Kakvu će politiku prema Srbiji voditi Kurti: Ukinuću takse, ali ću tražiti ratnu odštetu

Tanjug

07. 10. 2019. u 10:38

Какву ће политику према Србији водити Курти: Укинућу таксе, али ћу тражити ратну одштету

Lider kosovskog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti Foto EPA

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavljuje da će ukinuti takse, ali i tražiti recipročne poteze Beograda

BEČ - Lider kosovskog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavljuje, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", vođenom pred jučerašnje izbore, da će ukinuti takse, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje.


Kurti takođe kaže da će, ako postane premijer, u prvoj nedelji mandata početi dijalog sa Srbima na Kosovu.


"To do sada nijedan premijer nije uradio, ali to je jako važno. U prvom mescu moramo, uz to, videti gde se nalazimo nakon 33 sporazuma koje smo do sada zaključili sa Beogradom. A onda se radujem susretu s novim visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom. Svejedno mi je da li je iz Španije, zemlje koja nije priznala Kosovo", ukazao je Kurti.


On je istakao da nije bio zadovoljan Borelovom prethodnicom Federikom Mogerini, iako je bila iz zemlje koja je priznala Kosovo.


PROČITAJTE JOŠ: Kurti: Kosovo ima pravo da se pridruži Albaniji, ali to sada nije mogućePrema njegovim rečima, važno je da se dijalog dobro pripremi, jer se ne može dozvoliti dalji neuspeh.


Na pitanje da li će, ako postane premijer, zastupati i Srbe, Kurti je odgovorio: "Naravno. Verujem da će biti Srba koji će razmisliti da li to činim bolje od Vučića".


Kada je reč o taksama, naglasio je da one nisu njegova politika.


„Mi ćemo takse zameniti principom reciprociteta. Beograd, na primer, mora prihvatiti naše tablice i dokumenta, na kojima stoji Republika Kosovo. Želimo rasvetljavanje sudbine nestalih lica, bez obzira koje su nacionalnosti, kako bi našli i nestale Srbe i Rome. Trebalo bi uspostaviti zajedničke timove od strane kosovskih, srpskih i međunarodnih istraživača, koji bi analizirali masovne grobnice", rekao je Kurti.


Smatra da, nezavisno od toga, Srbija Kosovu duguje ratno obeštećenje, penzijski fond i 1.200 artefakta.


Upitan zašto bi Priština trebalo da potpiše sporazum sa Beogradom, Kurti je odgovorio da su dobrosusedski odnosi važni i da bez međusobnog priznanja nema članstva u EU.


"Ja želim u svakom slučaju da svih šest zemalja Zapadnog Balkana u jednoj deceniji, sve zajedno uđu u EU", rekao je Kurti.


Na tvrdnju "Standarda" da Srbija za priznanje Kosova želi neku vrstu kompenzacije i na pitanje da li bi to mogla biti Zajednica srpskih opština (ZSO), Kurti je podsetio da je tu mogućnost isključio Ustavni sud.


„Šta se potom desilo? Nijedan Srbin na Kosovu nije protestovao, samo Beograd. Taj ZSO nikada nije bio za Srbe. Mi moramo Srbe na Kosovu pitati šta žele. Beograd ne može da govori u ime Srba na Kosovu", istakao je Kurti.


Na pitanje šta žele Srbi na Kosovu, on kaže da oni imaju zdravstveno osiguranje preko "paralelnih struktura" koje kosovska država ne nudi, te dodao da to neće ukidati iz humanih razloga.


Govoreći o sebi, istakao je da je Albanac po nacionalnosti i da su Albanija i Kosovo dve države, ali jedna nacija, to jest kao dve Nemačke, ali ne i kao Nemačka i Austrija.


Na pitanje da li je i dalje za ujedinjenje sa Albanijom, odgovorio je da smatra da bi ljudi glasali za to, ako bi bilo referenduma.


"Međutim, referendum nije dozvoljen. Zato ću poštovati ustav dok jednog dana ne budemo u mogućnosti da to na miran i demokratski način promenimo. A, to neće uslediti brzo", objasnio je Kurti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

mihailo

07.10.2019. 12:22

Haradinaj je jasno definisao poziciju politike na Kosovu. To je politika Amerike. Ali u Americi postoje barem dve struje koje su u direktnom okršaju. Politika predsednika i politika " duboke" države. Morat če se Kurti opredeliti između ove dve opcije. Samostalno nemože ništa. Na koncu i nije sigurno da če baš on biti novi predsednik vlade...još brojanje nije završeno a i kad se zavrži tek onda ništa nije gotovo i vrlo su izvesni novi vanredni izbori.

буки

07.10.2019. 13:57

Мислим да је разговор са Србима који живе на КиМ сасвим логичан и оправдан. Они су ти који треба да одлуче о свему. Наравно да могу ако желе, да се консултују са остатком Србије, али коначну одлуку морају донети сами. Међутим, ако Курти категорично одбија ЗСО, не видим могућност било каквог решења, али нека му то сами кажу.

r

07.10.2019. 17:19

sa naci okupatorima iz albanije nema pregovora, ko pregovara izdajnik je i zna se sta mu sleduje, av av ce zavrsiti gore nego djindic

Vatro Marx

07.10.2019. 22:31

Ubrzo ce okupator promijeniti misljenje u nadi da Njemacka, Francuske i SAD nece uspjeti da glavnog predstavnika i odgovornog za Kosmet Joseph Borel vrsiti pritisak, i ubediti da favorizira okupatoru.

Simostep

07.10.2019. 22:48

Мислим да се пита као прасе пред Божић. Тако и овај шарлатан.Шта ће, мора себи да докаже да је битан.

seljak LA

08.10.2019. 08:15

kao sto vec jednom rekoh, odstetu neka trazi od amrikanaca ne od Srba.

stef.

09.10.2019. 18:36

A jeli mnogo si pametan, svi bi vi Ratne odstete , neka vam da Amerika ona i tako dirigira sa vama. Svasta.