Toskana: Sunce boje kjantija
17. 09. 2011. u 20:45
Reporter „Novosti“ u Toskani, italijanskom regionu crvenog vina, pred berbu grožđa. U vinariji porodice Simoneli, koja vino „kjanti“ - simbol Italije, proizvodi od 1600. godine
NE, belo vino ne pravimo! A i zašto da to radimo... Toskana je zemlja crvenog vina - ovako, pred berbu grožđa u svojim vinogradima, priča Nikolo Simoneli, koji sa bratom, na porodičnom posedu, površine 480 hektara, nedaleko od Sijene, proizvodi samo - „kjanti“, vino koje se neizbežno povezuje sa Italijom. Samo tako i može da bude. Tradicija, koja u ovoj porodici traje od 1600. godine, ne menja se lako...
U celoj Toskani vinogradi se prostiru na gotovo 60.000 hektara suncem okupanih brežuljaka, sa pomalo siromašnim zemljištem, idealnim za gajenje vinove loze, koja je tu još od vremena Etruraca. Sam „kjanti“, u zavisnosti od rejona Toskane u kojem se loza gaji, ima sedam varijeteta - „koli aretini“, „koline pizane“, „koli fjorentini“, „montalbano“, „rufina“, „montespetali“ i „koli sensi“, koji, između ostalih, gaje i braća Simoneli.
- Crveno grožđe vrste „sanđenoveze“, od kog se proizvodi „kjanti“ beremo na oko 12 hektara - objašnjava Nikolo Simoneli, direktor porodične firme, a po zanimanju agronom i enolog. - Već sledećih godina, površine će biti veće, jer se vinogradi podmlađuju. Berba, koja redovno počinje krajem septembra, ove godine će krenuti nešto ranije, zbog velikih vrućina.
Porodica Simoneli, svake godine proizvede oko 30.000 buteljki vina, koje, zahvaljujući regionu u kome se nalaze, ima specifične karakteristike.
- Naše vino, uz Italiju, završava i na tržištu SAD, Velike Britanije, Poljske, pa i Japana - objašnjava Simoneli. - Uspeli smo, da u porodičnu tradiciju, unesemo i neophodne inovacije u proizvodnji vina, ali, tako da naše vino, i dalje zadržava boju rubina i toplinu toskanskog sunca u svakoj kapljici...
Proizvodnja „kjantija“, koji je ranijih godina bio obavezno flaširan u specifične, opletene flaše, a sada se, u tom pakovanju nudi kao turistička atrakcija, kako objašnjava Simoneli, traje najmanje 18 meseci, a za ono sa oznakom „riserva“, traje još pola godine duže.
- Mlado vino mora da odleži, prvo u buradima od francuske hrastovine, a zatim i u buteljkama - objašnjava Simoneli. - Burad za odležavanje koristimo tri godine. U stvari, svake godine menjamo po trećinu buradi, koja vinu, takođe, daju specifičan ukus...
Braća Simoneli posluju u okviru Konzorcijuma Vino Kjanti, koji je osnovan još 1927. giodine, sa glavnim zadatkom, kako objašnjava Marko Alesandro Bani, direktor Konzorcijuma da zaštiti ovu vrstu vina.
- Osnivanje konzorcijuma pokrenuli su upravo proizvođači vina - precizira Bani. - U konzorcijumu danas imamo oko 4.500 članova, koji grožđe gaje na 15.500 hektara, na terenu od Areca do Pize i od Firence do Sijene.
PRAVILA
U KONZORCIJUMU insistiramo na poštovanju strogih pravila u proizvodnji - ističe Bani. - Moramo o tome da vodimo računa, jer godišnje proizvedemo oko 100.000 buteljki raznih varijeteta vina „Kjanti“. Važno je da u Kjantiju najmanje 70 odsto grožđa u bude sorte sanđenoveze, a preostalo grožđe se razlikuje od rejona do rejona. Upravo u tome je i specifičnost vina koje proizvodimo. Naravno, „kjanti“ ne sme da ima manje od 11,5 odsto alkohola...
UPOZNAVANjE
SA PROIZVODNjOM „kjantija“, imali su prilike da se upoznaju i poljoprivrednici iz Srbije, dobitnici nagrade „Pro Agro lider“, koju, već pet godina, najuspešnijim poljoprivrednim proizvođačima, dodeljuje Pro Kredit banka. Ove godine, u okviru studijskog putovanja u Toskanu, uz proizvodnju „kjantija“, mogli su da vide i proizvodnju sira „pekorino toskano“, uzgoj karakterističnih vrsta goveda i svinja...
Vojislav
19.09.2011. 21:14
Dosta reklamiranja stranih vina dok srpski vinari muku muče sa nelojalnom konkurencijom. Pa njih podstiče rođena zemlja a ovde imaju liberalizovan uvoz.Osim toga, od crnog vina me boli glava jer ima viška nekih tanina koji stvaraju loš osećaj sutradan...l. Pijem samo čist italijanski rizling, ali sa Fruške Gore.
Komentari (1)