Ako se do 15. juna formira vlada u Prištini: Kurti će pasti pre mera

D. R. ĐORĐEVIĆ

četvrtak, 28. 05. 2020. u 10:04

Ако се до 15. јуна формира влада у Приштини: Курти ће пасти пре мера

Iz Prištine su pretili pooštravanjem propisa

Sve je izvesnija opcija da će Ustavni sud podići rampu za formiranje nove vladajuće većine
TEHNIČKA vlada Aljbina Kurtija verovatno neće stići da proširi mere reciprociteta prema Beogradu koje su bile planirane da se primene od 15. juna. Naime, sve je izvesnija opcija da će Ustavni sud podići rampu za formiranje nove vladajuće većine u kosmetskom parlamentu, a prema ranijim najavama iz Demokratskog saveza Kosova, koji se sprema da predvodi novu vladu, Kurtijeve mere će se ukloniti "kao signal dobre volje" za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Međutim, i DSK od srpske strane ima određena očekivanja po ovom pitanju, a ona se odnose na prekid kampanje za povlačenje priznavanja tzv. Kosova.

Kada je Kurtijeva vlada 31. marta ukinula takse na srpsku robu, ona je istovremeno počela sa primenom "postepenog reciprociteta" koji je kao prvu meru predvideo da na potvrdama koje prate proizvode mora da se upiše "Republika Kosovo". Tada je određeno da će se 15. juna preispitati hoće li se mere pooštravati i širiti na registarske tablice vozila, slobodno kretanje ljudi, priznavanje dokumenata poput pasoša, ličnih karata, vozačkih dozvola...

Na pitanje novinara da prokomentariše najave iz Prištine o uvođenju novih mera 15. juna, predsednik Aleksandar Vučić juče je rekao da mu je "nemoguće da pohvata" šta u Prištini rade jedni, a šta drugi žele:

- Trudim se da svakog dana čujem poruke iz Prištine, da razumem šta žele, gledamo da gradimo pristojne odnose, pre svega zbog Srba koji žive na KiM, da bismo imali normalnu trgovinu i da bismo sačuvali mir i stabilnost.

Aljbin Kurti

On je naveo da trenutno nema najave o pokretanju dijaloga sa Prištinom i da nema rokova za postizanje dogovora. Kako je naveo, manevarski prostor je veoma mali i istakao je da veruje da će se pritisci na Srbiju po tom pitanju nastaviti.

- Bilo bi fer da nam neko iz međunarodne zajednice kaže kako vide rešenje i kako vide nešto što bi trebalo u budućnosti da bude sporazum o normalizaciji, kako to nazivaju. Da li oni pod tim podrazumevaju priznanje, da li ne podrazumevaju, a ako podrazumevaju, kako to misle da izvedu - rekao je Vučić.

On je poručio i da još nije dobio nijednu premisu na kojoj bi mogao da gradi zaključak kakav će njihov predlog da bude, osim što "nazire" šta je to što bi voleli:

- Zbog toga što bi oni voleli, Albanci ne bi bili presrećni, ali bi bili neuporedivo srećniji od Srba. I nisam siguran kako to misle da izvedu.


KRITIKE TAČIJU ZBOG LAJČAKA

ŠEF diplomatije EU Đosep Borelj kaže da je budućnost celog Zapadnog Balkana u EU, ali da se na tom putu ne može preskočiti dijalog Beograda i Prištine koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. Borelj se oglasio dan nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ukoliko ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, ali da hoće na samit koji bi vodili Angela Merkel i Emanuel Makron.

Zbog odbijanja da podrži Lajčaka, Tači je juče kritikovan iz Evropskog parlamenta.

Tači je prethodno rekao da nema volje da učestvuje u procesu koji vodi Lajčak, navodeći kako Lajčak i Đozep Borelj dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo, kao i da ima puno poverenje u američko rukovodstvo koje "će uspešno zaključiti dijalog".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mali Radojica

28.05.2020. 11:15

kako moze da padne vlada koja i ne postoji? tj, nepriznata od UN i vecine zemalja sveta. Sada neka se igraju Parlamenta, a kad im mocni zastitnici konacno okrenu ledja usled svojih jada, igrace Monopol u zatvoru.