктора, гратис специјалитет куће... кифла, путер, зелена салата, танко сечена пршута, рендано јаје, сир и кисели краставчићи. Пријатно ти било, др. " "

jok

13.03.2016. 22:21

sad cu da vas.izbrisem zbog ovog teksta. fuj komunisticke novine. "albanci najstariji narod na balkanu, potomci ilira". gadite mi se

Dejan

13.03.2016. 22:22

Kardelj priča Staljinu o istoriji i Albancima?!!!Opet podvala!Šiptari su dovedeni na Balkan, nemaju nikakve veze sa Ilirima!

Saraceni

13.03.2016. 23:49

@Dejan - Saraceni su dovukli neko divljačko pleme sa Kavkaza na Siciliju i tamo su pravili tolike probleme da ih je GEORGIJ MANIJAK (tako se prezivao čovek) u odobrenje Normana prebacio u nepristupačne planine Albanije (ime provincije). Beše to na kraju X i početkom XI veka. Tamo su se mešali između sebe rodoskvrnućem, promiskuitetom i incestom a onda i prisiljavanjem Srba, i ostatka Ilira, Tračana i Vlaha uz metode koje i danas primenjuju u šiptarizaciji - ne može niko da opstane ako nije Šćip. Bednici

Saša

14.03.2016. 07:59

@asdf - Tito je umro prije 36 godina, on je daleka prošlost.Zar je moguće da ljudi i dalje misle da je on kriv za današnje stanje.

Branko

13.03.2016. 22:35

Ne vidim u čemu je problem. Sve napisano je istina poznata, prosečno obrazovanim, već nekoliko decenija. To što su je, istinu, VN objavile tek danas ne opravdava našu "neobaveštenost".

ombre

13.03.2016. 22:36

staljin i sovjetski savez su zaslužni što nam je tito postavljen za predsednika . crvena armije gde je stupila čizmom tu je bilo onako kako oni hoće. nama rusija od 1917 nije od pomoći i zato je propast srbije poklopljena sa vladavinom ruskih boljševika. oni još uvek vladaju sa boljševikom putinom. samo ovde se obmanjuje javnost da je putin nekakav srpski spasitelj što nije tačno. ništa nismo u boljoj poziciji nego pre putina.

U Dilemi

14.03.2016. 00:07

@ombre - Ozbiljan svet je zaista u dilemi prateći analogiju ponašanja i događaja u minilaboratoriji bezvrednih Srba i prenos na veliku tablu pokera= Rusija. Raspad SSSR i SFRJ, ostaci kom. nomenklature, tranzicija komunista u pljačkaroške pseudonacionaliste, nacionalnu ideju svesti na konzumerizam i potrošnu robu, ne briga za pojednačne sudbine etnosa: ko brine za Ruse u Estoniji ili u Kijevu (nek slave SS divizije ako misle da prežive ili neka se sele, GDE ?? kad će od Rusije da ostane MOSKOVIJA !!!!??

Утеривач

13.03.2016. 22:36

Па није тајна да је било планирано да се Албанија припоји Југославији као једна од република и у склопу тога добије КиМ! Све нека "открића". Са становишта "проширења" Југославије то није био губитак територије већ комплетирање јадранске обале до Грчке. Србија би наравно само "на папиру" жртвовала део своје историјске територије, која би опет била у Југославији. Како год било то на крају нису извели комунисти али јесу капиталисти американц ако вам је тако драже!

Драган

14.03.2016. 00:06

@Утеривач - @Утеривач. Кажеш да није тајна да је Албанија требало да се припоји Југославији. Па, где пронађе ову бесмислицу? Да ли постоји неки документ о томе? Или неки договор између Енвера Хоџе и Тита? Или нека одлука Народне скупштине Југославије?Да би наметнули своју погубну идеологију, комунисти су измишљали свакакве неистине. Тај комунистички манир остао је код неких присутан све до данас. То потврђује о ова твоја "тврдња", само да би одбранио велику штеточину и ликвидатора више десетина хиљада Срба.

zaliv.co

13.03.2016. 22:38

Vama Titovim pionirima, treba li vam jos dokaza o tome sta nam je taj Tito uradio za vreme njegove vladavine? Tito je unazadio Srbiju vise nego Turci za 345god

Dule 62

13.03.2016. 23:21

@zaliv.co - Ako tebi nije dokaz to kako danas zivis mi titovi pioniri ti nemozemo dati veci Atebi izgleda dokazi i nisu potrebni.

Шумадинац

14.03.2016. 11:01

@zaliv.co - Овако живимо зато што су комунисти и даље на власти! Прочепркајте биографије свих властодржаца, директора, тајкуна, начелника округа, полицијских управа, наркобосова итд.... од каплареве смрти до данас. Све су то деца и унуци капларевих службеника. Служба коју је инсталирао аустроугарски каплар уз надзор Британске обавештајне службе и дан данас вуче све конце по Србији!

mladjar

14.03.2016. 22:11

@zaliv.co - Vi niste bili svedoci kako smo mi ziveli, a mi smo svedoci kako vi zivite. Mani se prebacivanje odgovornosti na druge, nego malo samokriticnosti ne bi bilo na odmet. Nasledili ste sve izgradjeno, cak i ponistene autonomije, ali jednostavno ne umete da upravljate drzavom! Licno bogacenje vam je ispred drzave, to je problem. I ne umete. Tacka.

krle - dron

13.03.2016. 22:44

Ajde sada kumrovacki istoricari koji ste decenijama pravili istoriju srbije kao da je nastala u necijem levom jajcu 43- stisnite petlju pred odlazak kod Sv.Petra na ispovest jer vam djavolji vreli kazan negine i ispljunite istinu javno koju narod oduvek zna.Posle okupacije srbije 45- komunisti su partijskim dekretom pod OZNAKOM STRELJATI zabranili srbima povratak na svoja sveta ognjista njih preko 300-hiljada,sta je uradio komunjara Milosevic?,DOKUSURIO PRICU,srbija je komunjarska krvava bajka.

laborant

13.03.2016. 23:31

@krle - dron - Od Majskog prevrata i to baš na 29.05. (!?)1903. Srbija je zaslugom svog najvećeg otpadničkog šljama i bahatih izdajnika obezbedila za sebe da bude mini-laboratorija u kojoj će se eksperimentisati sva moguća masonska rešenja koje će iz te deponije civilizacijskog smeća da primene svoja dostignuća na druge važnije regione, najčešće na Rusiju. Ova istorijska otkrića nisu samo od značaja za Srbe za događaje iz tog perioda i poveznica sa današnjim Putem u Propast, već su to putokazi za rusku politik

Dule 62

13.03.2016. 22:48

Pazljivo citajuci komentare porazen sam koliko smo plitki.Bas sada je trenutak da zavirimo u istoriju.Istorija nije za voajere istorija je ozbiljna nauka.Iz tog perioda nasi sadasnji kvislinzi bi mogli da nauce kada treba da se kaze NE.Jugoslaviju nije stvorio Tito vec kralj ciji naslednici danas hoce da tuze Srbiju.Sve to nije bitno.Bitno je to da nam se uvek nametne tema koja treba da skrene paznju sa sadasnjeg trenutka.A to je da su svi do pre set godina plajckali i prodavali samo ovi cuvaju.

Шумадинац

14.03.2016. 10:56

@Dule 62 - Све је Теорија завере... Само су партија и Тито истина? Ајде батали ту комуно демагогију. За сопствену историју се увек може наћи времена, уколико желиш да је спознаш.

Dule 62

14.03.2016. 16:48

@Dule 62 - Bice mi zadovoljstvo da odgovorim na ovako ujludan komentar.Niti mislim da je sve teorija zavere a jos manje mislim da da su Tito i partija jedina istina.Sto se istorije tice malo je 500karaktera da se elaborira bilo koi period istorije.Zto sto za sve postoi uzrok i posledica.Ali mislim takodje da svako drustveno pitanje ako hoces da mu pridjes demagoski moze da se izdigne na nacionalni nivo..Ja vrujem da je osnovno pitanje svakog drustva klasno pitanje.Ne priznajem kult licnosti verujem u sist

domaći izdajnici

13.03.2016. 22:49

Ništa Tito i Kardelj ne bi mogli da urade bez saglasnosti najvećih srpskih izdajnika: Miloša Minića, Krcuna, Aleksandra Rankovića, Stambolića, Draže Markovića i njima slične fukare! Srbijanske komunjare su šiptarima predale Kosovo!

Шумадинац

14.03.2016. 10:54

@domaći izdajnici - Сви ти које си побројао су прво ово: 1. комунисти, 2. интернационалисти, 3. европејци, 4. југословени, па тек негде на 5-6. месту срби уколико пре тога нису хрвати, црногорци, словенци, бошњаци, македонци... Дакле, не залуђуј ово мало Срба што је остало, ти нељуди су понајмање Срби. Зна се шта су Срби, Срби су Хришћани-православци а не атеисти који носе пентаграм на челу!

ljubomir Petkovic

13.03.2016. 22:57

Braco Srbi probudi te se pa TITOVI BANDITI jos vladaju Srbijom sve ce da prodaju kao TITO ,tako Milosevic,Kostunica,Tadic ,i sada Vucic a ne treba da vas podsetim da je Milosevic i Tudjman pili whisky a narod ginuo ,Kosovo prodao pokrali pare sa svojom mafijom koja sada ima sav biznis po Srbiji a vi ste ovce za sisanje a nas kralj je isao u rovovima sa narodom kome ne date ni svoju imovinu pa razmislite kako birate ali vas razumem nema nijedan normaln u politici u Srbiji sve hajduci .

Dule 62

13.03.2016. 23:29

@ljubomir Petkovic - Kada si ti licno u pitanju znao si da napravis izbor i razliku.A kada su u pitanju TITOVI BANDITI i ovi danas onda neznas ili ne zelis da znas, pa kao tvoj kralj nekada iz Engleske ti bi da popujes uz Norveske.

ljubomir Petkovic

13.03.2016. 23:02

Ako ne izdate moju kritiku onda ste i vi komunjare licemeri ! Pozdrav iz Kraljevine Norveske !

Историчар

13.03.2016. 23:07

Једном, на жалост, мањем броју Срба, одувек је било јасно какав однос Тито има према Србима. Али, опет на жалост, већини Срба мозгови су били испрани комунистичком пропагандом. И данас ће многи рећи:"Било је све боље за време Тита". Међутим, нормално је да један аустро-угарски поднареник, који је против Срба ратовао у 1.св.рату,мрзи своје ратне непријатеље.А српски комунисти,који су му били одани,сносе већу кривицу за Титов план уступања Косова Албанији.Дакле,он је непријатељ,а они су издајници.

Rados

14.03.2016. 08:36

@Историчар - Kada se svi toliko kunete u Kosovo, spakujte svoje kofere, zenu, decu pod ruku i pravac Kosovo. Nastanite se, otvarajte privatni biznis, zivite i sa Kosova pisite komentare a ne iz soba sa velikim analizama Titovog doba. Ako niste znali umro je pre 36 godina. Sta ste Vi sami uradili za ovih pola veka zivota. Zato ako hocete da analizirate prvo idite da zivite na Kosovu, cujte nase Srbe za Kosova kako je Kosovo prodato, budite na licu mesta par decenija pa onda napisite komentar.

Boško

13.03.2016. 23:09

" Русија 1914. године, жртвујићи своју будућност, објавила рат Аустроугарској када је напала Београд".Koliko znamo Austrougarska je napala Srbiju ili je Srbija postala Beograd.

Шумадинац

13.03.2016. 23:36

@Boško - То је тако модерно Бошко... Србија је нешто назадно, ретроградно..., нешто што ружно звучи још од 1945-те. А обзиром да више нема СФРЈ, сада се каже Регион, а када се помисли на овај део региона каже се Београд. Јер је он у овом делу нешто што највише подсећа на СФРЈ, партију, Тита... и све оно лепо из тог безбрижног времена у коме смо уживали, не обазирући се на овакве глупости као што је Косово... фуј!

Prle i Tihi

14.03.2016. 10:16

@Boško - Pa šta ćeš brate kada je stvarno napala Beograd. Rat je počeo artiljerijskim bombardovanjem Beograda sa Bežanijske kose. Dakle, ništa loše ili pogrešno nije napisano, već istorijske činjenice.

Јабре

13.03.2016. 23:20

У 19. веку је један Аустријски историчар рекао Албанцима да су Илири и од тада се сви држе тога а пре тога нису ни чули за њих. Од илирског језика није остала ни једна реченица, тај народ је романизован као Румуни, а генетика каже да су Албанци мање времена на Балкану него Срби, Хрвати, Бугари, Ромуни ... Покушавају да докажу порекло измишљотинама као Дарданије долази од крушке = дерде на Албанском (ко даје држави име по воћу ?), а исто би се тако могло превести на Српском као дар дана ...

Јабре

13.03.2016. 23:24

За време рата су Албанци протерали 300 000 Срба којих је било само мало мање од Албанаца, њима нису дозволили да се врате после рата али су одмах од 45-53 довели 65 000 Албанаца а после тога још 300-400 000 до седамдесетих година. А питање је колко их се је доселило у току рата. Србе протерују сваком приликом као и сада 200 000 а знају да кукају о неким наводним етничким чишћењима ... требао је Тото да отера њих а не Немце ...

popis

14.03.2016. 04:01

@Јабре - Prema popisu stanovništva iz 1939. godine na KiM živelo 276.000 Srba i 167.000 Albanaca. S druge strane, 1946. godine Albanaca je bilo 287.000, a Srba 127.000. Dakle, za 7 godina broj Srba se smanjio za 54%, a broj Šiptara se povećao za 58%! Savezna Skupština (Tito i poltroni) donela je Zakon o zabrani povratka Srba na Kosovo i Metohiju, a Šiptarima otvorila granicu! I to svi znaju i svi opraštaju prokletom austrijskom jezuiti!

Srboljub

28.11.2018. 16:45

@Јабре - Ne samo da ne znaš istoriju, nego pojma nemaš sa matematikom,

elektricar

13.03.2016. 23:45

Znao sam da mnogo smešnog naroda ima i medju "istraživačima" (piscima) i medju "komentatorima" ... Ali da ih je baš ovoliko, na kraju moram da se i sa tom činjenicom pomirim ... Naravno, shvatam revanšističke spletke, planove, ciljeve ... Tako je to vekovima kod nas ... Pobednici, pa revanšisti, pa njihovi revanšisti ... A paralelno sa tim, stranci sve prate, "daju uputstva" i uživaju "svoja prava" ... I zato nema nade za nas ...

Dymitr Ogonowski

13.03.2016. 23:49

Ja sam čitao da Tito hteo imati balkansku federaciju pod svojoj vlastiju. U ovom slučaju je hteo uključiti Kosovo u Albaniju. Tito se rukovodio ne srpskim interesom a sopstvenim, isto kao Lenjin. Čitao sam da sukob između Staljina i Tito je bio takođe zbog Bugarske. Tito ju je hteo u ovu svoju federaciju.

БЛЕСИНГЕР(шипац)

13.03.2016. 23:54

Тај "тито" обећао, а Стамболић га црвеном машницом СПАКОВАО ... Семе му ...

Zdravlje za sve

13.03.2016. 23:57

Molim vas! Rusija nije objavila rat Austro-Ugarskoj zbog Srbije! Nemačka je prvo objavila rat Rusiji i tako je uvela u sukob. Rusija je oklevanja, da Nemačka nije napala Rusiju, rat bi se završio samo na lokalu.

Старо куче

14.03.2016. 06:27

@Zdravlje za sve - Проучите мало боље, па ћете видети да је Русија управо ризиковала све улазећи у рат да би помогла Србији. Колику цену је Русија платила није потребно нагласити, довољно је написати само једну реч: комунизам

Prle i Tihi

14.03.2016. 10:12

@Zdravlje za sve - 28.07. Austrija objavila rat Srbiji. 29.07. Nikolaj drugi poslao telegram Vilhelmu da se austrijsko srpsko pitanje reši na haškoj konferenciji, bez rata. 31.07. Rusija proglasila sveopštu mobilizaciju. U to vreme, to je bila neformalna objava rata. 01.08. Nemačka objavila rat Rusiji. 06.08. Austrija objavila rat Rusiji. Dakle, Rusija nije nikome objavila rat. A ipak je ratovala. Zbog Srbije. U to vreme, Rusiji rat nije trebao. Sve je imala. Čitajte istoriju.

Дамјан

14.03.2016. 10:59

@Zdravlje za sve - Не причај свашта, него књигу у руке. па поново научи лекцију о почетку првог светског рата!

Srboljub

28.05.2018. 00:03

@Zdravlje za sve - Mnogo je naivno, da ne napišem nešto grublje, verovati da su Nemačka i Austrija ratovale radi svojih interesa, a Rusija, kao takođe velika sila, ušla u rat radi tuđih. Odrastite Srbi i uključite mozak zbog budućnosti naše.

brebrebre

13.03.2016. 23:59

nasli ste sad bas ovo da napisete? hocete da svalite krivicu na tita?! da bi skinuli odgovornost ove vlasti sto je poklekla i sve vise priznaje kosovo.

Јабре

14.03.2016. 05:39

@brebrebre - Они са образовањем или интересом о историји то знају одавно, насељавао је Албанце масовно а етнички очишћеним Србима је забрањивао повратак, што није дао Италијанима Истру ? Словенац/Хрват ....

Uvetar

16.03.2016. 12:01

@brebrebre - Imaš ogromnu "rupetinu" u "obrazovanju", ili te je "obrazovala" literatura iz Čikaga! Šta bi sa "Vlakom bez voznog reda"!? Kopga je on prevozio, gde i zašto!!!??? Jadniče, pokri se ušima, dovoljno su velike!

VASKE

14.03.2016. 00:45

Ne mogu a da ne ostavim komentar ! Jel Tito nije gotivio srbe, možda i nije, ali kako je Ranković rešavao problem šiptara. Sa druge strane kako se niko nije bunio od 70 ih do kraja 80 ih nego "Radio ne radio svira ti radio". Dok je trpao pare u džepove bilo je divno a danas uživamo pa ajd da pljujemo po nekom. Umite se pre nego što ostavite komentare tj. rasanite se.

МитаЉотић

14.03.2016. 03:50

@Јабре Буквално исто и ја мислим у себи већ неко време уназад кад сам видео да шиптари верификују историју игром речи да можемо и ми да Дарданију преведемо као дар дана, односно Сунце јер дар дана од Бога или шта већ...

Грађанин седамдесетих

14.03.2016. 06:14

Млади данашњег времена појма немају шта значи живети у миру. Бомбардовање су изазвали`њихови хероји који су живели пре њихових рођења. Прпаганда је чудо. Посетите било које село, град у Србији и попричајте са старијим људима. Они ће вам рећи истину. Смеће који вам даје овај чланак, можда ће вам отворити очи. Само треба слушати своју савест. Ако модератор не забрани истину.

Nenad

14.03.2016. 07:17

Procitao sam u crvenim knjigama Tito,da je Enver Hodza bio odusevljen sa Titom i Tito je dozvolio naseljavanje Kosova ,Albancima znaci da ih je odmah po oslobodjenju bilo mnogo doslo iz Albanije.Takodje knjige kazu da je znacajnija pomoc NOB dobila od Engleske posle pada Italije 1943.Engleska je slala misionare u Kraljevinu SHS jos 1941 ali su cetnici njih zarobili i pogubili.

VELEBIT-RSK

14.03.2016. 07:28

OK Tito je obeco Kosovo Albaniji. Ali mene zanima ko je Tudjmanu iz Srbije obeco Krajinu dali Milosevic ili SANU Cosic, SPC ili mozda Rusija????? Dakle ajmo prvo ovo razresiti pa cemo ostalo sve lako. Nije logicno da se egzodus 300.000 Srba iz Krajine precutkuje a da jos nakon 20 godina niko u Srbiji nije progovorio ko je zaista iz Srbije obecao Tudjmanu Krajinu. U svakojakim medijima u Srbiji mozete cuti razno razne stvari debatovanja, analitikovanja ali niko ne zeli da se bavi izdajom Krajine

Pa kada pitas

14.03.2016. 19:45

@VELEBIT-RSK - Svi ti krajisnici iz Knina su bili hrabri dok im je dolazila mladez iz Srbije da se sa njima bori.Martic je u jednom momentu od policajca saobracajca postao general a narod iz krajine je nisanio Beograd i okolinu poodavno.Nisu imali ni volje ni zelje da brane svoje domove i svoju zemlju.Sami su sebe izdali.Tudjman i Milosevic su im pomogli da im se zelja ostvari.Kako to da do danas niko od kraisnika nije probao da organizuje masovni povratak na svoju zemlju???

CUJ ovog

15.03.2016. 02:11

@VELEBIT-RSK - Kako da organizuju povratak i gde, sva prava su izgubili , imovina im je oteta, gde da se vrate??? Nemoj pisati o stvarima o kojima nemas pojma, srpski narod u krajini je ostavljen na cedilu, gotovo nikako nenaoruzan i bez bilo kakve pomoci, ljudi nisu imali nikakav izbor osim da se sele, a opste je poznato sta je bilo sa onima koji nisu hteli, ni da ostanu kao Srbi. od svih delova srpskih zemalja bilo je najteze ljudima u krajini, uvek su se nalazili na centru velikih ratova i najvise patili.

Dule 62

15.03.2016. 23:16

@VELEBIT-RSK - Oboica procitajte knjigu Petra Dzadzica, Stvaranje nove ustaske drzave.Tu je vecina odgovora na vasa pitanja.

Istina

15.03.2016. 23:55

@VELEBIT-RSK - Nikada mi nije bilo jasno , kako ljudi iz Hrvatske, kao i Bosne, Srbi, nisu osetili sta se sprema?Znali su sa kim zive...pa bilo je nasih u policiji rukovodstvu...Ne druzim se sa nasima iz Knina jel prvo ne igram Boce,ne pricam ijekavicu i ne volim da me zovu Srbijancem jel sam Roden U Srbiji.Primao sam ih u kucu ali sam odustao od daljeg druzenja.Sto se tice ljudi iz Bosne, sedeo sam sa Srbinom iz Bosne , pricao mi je o stradanju pod okupacijom Sarajeva a onda se rukovao i ljubi sa Muslimanom

Mitar Zeravica

14.03.2016. 07:48

- A gde je ono bese sahranjen Broz? - Koga ono bese cuvao do smrti i kog cuva sada posle smrti? - Zasto o iód koga ga brane zastakljenog u kuci a ne na groblju....??? - Naravno srpski komunisti i njihovi naslednici Koji su se u njegovo vreme nakrali i napljackali tudje imovine. Sad da bih to sve sacuvali treba sacuvati Broza i zivig i mrtvog...Zato su zrtvovali KiMetohiju zarad svojih licnih podrepaskih interesa. Dobro juro Srbijo i Srbadio...Neki se bude iz kosmara polako... Srbin Emigrant

Dule 62

15.03.2016. 23:11

@Mitar Zeravica - Tipican komentar za jednog komitu.Ti Mitre znas zasto si odabrao taj pseudonim.

Ђура Змај

14.03.2016. 07:51

Шиптари или Албанци нису потопмци Илира нити су најстарији народ на Хелму (Балкану од Берлинског Конгреса!) већ су дошљаци са Кавказа преко Сицилије у ратном походу на Србе. Срби су СТАРОСЕДЕОЦИ на Хелму, ево управо читам књигу ИСТОРИЈСКО ПОРЕКЛО СРБА од Миодрага Милановића, који као и Милош С. Милојевић цитира Херодотове речи да су Срби народ најстарији! Албанце и Албанску државу креира Аустроугарска што је доказала бугарска историчарка Теодора Толева на основу докумената из Бечког архива!!?

mladjo

14.03.2016. 09:02

Много ће још оваквих докумената угледати свијетлост дана.Све је то џаба.Срби су отровани комунизмом, и проћиће још много времена док се јасно и гласно каже да је Ј.Броз кроз читав период своје владавине радио против српског народа.Наравно ништа од овог не би могао провести да није имао кључну подршку српских комуниста.Послије Османлије веће зло дочекасмо од српских комуниста.Само је биологија спас за српски народ.

Утеривач

14.03.2016. 23:44

@mladjo - @mladjo;Никада Србија није имала већи економски узлет нити дужи миран период него у време СФРЈ . Од 1960 тих година Србија ушла у ред индустријских земаља а седамдесетих чак и средње развијених са лепим привредним растом и пристојним БНД. Од тога данас а посебно задњих 15 "најдемократскијих година" није остао ни "камен на камену" због сумануте пљачке назване "транзиција" Слободно гајите малине и правите пластенике а ускоро ни земљиште за то нећемо имати! Никад више од Србије неће бити држава!

Hisar 008-citalac

14.03.2016. 09:09

Smireno i sa ciljem je izdvojen deo istorijskih dokumenata,neko piše novu istoriju i deli već podeljeno.De facto, postojao je plan KPJ o stvaranju države i sa Albanijom,a Kardelj je idejni tvorac i naš najveći grobar i srbomrzac.

Mr Radomir Scepanovic

03.07.2018. 06:25

@Velja - Mozda si imao za vreme Tita privilegije koje danas nemas?

Lido

14.03.2016. 09:45

1945. shiptarski ustanak u krvi ugusen (o cemu se ne prica danas), pa se Tito kao popismanio, pa deo teritorije SFRJ preplodan i prebogat mineralima reseio da ustupi drugoj drzavi, sve nadajuci se da ce Srbija biti hepi sa time. Ama narode, da li vi stvarno mislite da su onu zemlju vodili sve ludak do ludaka? Sve jedno vam je, onaj ko stavi mur na nezavisnost Kosova ostace upamcen u istoriji Srba kao izdajnik, a ne onaj ko je kao hteo a nije.

Шумадинац

14.03.2016. 14:08

@Lido - Тај ''хтео а није'' је након 1945. забранио повратак протераних Срба са КиМ током Другог св. рата. Тај исти је 1943. у Јајцу Србију поделио на три дела, без икаквих основа! Тај исти је дозволио да се десетине хиљада Албанаца након 1945. насели на Косово и прихватао их као јадне избеглице. Тај исти је отео Српској православној цркви 2/3 Косова и Метохије, које се тако зове јер Метохија значи црквена земља. Тај твој је послат по задатку да Србију врати у границе пре Балканских ратова, и ево је!

Lido

14.03.2016. 21:26

@Lido - Sve sto si pobrojao, bilo da je istina ili laz, nema toliko idiotluka u sebi koliko teza da je rukovodstvo SFRJ htelo bogat deo teritorije sa bogatim kulturnim i duhovnim nasledjem i sve Srbima, ustupa tudjoj drzavi! To bi bilo bez presedana u istoriji ljudskog roda.

Prle i Tihi

14.03.2016. 09:51

Berlinski kongres je bio 1878. godine. A knez Milan je i 1876 i 1877 izdao Rusiju, lagao i ucenjivao ruskog cara, iako ga je upravo Rusija spasla od poptpunog vojnog sloma kad su Turci krenuli niz Moravu 1876. Da Nije Aleksandar Drugi objavio ultimatum Porti, 31.10.1876. ni Srbija ni Milan ne bi postojali. I kako je to Milan vratio? Kad su Rusi krenuli na Turke 1877, Milan je okrenuo ledja, tražio silne dukate itd. I opet su Rusi u Berlinu izdejstvovali da Srbija postane nezavisna...

Gile

14.03.2016. 21:11

@Prle i Tihi - Sve si tačno naveo osim podatka da su Rusi na Berlinskom kongresu izdejstvovali nezavistnost Srbije, oni su se tada zalagali za Veliku Bugarsku koja bi zauzimala i teritoriju današnje Srbije a Francuzi i Englezi su nas tada "spasili" (naravno ne što su nas voleli već zbog svojih interesa) jer nisu hteli da dozvole da Rusja ima tako velikog saveznika na balkanu tj. Veliku Bugarsku

Lazy

14.03.2016. 10:04

nasa istoriografija i dalje vesto skriva podatke o kongresu kpj koji je odrzan u Drezdenu 1928. Tamo su jugoslovenski komunisti na nagovor kominterne poptisali da je Jugoslavija tamnica naroda i da je treba dokrajciti i od nje napraviti sve ove drzave sto danas postoje (planirana je i Vojvodina) a da Kosovo bude dodeljeno Albaniji. I onda je taj isti Kardelj to sve lepo pretocio u ustv iz 1974.

Mlax

14.03.2016. 10:24

Zanimljivo je da Srbi Simić i Popović daju nerealne izjave u korist Albanaca. Prvo Simić izjavljuje da su najstariji narod na balkanu i potomci Ilira što implicira da imaju neka veća prava od ostalih, a što sve skupa nije istina. Drugo, Popović izjavljuje da su hrabri i odani kao da su ostali narodi na Balkanu kukavice i prevrtljivci, dakle opet u korist Albanaca. Takvi su bili Srbi - komunisti.

Vito Raski

14.03.2016. 16:54

Gospodo iz "Novosti", ovo sto vi sada pisete u zakasnjenju od skoro 40 godina. Naime za ovu izdaju Tita I njegovog potpisa za predaju KiM Siptarima, prilikom prve I jedine posete Envera Hodze Jugoslaviji, sam saznao onih godina kadasu u Pristini bile velike demonstracije na kojima su Siptari vezivali Titove slike za repove kerovima, a da se o tome tada cutalo, jer je to bila naredba sina svih naroda I narodnosti. O tome sam pisao u "Politici" !990. godine kada je pocelo rastakanje Jugoslavije.

ukinuti vojvodinu

14.03.2016. 17:02

Ako nije realizovano tad bice realizovano sad. Politika se ne vodi od danas do sutra.Da Kosovo bude uzeto Srbiuji i dato Albaniji to je planirano odavno.Prica o prijateljstvu Rusije prema Srbiji je prica za malu decu.Mi smo bili u sukobu sa SSSRom.Poslednja drzava Evrope koja je priznala SSSR je bila Kraljevina Jugoslavija.Kominterna je stvorila republike, a Srbiju razvlastila i stavila je pod starateljstvo tzv. vojvodine i Kosova.Samo Srbiji su nametnute privilegovane pokrajine

Ruben

14.03.2016. 18:06

@ukinuti vojvodinu - delujes retko izgubljeno mesajuci neke elementarne kulturnoistorijske pojmove SSSR/Rusija Srbija /Yu... istorijski gledano radi se o epruvetama za danasnju EU ; sto nema nikakve veze sa nacionalnom idejom. Jedan od kljucnih razloga rakida (1947) izmedju Staljina i zagrebackog makroa je zato sto je makro odbio politicku konstrukciju Yu po uzoru na SSSR (jezgro sa leadeshipom najveceg naroda oko koga se konstruise federacija)

Dule62

15.03.2016. 23:07

@ukinuti vojvodinu - Ti stvano delujes izgubljeno i strahovito brkas loncice.Uopste nije tacno da je do razlaza doslo iz razloga koje ti piminjes.Ali ja ti necu to objasnjavati zato sto tebe to ne zanima.Molim te odgovori mi samo .Koliko globalizacija ima veza sa nacionalnom idejom.

BG

14.03.2016. 18:01

Srbija ide glavom kroz zid, svoju ponosnu istoriju baca pod noge zarad izdajnika, cetnika i kojekakvih obozavaoca kralja Karadjordjevica koji ce zgrabiti i ovo malo od naroda sto mu ostalo ! Zalosno za ove nekad ugledne novine V.Novosti sto se sve vise stavljaju u sluzbu ovih izdajnika kojima je samo cilj, sto vise u vlastiti dzep. Ovoliko lazi i podvala ce nas skroz dotuci, u onoj Brozovoj drzavi se znao rad i red, danas jad i beda. Nama starijim iskrenim ljudima se brisu komentari za rad lazi

komunjara

14.03.2016. 20:05

pre neku godinu? opet objavljujete nepotkrepljenu vest. konkretan broj dokumenta i godina...inace dzaba...izmisljotine.

Петар

14.03.2016. 22:18

Ако напишем чиме су нас Шиптари разбили коментар ће бити цензурисан. Ко разуме схватиће!

spomeničar

15.03.2016. 01:03

da se podigne monumentalni spomenik Svetozaru Vukmanoviću - Tempu za naseljavanje Šiptara na uzrpiranu i otetu imovinu Srba na Kosovu i Metohiji i to odmah uz spomenik Petra Stambolića koji je poklonio Leposavić i deo Raške sa 100 % Srba da izigravaju statističku obmanu o bratstvu i jedinstvu....realna dela virtualnih Srba (naših narodnih heroja) treba da spominjemo za naravoučenije kod povlačenja sadašnjih poteza !!

Историчар

15.03.2016. 16:56

@spomeničar - @Spomeničar.Заиста, добро је што си покренуо питање споменика и ко све има споменике, подигнуте за тобоже "заслуге за народ", када је владала комунистичка диктатура (они су то називали: Диктатура пролетеријата) и нико није смео ништа да оспори, јер би добио или метак или 20 година робије. Многим српским непријатељима држава је свечано откривала споменике, које, наравно,нису заслужили. Требало би да држава Србија оформи једну комисију, која би преиспитала да ли те личности заслужују те споменике.

A ovo je kao demokratija

20.03.2019. 14:27

@spomeničar - Eh, kad bi se vratila komunistička diktatura, da bar malo poživimo kao ljudi...

Jacek

15.03.2016. 06:25

Bilo je vise razloga za konflikt sa Rusima. Pocelo je to već od prvih dana rata. Tito bio je razocaran stavom Rusa, pa onda dosao je AVNOJ, sta uopste nije bilo po stalinovoj misli, pa onda planovi Tita u odnosu na Bugarsku i Albaniju, pa na kraju Titov stav prema vlasnistvu zemlje.pozdravljam sve Jugoslovene.bivsi student Beogradskog Univeziteta

.

15.03.2016. 19:56

ja sam ipak da se oni - Tito i drugovi rehabilituju... I za saradnju sa okupatorom za vreme I Svetskog rata, i za zlocine nad nasom vojskom i civilima za vreme oba rata, i za poklanjanje nase zemlje, i za plansko unistenje srba na nekoliko teritorija, i za...

Istina

15.03.2016. 23:41

Da li je istinitost ovih dokumenata ili nije, ja licno mislim da jeste, Ovde su odavane hvale Albancima ,nije za iznanedenje, svi koji su bili uz Tita bili su izdajbnici Srpskog naroda, zato je Rankovic i mnogi drugi izbacen a mnogi su i ubijeni.Znaci ostali su ni najprimitivniji, lojalni Titu i njegovoj politici, jednom recju bili su izdajice svog naroda za svoj licni interes,ne vidim neku promenu ni danas , ista praksa....

Srboljub

20.03.2019. 14:24

@Istina - U komunistima je bila elita svih jugoslovenskih naroda, dok su najprimitivniji podržavali konzervativne pokrete u kraljevini. A najprimitivniji među lojalnima Titu, kako ih nazivaš, odmah suskrenuli s puta i postali vtreni antikomunisti 1990.

Radnik

20.03.2019. 14:30

Zašto se Amerikanci boje čoveka koji je mrtav skoro 40 godina i dan danas finansiraju kampanju protiv njega? Mislite o tome braćo Srbi.