Pobednik prištinskih izbora neće da ukida takse: Kurti i ne misli na dogovor sa Beogradom

D. R. Đ. - D. Z.

22. 10. 2019. u 09:02

Победник приштинских избора неће да укида таксе: Курти и не мисли на договор са Београдом

Foto I. Radulović

Dok traje farsa oko brojanja glasova, kandidat za premijera tzv. Kosova u intervjuu "Gardijanu" otkrio karte. Traži da se Srbija suoči s prošlošću i da se prestane s "klevetama o državnosti"

POTENCIJALNI premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima, a Srbiji poručuje da bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću.

Kurti je, u intervjuu "Gardijanu", rekao da formiranje vlade očekuje u roku od mesec dana, ali da mu prioritet nije postizanje dogovora sa Beogradom. Takse na srpsku robu, kako je rekao, neće ukidati, osim u slučaju recipročnih mera Beograda, pod čime podrazumeva obustavljanje međunarodne diplomatske kampanje s ciljem povlačenja priznavanja kosovske nezavisnosti.


PROČITAJTE JOŠ: Đurić: Kurti svakoga dana dokazuje da je političar ekstrema

- Ako žele da započnu dijalog, trebalo bi da zaustave klevete u vezi sa našim pravom na državnost. Srbija bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću umesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom - rekao je Kurti.

Britanski list navodi da će novi kosovski premijer ipak biti pod međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Beogradom, i podseća da su SAD postavile novog specijalnog izaslanika za oživljavanje dijaloga. Kurti je najavio i da će njegov program u tri faze početi u okviru dijaloga "odozdo prema gore" sa kosovskim Srbima o praktičnoj saradnji, posle čega će uslediti pregled 33 dogovora u okviru Briselskog sporazuma i, na kraju, sastanak sa Đozepom Borelom, novim šefom diplomatije EU.

Dok Kurti već kroji svoju premijersku agendu, konačni rezultati izbora, na kojima je njegovo "Samoopredeljenje" osvojilo najviše glasova, još nisu na vidiku. Prema oceni portparola CIK-a Valjmira Eljezija, moguće je da se oni saopšte u prvim danima novembra.

Oko 3.700 koverata sa glasovima iz centralne Srbije koje se nalaze u Centru za prebrojavanje glasova u Prištini od 13. oktobra, kada je obustavljeno njihovo otvaranje zbog navodnih alergijskih reakcija službenika CIK, i dalje se nalazi pod nadzorom policije. Njihova sudbina zavisiće od rezultata ekspertize 470 koverata koji su poslati u laboratoriju u jednu evropsku zemlju, a ishod tih analiza, prema rečima Stevana Veselinovića, srpskog člana CIK-a, trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje. Tada će se znati da li će njihovo brojanje biti nastavljeno.

U međuvremenu, iz bolnice u Prištini pušteno je dvanaest članova izborne komisije, Albanaca koji su bili zadržani zbog žalbi na navodne alergijske reakcije prilikom otvaranja koverata iz centralne Srbije. Vršilac dužnosti direktora Klinike za zarazne bolesti Linda Ajazaj Beriša rekla je da je njihovo zdravstveno stanje dobro i da je kod njih isključena mogućnost zaraznih bolesti.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić juče je izjavio da je očigledno da je pokrajinska izborna komisija na KiM na putu da postane svetski šampion u dužini brojanja glasova i izrazio bojazan da se tu ne radi samo o brojanju glasova, već o vaganju različitih političkih struktura koje čine tu komisiju o tome kako da utiču na političku scenu u južnoj pokrajini.


PROČITAJTE JOŠ: Kurti u Tirani doživeo saobraćajni udes

NEVAŽEĆI LISTIĆI

CIK u Prištini je saopštio i da preliminarni rezultati pokazuju da su 40.732 glasačka listića - nevažeća, a opštine koje prednjače po broju neispravnih listića su Srbica, Novo Brdo, Drenica i Podujevo. Razlog za tako veliki broj neispravnih listića još nije utvrđen.

VUČIĆ: ŠTA PRIŠTINA ZAPRAVO ŽELI

BEOGRAD ne samo da ne gleda "vojnim dvogledom" ka Tirani i Prištini, već želi razgovor i dogovor - poručio je predsednik Aleksandar Vučić, reagujući na Kurtijevu izjavu. on je naveo i da se "Kurti mnogo druži sa Radom Trajković, pa bi da uređuje političku scenu u Beogradu":

- Znam još jednog koji je rekao da sam gotov do Svetog Nikole, prošle godine. Haradinaj, ali je on izgleda pre mene završio.

Na konstataciju da je Kurti rekao da takse neće ukinuti dok Srbija ne dozvoli njihovoj robi slobodan izvoz, Vučić je istakao da ne zna šta Priština zapravo želi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)