Vučić: Voleo bih da papa poseti Srbiju, ali za to je potrebna saglasnost SPC; Ne treba previše očekivati od Zemanove inicijative

Tanjug

12. 09. 2019. u 10:36

Вучић: Волео бих да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ; Не треба превише очекивати од Земанове иницијативе

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preeneo je danas poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Franji, da Srbija "izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.

Vučić je u razgovoru s papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

Kako je navedeno na instragram profilu predsednika "Budućnostsrbijeav", uz fotografije sa sastanka, predsednik Srbije i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja izmedu Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, navodi se na instragram profilu predsednika "Budućnostsrbijeav", uz fotografije sa sastanka.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić sa papom o južnoj pokrajini

Predsednik je istakao da je Srbija dugorocno opredeljena da neguje i unapreduje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima.


Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.


"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

"Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", ukazao je Vučić.


On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

"Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je Vučić.
Tokom razgovora sa papom Franciskom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

VUČIĆ O ZEMANOVOJ INICIJATIVI: NE TREBA PREVIŠE OČEKIVATI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne treba imati prevelika očekivanja da Češka može tako lako promeniti svoj stav oko priznanja Kosova.

"Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je realno", rekao je Vučić novinarima u Vatikanu, na konstataciju da je češki premijer Andrej Babiš kazao da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom i ostalim institucijama razgovara o pitanju povlačenja priznanja Kosova.

„Nemojmo da podižemo očekivanja našeg naroda. Beskrajno hvala našim češkim prijateljima. Znam koliko poštuju i vole Srbiju, ali nemojte da pravimo od Zemana nešto, pa da, ako ne bude došlo do takve odluke, od njega pravimo neprijatelja, koji nije bio nešto spreman da uradi“, upozorio je Vučić.

Pročitajte još - Evo šta je Vučić poklonio poglavaru Rimokatoličke crkve

On je istakao da zna koliko Česi poštuju i vole Srbiju, da su iskreni naši prijatelji, ali da države ne mogu da rade takve stvari tako lako, posebno ako se nalaze u nekom određenom bloku.

Ponovio je da ne treba previše očekivati.


Upitan za "političku ofanzivu", koju je pokrenuo i dolaskom u Vatikan, Vučić je kazao da novinari vole da govore o „ofanzivama“, a da su ove posete njegov posao i redovna borba za našu zemlju, što će nastaviti da radi.

„Borićemo se i i dalje i verujem da ćemo za ljude uraditi mnogo dobrih stvari u budućnosti“, kazao je on.

SPC SE PITA ZA POSETU PAPE SRBIJI, JA BIH VOLEO


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi voleo da papa poseti Srbju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je na pitanje novinara da li je razgovrao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o dolasku u Srbju rekao:

ISKAZANO ZADOVOLjSTVO DOBRIM ODNOSIMA SRBIJE I VATIKANA U toku srdačnih i otvorenih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pape Franciska iskazano je zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa Svete Stolice i Srbije, prenosi Ansa, navodeći da zvanične objave o razgovorima o Kosovu nije bilo.U zvaničnom saopštenju Svete Stolice posle sastanka navodi se da su se sagovornici dotakli teme unutrašnjih odnosa, kao i koraka na evropskom putu, u procesu evropskih integracija, prenosi italijanska agencija.Dodaje se da su u razgovoru Vučića i pape pomenute i regionalne teme od zajedničkog interesa, a posebna pažnja posvećena je važnosti plodonosne saradnje među narodima, u cilju promovisanja mira i pozitivne uloge religija u procesu pomirenja.

"Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali, za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu", rekao je Vučić.

Dodao je da je preneo pozdrave papi od našeg patrijarha Irineja i da će po povratku preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju.

Predsednik Srbije je rekao da papa izuzetno ceni našeg patrijarha Irineja i da mu je to tokom razgovora u dva ili tri navrata ponovio.

VATIKAN ČUVA SVOJE POZICIJE, ŽELI MIRNO REŠENjE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije.

"To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane", rekao je Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom Franciskom, siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je rekao da Vatikan takođe želi razgovore i mirno resenje između Srba i Albanaca.

Detalje papinog stava nije iznosio, poštujući pravila vatikanske diplomatije i protokola.

Predsednik Vučić preneo je takođe da je papi govorio o KiM i srpskim svetinjama, teškom položaju naroda, pokušaju da se dođe do kompromisnog rešenja i o neophodnosti popravljanja odnosa Srba i Hrvata.

Ističe da je veoma bitna uloga Svete stolice u razgovorima o budućnosti koje moraju da imaju Srbi i Hrvati i dodaje da mu je državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin, govorio o tome o čemu je nedavno razgovarao sa hrvatskim rukovodstvom.

"Jasno je svima da nas istorija i prošlost dele, da imamo potpuno drugačiji pogled na ono što se dešavalo... Plašim se da ćemo, ako ne budemo odgovorni i ako budemo govorili o prošlosti, sve druge ojačati, a sebe oslabiti. Ako želimo da ostanemo na svojim ognjištima, moraćemo da poštujemo više jedni druge", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je razgovor sa papom Franciskom u Vatikanu trajao duže nego što je bilo predviđeno, da su imali mnogo tema, ali je napomenuo da javno neće pričati o onome što mu je papa govorio.

"Imao sam sreće što sam mogao da razgovaram sa papom Franciskom, mnogo toga sam naučio pametnog i dobrog čuo. Video sam brigu za sve ljude koji žive na Balkanu, građane Srbije, ljude u Srbiji", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da je sa papom pričao o položaju katoličke zajednice u Srbiji, tokom čega je, kaže, posebno istakao položaj Beogradske nadbiskupije i koliko napora i koliko poštovanja uživa Stanislav Hočevar.

"Mnogo toga se radi i po pitanju restitucije, ostalo je puno posla i kad je reč o porezima na imovinu", rekao je Vučić i dodao da su među katolicima najbroniji Mađari.

Istakao je da Srbija poštuje njhova prava i da teži da ih unapređuje.

"Mislim da su i oni time zadovoljni, a ja verujem da možemo još da uradimo", rekao je Vučić.

Dodao je i da bi voleo da papa poseti Srbiju, ali da je za to potrebna saglasnost SPC, te istakao da će preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju, kojeg, kako kaže, izuzetno ceni.

Vučić kaže i da je papi doneo prigodan poklon, za koji je smatrao da je primeren i da na određeni način ukazuje na srpsku istoriju i današnje probleme, a koji papa nema u svojoj kolekciji.

"Ja sam dobio poklone i oni će stajati u Predsedništvu, a od njegove eminencije gospodina Parolina sam dobio posebno pero... Hoću li ja ili neko od mojih naslednika imati priliku da tom olovkom nešto tako važno potpiše, ostaje da se vidi", rekao je Vučić.

On je istakao da je veoma srećan što je u Vatikanu mogao da čuje lepe reči o Srbiji.

ODNOSE SRBIJE I VATIKANA ODLIKUJE PODUDARNOST STAVOVA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Njegovom svetošcu papom Franciskom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i medunarodnoj saradnji, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

"Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja izmedu Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa", navodi se u saopštenju.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju.

VATIKAN ČUVA SVOJE POZICIJE, ŽELI MIRNO REŠENjE IZMEĐU SRBA I ALBANACA Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije. "To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane", rekao je Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom Franciskom, siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova. On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

"Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojece stanje. Naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga. Medutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je Vučić.

Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora sa Njegovom svetošcu papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

"Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države clanice ohrabre da pomognu i podrže taj proces", rekao je predsednik Vučić, ukazavši na to da clanstvo u EU predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

On je dodao da nedavne posete Njegove svetosti Zapadnom Balkanu predstavljaju snažnu politicku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih politickih pitanja za čitav region, piše ui saopštenju.

Predsednik Vučić i Njegova svetost papa Francisko razgovarali su i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajednickim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

Nikola

12.09.2019. 12:19

Nadajmo se dobrim vestima posle ovog sastanka, jer Papa Franja je jedan realan i pravedan čovek ..

Higija

12.09.2019. 19:54

Velika dilomatska pobeda našeg predsednika Vučića.vatikan poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Nikola

12.09.2019. 20:22

Reč Pape se sa pažnjom sluša u katolickim državama i zbog toga je bitno da on ostane pri svom stavu da ne priznaje Kosovo.

Ana Marija

12.09.2019. 20:32

Vatikan postuje teritorijalni integritet i suverenitet nase zemlje, na cemu smo mu posebno zahvalni.

Jovanović

12.09.2019. 22:37

Zeman je izgovorio ono čega su svesni mnogi evropski lideri, ali se plaše to da izgovore zbog najvećih sila na zapadu.

jana

13.09.2019. 07:57

Podrska Vatikana u vezi naseg Kosova nam mnogo znaci....Kad jedna mala ali jako uticajna zemlja stane na nasu stranu, pravu stranu, to nesto govori

Vlade

13.09.2019. 08:09

Za održavanje duha srpskog naroda na Kosovu izuzetan je značaj zaštite, poštovanja i unapređenja njegovog prava, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.