BEOGRAD - Mogu i da zabrane Srpsku listu, ali ne mogu da "zabrane" srpski narod na Kosovu i Metohiji, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom navoda Prištine o zatrovanim kovertama sa glasačkim listićima iz centralne Srbije i upozorio međunarodnu zajednicu da ukidanje demokratije ne vodi ničemu.


"Ovo je moje upozorenje međunarodnoj zajednici, posebno onima kojima je bilo teško da čestitaju Srpskoj listi i moja molba Prištini da se urazume, da ukidanje demokratije ne vodi ničemu i da moraju jasno da znaju ko su predstavnici Srba na KiM", istakao je Vučić.


On je rekao da je suština u tome da oni pokušavaju da srpsku listu proglase za terotirstičku i da dobiju podršku međunarodne zajednice za to.


"To je smešna priča za malu decu, tupava priča koju je neki kreten smislio misleći da može da naudi Srpskoj listi, a naudiće sebi. Oni mogu i da zabrane Srpsku listu, hoće li time da zabrane srpski narod", rekao je Vučić za televiziju Pink.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Samo glasom za Srpsku listu protiv manipulacije voljom SrbaOn je naveo da je ovo poslednji poziv Albancima da se urazime i prihvate izbore rezulteta.


"Nama nijedan glas nije potreban, da ih poklanjate ne znam kome, ne vredi vam ništa. Ali nemojte da pravite planove unaped i da izmišljate priče kako ste izmišljali devedesetih godina", rekao je Vučić.


PREDSEDNIK: A ZA ŠTA BI SERGEJU DAVALI NOVAC?


Predsednik Aleksandar Vučić kaže da veruje da će tužilaštvo ispitati navode predsednika PSG Sergeja Trifunovića da mu je u ime SNS navodno nuđeno pola miliona evra i koaliciono partnerstvo da izađe na izbore, ali i da ne vidi zašto bi to neko uopšte radio.


"A za šta da mu damo pare?", upitao je Vučić.


Kako je rekao za Pink TV, ne bi moglo ni da se sakrije da je novac dat, a nije jasno ni zašto bi SNS to uopšte radila.


"A, za šta da mi njima platimo? To što će da izađe na izbore? Što da im plaćam da izađu na izbore? Što se mene tiče, ne mora niko od njih da izađe na izbore. Ne zanimaju me", rekao je Vučić.


Pored toga, kaže, neizlazak dela opozicije na izbore ne znači i nedostatak legitimiteta izbora:


"Kakav nedostatak legitimiteta, kad će da izađe skoro 50 odsto birača, bez njih, a imali smo 52-53 odsto 2016. godine. Šta je problem s tim? Što bismo im davali pare? Da im plaćam reket? Em me maltretiraju, em dolaze da upadaju u Predsedništvo, em još da im plaćam nešto...", konstatovao je Vučić.


"Verujem da će tužilaštvo to da ispita... nadam se, da se ne bih mešao u rad samostalnog tužilaštva, ali sam siguran i verujem da će to biti", rekao je Vučić, uveren da može biti reč samo o izmišljotini i da će to sa Sergejevim "visokim funkcionerima SNS" samo da izazove smeh.


"Što se tiče nekih drugih stvari, mi moramo da ćutimo i da pustimo da nadležni organi rade svoj posao. Oni da izmišljaju šta hoće, jer će posle reći da nisu vršili pritisak na sud i tužilaštvo, a za sve što bih ja rekao, tvrdili bi da je pritisak. Sačekaćemo, siguran sam da će se i tu stvari razjasniti", rekao je Vučić.ČELIČNO PRIJATELjSTVO SA KINOM


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa članom Politbiroa KP Kine i sekretarom Sekretarijata Centralnog komiteta KPK Jangom Sijaoduom i ocenio da Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo, a da srpski narod nikad neće zaboraviti šta je za Srbiju učinio predsednik Kine i predsednik Komunističke partije Si Đinping.


"Srećan sam i ponosan što mogu da vas primim i razgovaram s vama", rekao je Vučić na početku sastanka i još jednom čestitao Jangu i svim članovima KP Kine 70. godišnjicu postojanja moderne Republike Kine i na svim izuzetnim rezultatima koji su za to vreme postignuti.


Svakom vašem uspehu i mi u Srbiji se radujemo, poručio je Vučić.


"Zahvalni smo Si Đinpingu što je doveo jednu od najvažnijih investicija u našu zemlju i ohrabrio kineske investitore da dolaze u Srbiju, kao i za to što je kroz projekat 'Jedan pojas, jedan put' doprineo sreći drugih naroda, u ovom slučaju srpskog. Mi, za razliku od drugih, nećemo zaboravati šta je učinio i imaće našu zahvalnost", poručio je Vučić.


Kako je rekao, tokom poslednje posete KP Kine naučio je da su svi funkcioneri dužni da 200 dana godišnje razgovaraju s građanima.


"Pa mi sada razmišljamo kako da naše ljude nateramo da više destina dana, ako ne mogu 200 dana, razgovaraju sa običnim ljudima kako bi bolje razumeli njihove zahteve i potrebe", rekao je on.


"Dobrodošli ste i prenesite srdačne pozdrave predsedniku Siju, našem velikom prijatelju", rekao je Vučić.


Član Politbiroa Komunističke partije Kine (KPK) je zahvalo Vučiću kao predsedniku SNS što je odvojio svoje vreme i primio njihovu delegaciju.


Jang je preneo Vučiću pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga.


"Vi ste zajedno da Sijem napravili generalni plan za razvoj strateškog partnerstva Srbije i Kine i u toku je realizacija onoga što ste vas dvojica dogovorili", rekao je Jang.


Kaže da je cilj posete delegacije KPK, takođe, realizacija postignutih dogovora predsednka dve zemlje.


Jang je izrazio očekivanje da će dve stranke intezivirati saradnju i stvoriti uslove za produbljivanje razmene i saradnje u svim oblastima.