U ROKU od samo nekoliko sati, vlada Aljbina Kurtija dobila je dva šamara - prvi od svojih saveznika iz Vašingtona, odakle su tokom posete predsednika Aleksandra Vučića ponovo poslate jasne poruke da takse moraju da "padnu" bez dodatnih uslovljavanja, a drugi od države Sijera Leone, koja je povukla odluku o priznavanju Kosova.

Nervozu u Prištini posebno je podigla podrška koju je Vučić dobio na sastancima sa najbližim saradnicima američkog predsednika Donalda Trampa. Tačnije, vrh američke administracije pokazao je puno razumevanje za rešavanje kosovskog problema, za koje znaju da je za Srbiju teško pitanje i žele da saslušaju i njene stavove.

Vučić se u ponedeljak, na kraju drugog dana posete Vašingtonu, u Beloj kući sastao sa trojkom od velikog Trampovog poverenja, sa kojima je, kako je rekao, imao "odlučan razgovor" - Robertom O'Brajanom, savetnikom za nacionalnu bezbednost, Džaredom Kušnerom, specijalnim savetnikom i zetom američkog predsednika, kao i sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom prvog čoveka SAD za dijalog Beograda i Prištine.

Pre ovog susreta, u Beloj kući organizovan je i sastanak O'Brajana, Grenela, Vučića i predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija. Prema izjavama koje je posle sastanka davao Tači, on je dobro shvatio poruke SAD, pre svega da takse moraju biti ukinute bez bilo kakvih novih zahteva. On sad ima težak zadatak da u Prištini, gde danima traje svađa vodećih političara oko ovog pitanja, a bez rezultata, ubedi donosioce odluka da je "u igri" američka podrška koju bi mogli da izgube.

Srpski predsednik je poručio da niko od onih sa kojima je u Vašingtonu razgovarao, a koji odlučuju o Srbiji, ne želi da od naše male zemlje napravi makar i malog neprijatelja:

- Žele s nama da sarađuju, a naše je da to iskoristimo - istakao je Vučić, koji je od američkih zvaničnika čuo i mnogo pozitivnih stvari i na račun ekonomske situacije u Srbiji i reformi.


Pročitajte i: Kurti ne odustaje: Uvešćemo mere reciprociteta prema Srbiji


S druge strane, Kurti, oko koga Amerikanci stežu sve jači "obruč", nakon vesti da je država Sijera Leone povukla priznanje Kosova, umesto da "spusti loptu", pozvao je Beograd da zaustavi kampanju "otpriznavanja", a međunarodnu zajednicu, posebno SAD i EU, da pojačaju pritisak na Srbiju. On je optužio Beograd za "neprijateljsko delovanja prema tzv. Kosovu" i poručio da ne odustaje od uvođenja mera reciprociteta kada budu ukinute takse. Dodao je i da je Tači pre puta u SAD trebalo da koordinira nastup sa ostalim institucijama, a da to što se iz Vašingtona vraća bez zajedničke izjave sa Vučićem vidi kao "korisni neuspeh za Kosovo".

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da se povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova od strane države Sijera Leone desilo u važnom trenutku, tokom posete predsednika Vučića Vašingtonu:

- Predsednik je tokom posete najdirektnije ponovio poziciju Srbije najvišim predstavnicima Prištine i američkoj administraciji - da ne očekuju od Srbije da pravi ustupke bilo kome ni za šta, niti da prestane da štiti svoje interese.


Pročitajte i: Odličan razgovor: Vučić sa Grenelom, O'Brajanom i Kušnerom u Beloj kućiVUČIĆ O UTISCIMA POSLE RAZGOVORA U AMERICI: GLEDAJU NAS DRUGAČIJIM OČIMA


DA li Amerika Srbiju gleda drugačijim očima nego što su nas gledali pre nekoliko godina ili decenija? To je neuporedivo. Mi moramo da razumemo koje je naše mesto u svetu, da znamo koliki smo i kolika nam je snaga ekonomije i da dobro postavimo naše ciljeve - napisao je na "Instagramu" predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je objavio i fotografiju iz Vašingtona.

On je dodao da treba da brinemo o svojoj otadžbini, da čuvamo decu i da brinemo o svojoj budućnosti:

- Ali bez prijateljskog odnosa Amerike prema Srbiji, bez toga da imamo Ameriku na svojoj strani, na strani budućnosti Srbije, plašim se da to nije moguće.

Poručio je da ne treba da se zalećemo kao što smo se ranije zaletali i da ne treba da pravimo velike greške, kao što smo to ranije činili.