Albanski falsifikati istorije: Srbi “ukrali” i svoje manastire!

Rade DRAGOVIĆ

četvrtak, 04. 06. 2020. u 12:09

Албански фалсификати историје: Срби “украли” и своје манастире!
Posebno je dirljiva albanska briga za manastir Dečani, kome, uprkos odluci kosovskog Ustavnog suda, punih osam godina ne vraćaju imovinu

PRVO što su po ulasku na Kosovo i Metohiju vojnici Kfora učinili u leto 1999. godine bilo je da bodljikavom žicom, bunkerima i rovovima opašu srpske manastire. NATO je znao da od srednjovekovnih hramova, bez jake straže, neće ostati ni kamen na kamenu.

Pet godina kasnije upravo to se dogodilo svim pravoslavnim spomenicima koje Kfor nije čuvao. Albanci su ih srušili i spalili, a svet je to gledao. Taj isti svet danas gleda albanske filmove u kojima se žale da su im Srbi ukrali istoriju, baštinu i spomenike kulture. Iste one koji su jedva spaseni od vatre, rušenja i minobacačkih mina 2004. i 1999. godine.

U najnovijem filmu, emitovanom na albanskom regionalnom Top-kanalu, zavapilo se kako su celokupnu albansku prošlost zli Srbi krivotvorili, prepravili i prilagodili svojoj istoriji. Osim što su upali na albanski etnički prostor, Srbi su ukrali i albanske manastire Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku... Dokaza su našli more - sve do jednog u pseudoistoriji, apokrifnim knjigama, izmišljenim predanjima i golim lažima.

Posebno je dirljiva albanska briga za manastir Dečani, kome, uprkos odluci kosovskog Ustavnog suda, punih osam godina ne vraćaju imovinu. Vratili bi oni, nezvanično kažu, ali ne da familija Haradinaj. Proces koji je pre više decenija počeo otimanjem srpske livade, kuće ili krave, dogurao je do Dečana i Pećke patrijaršije. Cilj je poznat - da sve na Kosovu, od imena do poslednje fabrike iz doba SFRJ, bude pripisano i prepisano na Albance.

Projekat lažne restitucije prošlosti u Pokrajini remeti samo jedan faktor - stari vlasnici. Oni postoje i dostupni su celom svetu. Koga interesuje, lako će ih naći pod oreolima na freskama "albanskih" manastira. Adresu ne menjaju - vekovima.