Očekivao sam oštriju reakciju tužilaštva: Martinović prekinuo štrajk glađu, Obradović nastavlja protest

D. MILINKOVIĆ

utorak, 12. 05. 2020. u 21:42

Очекивао сам оштрију реакцију тужилаштва: Мартиновић прекинуо штрајк глађу, Обрадовић наставља протест

Aleksandar Martinović

Poslanik naprednjaka prekinuo je štrajk glađu posle saopštenja da Tužilaštvo istražuje napada pred Skupštinom i da su podnete prijave protiv lidera Dveri i još tri osobe

POSLANIK naprednjaka Aleksandar Martinović prekinuo je u utorak štrajk glađu nakon što je Prvo javno tužilaštvo reagovalo povodom nasilnih događaja koje je lider Dveri Boško Obradović inicirao 8. maja ispred Skupštine Srbije, a tokom kojih je povređen poslanik Marijan Rističević.

Obradović, s druge strane, kaže da nastavlja štrajk glađu, zahtevajući odlaganje izbora zakazanih za 21. jun, iako za ovakav vid ekstremne političke borbe nema podršku čak ni među partnerima u opozicionom Savezu za Srbiju. Njemu se u utorak pridružio i stranački kolega Ivan Kostić.

Martinović, koji je sa koleginicom iz SNS Sandrom Božić stupio u štrajk glađu odmah posle Obradovića, objasnio je da nije previše zadovoljan saopštenjem tužilaštva:

- Kao neko ko je tri dana štrajkovao glađu, mislim da je saopštenje moralo biti oštrije, ali i ovo je prvi korak u onome što smo imali nameru da uradimo, a to je apel da tužilaštvo reaguje u skladu sa zakonom na prebijanje poslanika Rističevića - rekao je Martinović i naglasio da prekida štrajk glađu, jer želi da doprinese smirivanju svih tenzija, pogotovo vezanih za rad parlamenta.

Tužilaštvo je saopštilo da je MUP podneo krivičnu prijavu protiv Obradovića i još tri osobe zbog napada na poslanika Marijana Rističevića i ugrožavanja zdravlja ministra Zlatibora Lončara, kao i da će okrivljeni i svedoci biti saslušeni, a zatim će biti doneta odluka o daljem toku postupka.

Prethodno je u ponedeljak uveče i predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić pozvao Martinovića i Božićevu da okončaju štrajk glađu, a nakon što su se ispred parlamenta okupile pristalice SNS i opozicije, sve u atmosferi punoj tenzija. Božovićeva je štrajk prekinula nakon ovog apela, dok je Martinović insistirao na reakciji tužilaštva na nasilje Obradovića.

Lider Dveri je štrajk glađu počeo u nedelju, 10. maja, i većinu dana proveo je na stepenicama ispred zgrade parlamenta, uz kraći prekid, kada je Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe o nastavku izbornog procesa posle vanrednog stanja.

Obradović je u utorak ponovio zahtev da se izbori odlože za šest meseci, a da vlast i opozicija počnu iskren dijalog i zaustave atmosferu mržnje i nasilja u društvu. Za to vreme, Narodna stranka Vuka Jeremića oglasila se i javno, posle sednice Predsedništva, održane u ponedeljak, poručivši da "ne podržavaju nasilje kao sredstvo političke borbe, kao ni druge oblike ekstremizma, koji za posledicu mogu imati ugrožavanje bilo čijeg zdravlja i bezbednosti - dolazilo to od predstavnika vlasti ili opozicije".

VUČIĆ: NEMA NAPRETKA U SVAĐAMA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić još jednom je u utorak poručio da nema slobode u podelama ni napretka u svađama. On je na svom zvaničnom instagram-nalogu @buducnostsrbijeav zahvalio pratiocima:

"Veliko hvala na ogromnoj podršci, na nadi i veri u drugačiju i bolju budućnost. Nema slobode u podelama. Nema napretka u svađama. Nema cilja u izmaglici sukoba, nema rezultata bez međusobnog poštovanja. Živela Srbija!"