Makron: Pitajte Srbe da li im se život promenio

Tanjug

04. 12. 2019. u 22:47

Francuski predsednik ponovio stav da se protivi otvaranju pristupnih pregovora sa bilo kojom zemljom kandidatom, pre nego što dođe do reforme pregovaračkog procesa

Макрон: Питајте Србе да ли им се живот променио

Emanuel Makron AP Photo/Francisco Seco

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je danas da se eksplicitno protivi otvaranju pristupnih pregovora sa bilo kojom zemljom kandidatom, pre nego što dođe do reforme pregovaračkog procesa, a smatra da je sadašnja procedura pregovora birokratska, konfuzna, nejasna.

"Smatram da je procedura pregovora koju imamo danas previše birokratska, konfuzna, nejasna. Evo pitajte Srbe da li se njihov život promenio otvaranjem novih poglavlja? Ne bih rekao", izjavio je Makron po završetku samita NATO u Londonu.

Pročitajte još: Nastavlja se sukob EU i SAD oko NATO: Makron ostaje pri stavu o "moždanoj smrti" Alijanse; Merkel optimista pred samit

On je poručio da Francuska nije bila jedina članica EU koja se protivila otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali da je spreman da ”ponovo” prihvati ”ulogu negativca”.

”Pre bilo kog sledećeg otvaranja pregovora, eksplicitno kažem da želim da dođe do reforme naše procedura pregovaranja”, kaže Makron.

Pročitajte još: Makron ne može u hodu da promeni svet


On je ocenio da Evropa nije spremna i da uslovi nisi ispunjeni za početak pristupnih pregovora sa novim kandidatima.

”Smatram da je procedura pregovora koju imamo danas previše birokratska, konfuzna, nejasna. Evo pitajte Srbe da li se njihov život promenio otvaranjem novih poglavlja? Ne bih rekao”, izjavio je Makron.

On se založio za redefinasnje procedure pregovaranja o članstvu u EU na način kako bi proces postao ”više strateški”.

Makron je ponovio svoj zahtev za reformom koja bi proces pristupnja EU učinila reverzibilnim i omogućila diferencijaciju.

”Krajnji cilj svega toga je da čvrsto usidrimo Zapadni Balkan na evropsku stranu. Znamo da je to geopoliticki izazov, izbeći interevencije drugih zemalja, izbeći destabilizaciju koje su rizik i za te zemlje i za Evropu. To je usidravanje koje za neke mozda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan-to znaći i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja”, objašnjava Makron.

Istovremneo, francuski predsednik je pozvao EU da misli i o sopstvenoj reformi.

”Protivim se svakom proširenju EU koje nije praćeno dubokom reformom funkcionisanja EU”, poručio je Makron.

On je ocenio da EU sa trenutnim brojem članica teško ili nikako ne funkcioniše i da bi, pre ulaska novih zemlja, operativnost Unije u smislu donošenja odluka i broja komesara trebalo postaviti na nove osnove.

”Oni koji podrzavaju proširenje moraju da prihvate više odlučivanja kvalifikovanom većinom i da svaka zemlja neće imati svog komesara”, zaključio je Makron.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Goran al ne SNS bot

04.12.2019. 23:23

Jel to on napada lik i delo predsednika Vucica? Sram ga bilo on da dovede u pitanje reci naseg presvetlog premudrog i jedinog patrijarha srpskog Cara istocno od Drine i jedinog sina bozjeg Aleksandra Vucica. Strasno.

Djordjina Lee

05.12.2019. 00:08

Da život Srba se dosta promenio bez dvolicnog francuza zahvaljujući našim prijateljima sa Istoka !

Вучко

05.12.2019. 01:14

Исланд. Да ли се живот исланђана променио одбијањем да уђу у ЕЗ? Не бих рекао.

Razredni starešina Makaron

05.12.2019. 23:41

Učiti, učiti i samo učiti, biti vredan, pisati domaće zadatke na vreme, čitati udžbenike i lektiru, ne prepisivati, prati ruke, pravilno seći nokte, u školi da digneš ruku kada hoćeš nešto da kažeš... i biće sve u redu. Nemoj da se zamajavaš i misliš kako ćeš nešto da preskočiš, osim na času fizičkog vaspitanja.

Branko Josif Broz

05.12.2019. 23:52

Lepo je govorio drug Stari: ”Čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, i bio je u pravu. Da smo sledili put izlaska iz Jugoslavije braće Hrvata i Slovenaca, jedinstveno smo mogli biti još 2004. godine u EU.

Nikola

06.12.2019. 15:44

@Branko Josif Broz - Ti ocigledno ne znas istoriju ali 90te smo mogli uci u eu. Na sastanku su doneti dokumenti gde smo samo trebali da potpisemo. I kao sto mozes da zakljucis cinjenicama zadnjih 30god smo u eu xd

realist.

06.12.2019. 14:38

Vi niko neznate sta se radi u Evropi, Evropa se prodaje po parcelama Muslimanskom svetu Koji se naprestano razmnozavaju ka da su u pustinji koje su i te zemlje upropastili natalitetom kojim su vec zagadili I Evropu.

Dend

06.12.2019. 15:22

Pustite EU ako mi njima trebamo potražiće nas, dosta više ucena?Okrenimo se "crnom đavolu" ako imamo koristi za boljim životom da ne bilo po onoj priči "ne lipši magarče do zelene trave" !

Ролекс.

10.12.2019. 15:05

Ta Evropa I Amerika kao nekad aziska plemena u 4 veku gde su se ubijali izmedju sebe,te dodje Prorok Muhamed da ih prosveti I ujedini tako danas Markon pokusava sa Rusijom I Evropom da spasi od zle Amerike.