Šizofrena simetrija između našeg naroda i Trećeg rajha

MILAN BABOVIĆ

subota, 06. 06. 2020. u 09:51

Шизофрена симетрија између нашег народа и Трећег рајха
Ambasada Nemačke u svom odocnelom dopisu nije odgovorila na naše pitanje da li je, recimo, novcem namačkih građana pomagala istraživanja o stradanju Srba u Hrvatskoj, BiH i na KiM

IMAJUĆI u vidu nezapamćene, stravične zločine koje su Nemci počinili za vreme Drugog svetskog rata, i ovde u Srbiji, smatramo da je upravo suočavanje sa svim aspektima istorije izuzetno važno. Iskreno, pa često i kontroverzno suočavanje sa vlastitom istorijom temelj je na kojem počiva pomirenje.

Ovo je deo odgovora nemačke ambasade posle teksta u "Novostima" u kojem smo upozorili javnost da je novcem iz Berlina finansiran novi portal Inicijative mladih za ljudska prava na kojem se tendenciozno, bez valjanih dokaza, država Srbija optužuje za progon, ubistva, otmice, mučenja Bošnjaka, Hrvata i Albanaca u logorima od Preševa do Subotice. Tako su, recimo, u Mitrovom Polju i Šljivovici izmišljeni zločini kojima se ni Hag nije bavio.

Ekselencija Tomas Šib nije nas udostojio u danu kada smo mu zatražili komentar, ali nas njihov naknadni odgovor, čiji je deo u prvoj rečenici ovog teksta, učvršćuje u uverenju da je namera pomenutog projekta armiranje matrice o večnoj srpskoj krivici za građanski rat u SFRJ i izvođenje šizofrene simetrije između našeg naroda i Trećeg rajha. Uz pomoć domaćih čankoliza, razume se.

Nešto slično Nemci su nam već priredili, doduše pro bono. Pre pet godina je u Muzeju Nirnberškog procesa Slobodan Milošević svrstan među najveće nacističke zločince. Tako se država koja je potpirila ratni oganj i razbijanje Jugoslavije pridružila propagandnom horu o Srbima kao novim nacistima.

Nadalje, Ambasada u svom odocnelom dopisu nije odgovorila na naše pitanje da li je, recimo, novcem namačkih građana pomagala istraživanja o stradanju Srba u Hrvatskoj, BiH i na KiM. Simbolično, sva ova prepiska dešavala se u danu kada se upokojio Boško Ćirić, poslednji Srbin u Dečanima. Pa, eto zgodne prilike da se "pomiritelji" i donatori iz Berlina sete srpskih žrtava. Mada nam nešto govori da neće...

Komentari (3)

BG 1955

06.06.2020. 12:08

Kad cemo da naucimo nesto iz istorije? Sta su nam sve uradili u 20. veku? Ni jednu priliku da nam nanesu zlo nisu propustili. Ja nemam dilemu oko toga da li bi nam uradili isto.

Duplo Golo

06.06.2020. 12:47

Tri puta za 100 godina dodjose vojno na Balkan, pobili milione sirom sveta, pljackali i trebili, i oni drze nekom slovo o ratnim zlocinima, pravu i moralu!? Pa nisu Srbi osvajali Nemacku, nego vi Srbiju. E moje Svabe, bar pocrvenite, ali Vi ni stida ni morala nemate! Cast izuzetcima kojih u svakom narodu ima.