OPSTANAK opozicionog Saveza za Srbiju u sadašnjem sastavu ozbiljno je doveden u pitanje zbog najava pojedinih stranaka i funkcionera da bi mogli da prekrše odluku o bojkotu izbora.

Prema nezvaničnim informacijama, na birališta na lokalnom nivou gotovo je izvesno da će izaći lider Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, prvak demokrata u Paraćinu Saša Paunović, a moguće i predsednik beogradske opštine Stari grad i funkcioner Stranke slobode i pravde Marko Bastać.

Naši izvori tvrde da su "zeleno svetlo" za ove akcije "na lokalu" dali lideri SSP i DS, Dragan Đilas i Zoran Lutovac, što je s negodovanjem dočekano u drugim strankama Saveza, pogotovo u Narodnoj stranci Vuka Jeremića.

Potpredsednica NS Sanda Rašković Ivić kaže, za "Novosti", da ako je politika SzS bojkot, onda onaj ko u tome nije dosledan nema šta da traži u tom bloku:

- Ni na koga se ne ljutim, svako ima pravo da radi šta hoće, ali oni koji odluče da ne bojkotuju izbore morali bi da snose određene sankcije. Što se tiče Narodne stranke, mi ostajemo za bojkot izbora na svim nivoima. Ne možete biti "malo trudni", odnosno malo izlaziti na izbore a malo ih bojkotovati.

Prema nezvaničnim informacijama, Zelenović i Paunović bi mogli već u četvrtak da saopšte odluku o tome da li izlaze na lokalne izbore. Zelenovićev ZzS već je "zamrzao" aktivnosti u okviru Saveza, a dodatnu konfuziju u ovaj opozicioni blok unele su i poruke koje je na "Tviteru" slao Bastać. Naime, on je u video-poruci izjavio da SNS jedino na Starom gradu može da bude pobeđen, kao i da nije potpisao Sporazum sa narodom i da nije glasao za Deklaraciju o bojkotu, ostavljajući time prostor za tumačenje da je to najava učešća na izborima.

Inače, šef delegacije EU Sem Fabrici ističe da deo opozicije i dalje veruje da je bojkot najbolji način borbe za demokratiju, na šta Unija jasno kaže da to nije njihov predlog.


PROČITAJTE JOŠ - Ujedinjenje mimo Đilasa i Lutovca: Udružuju se opštinski odbori DS i SDS na lokalu


GORDANA ČOMIĆ O ZAHTEVIMA DA BUDE ISKLjUČENA: DEMOKRATIJU NE MOGU DA ISTERAJU IZ MENE

AKO me isključe iz DS, nastaviću da radim isto što i do sada, da se zalažem za istu politiku. Mogu da isteraju devojku iz DS, ali ne mogu da isteraju demokratiju iz devojke. Zasada nemam informaciju o tome kada će Izvršni odbor doneti zvaničnu odluku povodom preporuke Etičkog odbora da budem isključena iz stranke - kaže, za "Novosti", poslanica DS Gordana Čomić.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, odluka da Čomićeva bude izbačena iz stranke, praktično je već doneta, ostaje samo da bude formalizovana na sastancima stranačkih organa. Njoj se "na teret" stavlja to što je dolaskom na sednicu Skupštine Srbije, gde se raspravljalo o njenim zakonskim predlozima za većim učešćem žena u parlamentu, prekinula bojkot dela opozicije.