U NAMERI da spreči da manjinske stranke u pojedinim opštinama, gde su narodi koje predstavljaju većinsko stanovništvo, osvoje skoro sva mesta u lokalnim parlamentima, Skupština Srbije usvojila je autentično tumačenje Zakona o lokalnim izborima.

Prema odluci poslanika, član koji predviđa da se količnici za raspodelu mandata političkim organizacijama manjina uvećavaju za 35 odsto, primenjivaće se samo u slučajevima ako one osvoje manje od tri procenta glasova, što je cenzus koji važi za sve ostale partije. Ukoliko preskoče prag, "bonus" ne dobijaju.

- Autentično tumačenje je bilo potrebno kako bi se otklonila sumnja da se količnici izbornih lista manjina uvećavaju za 35 odsto i kada je lista prešla cenzus, a što bi naročito moglo da se zloupotrebi u lokalnim sredinama gde su pripadnici nacionalnih manjina većinsko stanovništvo - navedeno je u obrazloženju.


PROČITAJTE JOŠ: Velika pobeda Srbije: Kurti ukida takse 15. marta


Inače, odluku parlamenta početkom februara da se cenzus sa pet smanji na tri odsto, pratila je i izmena da se strankama manjina na lokalnim i republičkim izborima, doda 35 odsto "glasova". To je urađeno, jer smanjenjem praga za ulazak u parlament, raste prirodni prag na osnovu kojeg se dele mandati manjinskim strankama, pa bi predstavnici manjina teže osvajali mesta.

Autentičnim tumačenjem razjašnjeno je da, na primer, Mađari u delu vojvođanskih opština neće dobiti povećanje glasova, jer tamo ionako dobijaju ubedljivu većinu. Isto važi i za Bošnjake u Raškoj oblasti, ili Albance u, recimo, Preševu.NAJKRAĆA SEDNICA

SEDNICA na kojoj je izglasano autentično tumačenje zakona bila je najkraća u ovom mandatu i trajala je samo nekoliko minuta. Na njoj je govorio samo predsednik Odbora za zakonodavna i ustavna pitanja Đorđe Komlenski koji je razjasnio kako primenjivati zakon, nakon čega je odmah usledilo i glasanje.