MOŽE li "mali šengen" u regionu Zapadnog Balkana da bude neka vrsta propusnice za bar delimični zaobilazak rampe koju je Pariz spustio na dalje proširenje EU - trebalo bi da bude jasnije nakon susreta predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona.

Oni su kasno sinoć završili sastanak "tet-a-tet" u Jelisejskoj palati, posle večere koju je francuski predsednik priredio za šefove država, vlada i predstavnike međunarodnih organizacija.

Vučić je izjavio da je imao "veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor sa Makronom".

PROČITAJTE JOŠ - Mali Šengen: S ličnom kartom i radnom dozvolom u Severnu Makedoniju, Albaniju i Srbiju

- Uz armanjak iz 1914. godine završavamo veoma dobar jednosatni razgovor sa francuskim predsednikom i velikim prijateljem Srbije Makronom - napisao je Vučić na "Instagramu" gde mu je pre toga zahvalio na srdačnoj dobrodošlici.

Makron je želeo najpre da čuje predsednika Srbije, a Vučić je, kako je istakao, rekao da bismo želeli jasno da nam se kaže čemu možemo da se nadamo u budućnosti kada je reč o evropskim integracijama.

Vučić je izložio Makronu detalje inicijative sa Severnom Makedonijom i Albanijom o "mini šengenu". Makron ga je upitao da li očekuje i druge zemlje regiona u toj inicijativi, a Vučić mu je preneo da se nada tome.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić u Ohridu: Očekujem da do kraja godine putujemo samo sa ličnom kartom u Albaniju i Severnu Makedoniju

Šef naše države, koji je ranije zahvalio Amerikancima za podršku projektu "malog šengena", dodao je da je uveren da će i Makron podržati tu inicijativu.

On je preneo da je večeru koju je Makron ranije priredio za učesnike Pariskog foruma o miru iskoristio da obavi razgovore sa mnogim zvaničnicima iz različitih delova sveta, kao i s generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, s kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.

Vučić je povodom Tačijeve izjave, da je preneo Makronu da je Priština spremna da nastavi dijalog sa Beogradom koji će se završiti međusobnim priznavanjem, rekao da isto tako Srbija može da kaže EU:

- Mi smo spremni da nas vi primite u članstvo.

AP Photo Boris Grdanoski

Spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović ne sumnja da će inicijativa o "malom šengenu" naići na snažnu Makronovu podršku:

- Ova ideja je sasvim komplementarna sa njegovim planovima temeljne reforme administracije u Briselu, ali i zastoja u daljem proširenju EU dok se te reforme ne okončaju. Posebno je važno to što će inicijativu o "malom šengenu" Makronu predstaviti Vučić, pošto Francuska doživljava Srbiju kao najvažnijeg partnera na Zapadnom Balkanu.

Podršku Jelisejske palate očekuje i direktor Centra za globalizaciju Dejan S. Miletić:

- Po tom pitanju, kod predsednika Makrona kucamo na otvorena vrata. On razume da je "mini šengen" dobar način da svi u regionu pokažu želju da se integrišu u mnogo širu zajednicu kao što je EU.

Očekuje se i da tokom predstojećih razgovora u Parizu, koje je Vučić ocenio kao možda najvažnije do sada, Makron predstavi nacrt nove metodologije pregovora o proširenju EU. Ti francuski predlozi, koji prema nekim tumačenjima regionu nude neku vrstu privilegovanog partnerstva umesto punopravnog članstva, trebalo bi da se nađu i "na stolu" u Briselu 19. novembra, na sledećem sastanku Saveta ministara za opšte poslove EU.

Inače, planirano je da Vučić prisustvuje otvaranju Drugog pariskog foruma o miru, na kojem će se obratiti i predsednica EK Ursula fon der Lajen i potpredsednik Kine Van Gi Šan. Predviđeno je da se Vučić sastane i sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule.

foto EPA

BRNABIĆEVA: ŠANSA ZA RAZVOJ

STABILNIJI i predvidljiviji Balkan, na kom postoji slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga, jedina je šansa da postanemo mnogo konkurentniji i da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada, i zato je potrebna apsolutna podrška za inicijativu "malog šengena" - poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić u Berlinu, gde je učestvovala na Privrednom forumu u organizaciji "Zidojče cajtunga". Ona je rekla da je to najvažnija inicijativa u poslednjih nekoliko decenija.