NELA KUBUROVIĆ: Robijaši mi čestitaju Novu godinu

Snežana Rovčanin Tomković

16. 10. 2019. u 11:15

НЕЛА КУБУРОВИЋ: Робијаши ми честитају Нову годину

Foto Nikola Skenderija / Nela Kuburović

Prepirala sam se sa Bramercom. General Mladić je duhovit čovek

ZATVORENICI joj pišu tražeći da im skrati kaznu. Neki joj prete, a neki se jave da joj čestitaju Novu godinu. Prati je glas da ima isuviše blag nastup da bi bila ministarka pravde, a ona kaže da je, tamo gde treba, i te kako oštrog jezika.

U razgovoru za "Novosti", Nela Kuburović govori o svom mandatu, koji ulazi u finiš, susretu sa generalom Ratkom Mladićem, prepirkama sa Seržom Bramercom, ali i o tome šta voli da čita i gde najviše provodi slobodno vreme. Jedna od tih oaza je i beogradska Botanička bašta, gde smo i razgovarali.

- Volim cveće, baš kao i moja mama. Tu ljubav sam od nje nasledila, mada mi ne uspeva kao njoj. Posebno volim orhideje - priča nam Kuburovićeva, dok koračamo stazicom.

*Koja mesta u Srbiji najviše volite da obilazite?

- Moj otac je iz planinskih krajeva. Iz Prijepolja. Tamo često idem. A volim i Zlatibor. Uvek nekako biram planinske krajeve.

*Polako se bliži kraj mandata. Šta je najveći uspeh, a šta neuspeh rada Ministarstva pravde?

- Ima nekih stvari za koje mi je žao što nećemo moći da ih dovedemo do kraja u ovom mandatu. To je, recimo, izmena Ustava u oblasti pravosuđa. Dugo smo radili, ali nismo mogli da predvidimo kakva će da bude situacija u Skupštini, da će opozicija da je napusti. Mislim da je izuzetno bitno da kada se odlučuje o izmeni najvišeg pravnog akta, u raspravu budu uključene sve političke strane. Jedan od najvećih uspeha je skoro otvaranje u potpunosti rekonstruisane Palate pravde u Beogradu. Zgradu završavamo u roku. Počela sam karijeru u Palati pravde i emotivno sam vezana za nju. U uspehe ubrajam i to što nije bilo sukoba sa advokaturom i što smo doneli Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći posle 15 godina, ali i to što smo uspostavili potpuno novi sistem u sudovima i tužilaštvima za borbu protiv korupcije.

*Sigurno ste makar jednom sebi rekli - šta mi je ovo trebalo...

- Ne mogu da poreknem da je bilo teških trenutaka, posebno zato što se pre toga nikada nisam bavila politikom. Sećam se da sam jutro posle zakletve otišla na gostovanje u RTS. Ne mogu reći da je bilo stresno, ali sam osećala veliku odgovornost. Na početku mandata dogodilo se hapšenje Ramuša Haradinaja, pa naš zahtev za izručenje, zatim sednica Saveta bezbednosti o Kosovu... Bilo je dosta neprijatnih događaja na samom početku, ali sve to nekako s vremenom prihvatite kao sastavni deo posla.

*Da li u rok službe idu i prepirke sa Seržom Bramercom? Zameraju vam da niste dovoljno "tvrdi"...

- Ne bih rekla da nisam "tvrda". Umem da imam vrlo oštar jezik. Vrlo dobro znam da branim stavove Ministarstva i Srbije. Bez lažne skromnosti, svoj resor i te kako poznajem i diskutujem argumentovano. Jedan od sastanaka sa Bramercom je bio neprijatan. U nekim momentima smo se čak i prepirali. Saradnici su mi kasnije rekli da nisu očekivali takav nastup. Znam šta da očekujem od haškog tužilaštva, oni znaju naše stavove. Njihov stav o Srbiji je isti ko god bio ministar.

*Mislite li da će istorija dati reviziju "haške epizode" u kojoj su najdeblji kraj izvukli Srbi?

- Bila je greška što nismo o tome dovoljno pričali od 2000. do 2012. godine. Kada sam postala ministar, i sama sam videla koliko je postupaka protiv Srba bilo, koliko smo ljudi izručili. A nama su u glavi bila samo zvučnija imena. Naravno da ostavlja gorak ukus to što su 80 procenata osuđenih Srbi, i da ima vrlo malo kažnjenih za zločine koji su počinjeni protiv našeg naroda.

*Da li je Mladić ikada dobio nalivpero koje ste mu kao poklon odneli u Hag?

- Koliko znam, nije. Rekli su da je razlog bezbednost, mada mi to nije jasno, šta je nebezbedno da čovek piše? Nije lepo i nimalo prijatno ući u Sheveningen. Mladić je tražio da se sretnemo, i on je jedini od naših osuđenika sa kojim sam razgovarala. Odaje utisak bolesnog čoveka. Ipak, ima dosta optimizma i bio je vrlo duhovit. Pričao je o događajima iz prošlosti koji nemaju veze sa onim zbog čega je u zatvoru.

*Od kog profesora sa Pravnog fakulteta tražite savet? Da li nekada zovete i predsednika Aleksandra Vučića?

- Nisam neko ko ne traži pomoć i savet kada dovoljno ne poznaje neku materiju. Moram da izdvojim profesora Zorana Stojanovića, jednog od najvećih stručnjaka krivičnog prava, koji nam je mnogo pomagao. Tu su i profesori Nikola Bodiroga i Milan Škulić. Sa predsednikom se konsultujem kada su u pitanju osetljive političke teme, poput Kosova.

OBRENOVIĆI I PARTIZAN *Šta najviše volite da čitate? - Ne mogu da čitam onoliko koliko sam ranije čitala. U isto vreme čitam dve-tri knjige. Najviše volim istorijske teme i tražim po antikvarnicama knjige koje se odnose na period posle Prvog srpskog ustanka. Volim dinastiju Obrenovića. Andrić i Crnjanski su neprevaziđeni. Nekoliko puta sam čitala knjigu "Kad je Niče plakao" Irvina Jaloma. *Volite Obrenoviće. A Zvezdu ili Partizan? - Partizan.

*Da li odgovarate zatvorenicima na pisma?

- Ne. Moji saradnici i ja ih pročitamo. Ako neko ima problem, reagujemo. Takođe, ona koja su pretećeg karaktera prosledimo institucijama. Bilo je i onih koji su samo čestitali Novu godinu.

*Bliže se izbori. Smatrate li da će deo opozicije bojkotovati birališta?

- Bojkot je pokriće za njihov očigledan neuspeh na predstojećim izborima i pokušaj da se bez volje građana dođe na vlast. Počela je medijacija pod EU, ali veći deo opozicije nije došao na sastanke. Vlast je otvorena za razgovore i konstruktivne predloge, i mi iz našeg resora ćemo da pristupimo promeni Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. I sada se zna šta funkcioner može da radi tokom izborne kampanje, ali unapredićemo sve što nije dovoljno precizno.

*To i jeste zamerka opozicije, da zakon postoji, ali se ne primenjuje...

- Zakon se primenjuje. Optužbe moraju da budu argumentovane, a ne paušalne.

*Želite li još jedan mandat ili je vreme da se više posvetite porodici?

- Poziv 2016. godine bio je potpuno neočekivan. Mislim da je ova vlada na određeni način privilegovana, jer je radila ceo mandat bez vanrednih izbora. Nisam neko ko je vezan za funkciju. Sasvim je logično da se posle četiri godine menja sastav u timu. Bitni su rezultati, ko god da bude ministar.

ISTINITO IZVEŠTAVANjE "NOVOSTI"

*Šta biste poželeli "Novostima" za 66. rođendan?

- SKORO sedam decenija postojanja "Novosti" dokaz je da čitaoci znaju da prepoznaju značaj blagovremenog i istinitog, ali i zanimljivog izveštavanja o svim aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Listu "Novosti", novinarima i svim zaposlenima želim još puno decenija uspešnog rada i da u budućnosti nastave da izveštavaju, pre svega u interesu građana Srbije.


NE PEVA SAMO DAČIĆ

*SA kojim ministrima imate najbolju saradnju?

- Imam korektnu saradnju sa svima, ali najviše sarađujem sa Nebojšom Stefanovićem, jer su nam resori bliski, ali i sa Jadrankom Joksimović.

*Da li su sednice Vlade opuštenije kada njima predsedava šef diplomatije Ivica Dačić?

- Vodio je možda dve sednice. Ne bih rekla da su opuštenije, on samo ima drugačiji nastup. Takav je po prirodi.

*Da li vam je nekada pevao, i zamerate li mu taj opušteniji pristup?

- Nije meni pevao, ali sam bila u publici kad je pevao. Ne zameram. Ima i drugih koji vole da zapevaju, ali neće javno da se eksponiraju. I pevaju dobro kao i on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)