Muzej vazduhoplovstva: “Lokid“ bez pasoša

B. Hadžić - R. Dragović

utorak, 27. 12. 2011. u 20:54

Музеј ваздухопловства: “Локид“ без пасоша
Ukinuto rešenje o prodaji retkog američkog lovca iz depoa Muzeja vazduhoplovstva. Utvrđeno da je avion kulturno dobro. Na potezu Ministarstvo kulture

AMERIČKI avion „lokid“ iz Drugog svetskog rata, čiji se delovi čuvaju u depou Muzeja vazduhoplovstva, za sada neće putovati u Ameriku. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture povukao je u utorak rešenje kojim se dozvoljava izvoz ove letelice. Ovom odlukom prodaja retkog lovca je odložena, a poslednju reč imaće Ministarstvo kulture.

Priča o prodaji delova američkog lovca, koji se čuva u depou surčinskog muzeja, kako bi se pribavila sredstva za sanaciju muzeja i zaštitu ostalih eksponata koji se u njemu čuvaju, posle pisanja „Novosti“, dobila je ovakav epilog.

Ovo nam je u utorak potvrdila i direktorka Zavoda Vera Pavlović Lončarski. Prema njenim rečima, ova ustanova nije znala da se delovi „lokida“ tretiraju kao kulturna dobra.

- Rešenje o izvozu aviona doneto je na zahtev Muzeja vazduhoplovstva - objašnjava Pavlović Lončarski. - Zahtev je potpisao direktor, tako da ništa nije bilo sumnjivo. Muzej, pritom, nije dostavio podatak da je reč o kulturnom dobru ili o prethodnoj zaštiti predmeta.

MAŠINAC BRANI AVION GLAS protiv prodaje lovačkog aviona „lokid“ digao je prethodnih dana i Mašinski fakultet, od koga je Muzej vazduhoplovstva na poklon dobio ovu letelicu. U ovoj ustanovi smatraju da je potrebno da se prodaja obustavi, kao i da se formira komisija koja bi tačno utvrdila ko je vlasnik ovog aviona i kakva će mu biti sudbina.

Odluka o povlačenju izdatog rešenja, kako ona tvrdi, Zavod je doneo tek kada je od Muzeja nauke i tehnike dobio podatak da je reč o kulturnom dobru.

- Rešenje smo povukli, a ukoliko je muzej vazduhoplovstva i dalje zainteresovan za izvoz, nadležno je Ministarstvo kulture - kaže direktorka.

Oduzimanje „pasoša“ američkom lovcu epilog je pokušaja da Muzej vazduhoplovstva Beograd proda delove ovog aviona koji se čuvaju u njegovom depou u Surčinu. Ova ustanova zaključila je posao sa privatnim Vazduhoplovnim istorijskim Muzejem iz Korone del Mar u Kaliforniji. Planirano je bilo da naš muzej Amerikancima ustupi delove „lokida“, a zauzvrat dobije repliku prvog srpskog ratnog aviona „blerio 11“ i oko 230.000 dolara u kešu.

Problem je, kako stvari stoje, nastao u Zavodu za zaštitu spomenika kulture koji je brzopleto i na svoju ruku odobrio izvoz. Na to ukazuju i u Ministarstvu kulture, gde tvrde da Zavod nije bio prava adresa za izdavanje dozvole za izvoz avionskih delova. Kako je „Novostima“ rečeno, i da doneto rešenje nije povučeno ne bi imalo nikakvu pravnu snagu.

- Mišljenje Muzeja nauke i tehnike pribavili smo još 2009. godine, kada nas je prvi put kontaktirao američki muzej. Ova ustanova zaključila je tada da bi delovi „lokida“ trebalo da ostanu u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

U Muzeju nauke i tehnike, koji je nadležan da „odvaga“ da li predmeti značajni za kulturu mogu preko granice, međutim, kažu da u slučaju „lokid“ - nisu konsultovani.

- Praksa je da Zavod za zaštitu spomenika kulture zatraži mišljenje od našeg muzeja kada odlučuje o izvozu predmeta koji imaju status kulturnih dobara - objasnila nam je direktorka Muzeja Sonja Zimonjić.

-Naše stručne komisije daju samo preporuku, koje nisu obavezne. Posle 2009. godine od nas niko nije zatražio mišljenje o otuđenju ovih predmeta.

Komisija Muzeja nauke i tehnike tada je dala svoje mišljenje prema kome su delovi potpuno muzeološki obrađeni. Preporuka komisije 2009. godine bila je da komadi iz surčinskog depoa čine delove jedinog takvog aviona na ovom prostoru i da bi trebalo da ostanu u zbirci našeg muzeja. DOBAR POSAO

MOGUĆNOST da delovi „lokida“ budu sastavljeni u Srbiji ravna je nuli, i zato je posao sa muzejom u Kaliforniji dobar - smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

- Replika „blerija“ koju bi dobili od Amerikanaca bila bi izuzetno važna sledeće godine, kada slavimo vek avijacije u Srbiji, a ni suma koju bi muzej dobio nije mala - kaže Radić. - Da je reč o dobrom aranžamanu svedoči i činjenica da cena kompletnog autentičnog aviona „galeb“ na svetskom tržištu nikako ne može da pređe 50.000 evra.

Komentari (7)

Čiča Petronije

27.12.2011. 21:56

Novosti, svaka vam čast, ispratite ovu priču do kraja, ali i pročačkajte malo i Vojni muzej na Kališu! Replika "blerija XI" može da se uradi i ovde u Srbiji, nije to satelit, pa da ne može, već se radi o drvenom aeroplanu. U Americi, svaki veći kolekcionar ima blerija. Ukucajte blerio na jutjubu pa će te se i sami uveriti! Takođe, trebalo bi napraviti i repliki slavnog IK-3!

Eskadrila

27.12.2011. 22:13

@Čiča Petronije - Toliko providno, direktor i jedan general, smislili kako da maznu lovu.

Djura

28.12.2011. 15:45

@Čiča Petronije - Pa kada je tako lako napraviti repliku Blerija u Srbiji zasto onda taj koji je toliko zapeo da se P-38 ne prodaje svog Blerija pravi u Austriji. Jos cemo mi citati kakva je ovo sve zavrzlama ispala od svega ovoga i ko ce tu u stvari da mazne lovu od muzeja. Maznuce onaj ko u ovom dilu koji je sada eto obustavljen nije bio deo ekipe. Kada se povela prica o prodaji P-38 taj se pitao "a gde sam tu ja?". Nije taj pokrenuo ovu pricu jer mu je zao P-38 nego sto licno trenutno nema korist od toga

miami

27.12.2011. 23:31

Ovaj samo-proklamovani komenator Radic,brani sve sto je protiv Srbije i uvek podrzava ovakvu bahatu vlast.Ja garantujem,da svaki avion moze da se obnovi,ako se ima dovoljno novca.Bilo da je u Turkmekistanu,Azerbedzanu ili Srbiji.

Sharay Mile

28.12.2011. 09:15

Eto vam ga, Lajtninga pa se sa njim zezajte u depou.Jos sledecih 50 ljeta.A Muzej zakljucajte, da niko ne vidi ni sta ima ni kako izgleda.Uspeli ste da zarad sitnih licnih interesa i privatnih projekata, pokvarite posao koji bi bar na kratko, spasao muzej daljeg propadanja.Sacekajte jesen 2012. i bice vam jasno zasto je Blerio bio toliko vazan u celoj prici i ko je glavni lik u ovoj harangi protiv direktora muzeja i celog posla nabavke replike Blerioa za muzej.B.R.U.K.A.

nidža

28.12.2011. 09:28

Neobavešteni, stidićete se za par godina svojih komentara kojima "čuvate nacionalno blago" kad ostanemo i bez Muzeja kao što smo ostali bez mnogih znamenitosti. Ajde sponzori navalite sa donacijama da sklopimo "lokid" i obogatimo dražavu za par miliona evra (tolika mu je kažete vrednost). Samo da do tada ne istrunu i preostali delovi i ostatak drugih "rariteta".

Čiča Petronije

28.12.2011. 12:48

Ih bre, sve se mislim da će tih 200 hiljada dolara da spasu Muzej od "uništenja". To što se eksponat nalaze u depou, sakriveni od očiju javnosti, ne daje nikome za pravo da sa tim blagom trguje. Za mene je ovo bio bedan način da se obezbede sredstva za proslavu 100 godina srpske vojne avijacije! Napravite projekat revitalizacije muzeja i svih eksponata, pa konkurišite kod fondova za kulturu EU! Pogledajte projekte Viminacijuma, Golubca i Lepenskog Vira!