Priznavanje Kosova ide na proveru

D. R. ĐORĐEVIĆ

11. 09. 2019. u 20:39

Признавање Косова иде на проверу

Miloš Zeman i Aleksandar Vučić / N. Fifić

Češki predsednik, osvedočeni prijatelj naše zemlje, najavio inicijativu tokom susreta sa Vučićem u Beogradu. Zeman: Država koju vode zločinci ne može da bude deo demokratske zajednice

PREDSEDNIK Češke Miloš Zeman, koji smatra pogrešnom odluku vlade svoje zemlje, iz 2008. da se prizna nezavisnost Kosova, najavio je u sredu da će za mesec dana, prilikom savetovanja sa predstavnicima svih grana vlasti u domovini postaviti pitanje da li je moguće da se nešto uradi po pitanju povlačenja priznavanja.

Zeman je ovo najavio na zajedničkoj konferenciji za medije sa prvim čovekom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle razgovora koji su vodili u četiri oka i sastanka delegacija dveju država.

- Drago mi je da je ministar odbrane Lubomir Metnar izjavio da je bila greška priznavanje Kosova. On će verovatno biti na mojoj strani, ko će biti na drugoj videćemo - rekao je Zeman.

Govoreći o tzv. Kosovu, on je ponovio svoj stav da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da bude deo zajednice demokratskih zemalja.

Predsednik Vučić se zahvalio na Zemanovim stavovima o KiM, rekavši da nije očekivao da će pokretati neke inicijative, ali da se "glas Zemana daleko čuje", kao i da će njegove reči sve više dopirati do ušiju u Evropi, jer ljudi razumeju da stvari nisu crno-bele, kako su prikazivane.

Pročitajte još - Vučić: Srbija će ostati vojno neutralna; Zeman: Tzv. Kosovo predvode ratni zločinci, razgovaraćemo o mogućnsti povlačenja priznanja

Naglašavajući da će reći nešto "provokativno", Zeman je izjavio da svaki političar prvenstveno treba da brani interese svoje države, a ne da bude marioneta bilo koje strane vlasti. Potom je naglasio da iskreno ceni prijateljstvo između srpskog i češkog naroda:

- Iz Češke je doputovalo 50 vrhunskih privrednika, a iz Srbije će ih na biznis forumu biti 180, a privrednike niko ne može da natera da dođu ako to sami ne žele.

NALjUTILI SE U PRIŠTINI PREDSTAVNICI Prištine otkazali su učešće na samitu Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu zbog najave Zemana da će u svojoj zemlji pokrenuti pitanje povlačenja priznavanja Kosova. Vučić je rekao da ga je Zeman pozvao na sastanak Višegradske grupe, 3. oktobra u Prag, gde će biti jedini predsednik iz regiona, što pokazuje koliko poštovanje ima prema Srbiji.

Odgovarajući na pitanje češkog novinara oko odnosa sa NATO, Vučić je naveo da će Beograd nastaviti sa politikom vojne neutralnosti, rekavši da smatra da je to najbolja odluka, jer se "time brinemo o sebi, čuvanju svog neba i zaštiti zemlje", kao i da Srbija ima dobru saradnju sa NATO, ali da rane srpskog naroda iz 1999. godine nisu zacelile.

- Ukoliko Srbija nastavi ovom pravcem, ona će jednom ući u EU i neće biti prva koja se tako učlanjuje. Jer tu je već Austrija koja ima isti model - rekao je Zeman, misleći na to što Austrija nije članica NATO.

Vučić je ukazao da mu je Zeman sugerisao da Srbija mora da primeni politiku "svih azimuta", kao što je nekada govorio Šarl de Gol, odnosno da gleda na različite strane - da ima evropsku agendu, a da se ne stidi dobrih odnosa sa Kinom i Rusijom. Kako je naveo šef države, Zeman ne krije da iskreno voli Srbiju i srpski narod i da su takvi prijatelji retki. Najavio je i da će Beograd da uraditi sve što se može u pogledu češke nacionalne manjine u Srbiji.

Zeman se u sredu sastao i sa premijerkom Anom Brnabić, a ministri dveju zemalja potpisali su sporazume o saradnji u oblasti odbrane i inovacija.

UTROSTRUČENA TRGOVINSKA RAZMENA

ČEŠKA je postala četvrta zemlja po nivou ulaganja u Srbiju, naročito posle investicije PPF grupe u "Telenor" i pošto su "Karlovarske mineralne vode" kupile "Knjaz Miloš", a trgovinska razmena dveju zemalja utrostručena je u poslednjih deset godina. Verujem da možemo mnogo više da uradimo i otvoreni smo za češke investitore - poručio je Vučić na otvaranju Poslovnog foruma Srbija - Češka.


Predsednik je kao značajnu izdvojio saradnju u oblasti inovacija, nauke, veštačke inteligencije i robotike, i rekao da veruje da ćemo i u odbrambenoj industriji, sa "Češkom zbrojovkom" i "Tatrom" naći zajednički interes za poslovanje.

U Srbiji radi 250 kompanija čiji su vlasnici iz Češke i, prema rečima predsednika njihove Privredne komore Vladimira Dlouhog, Srbija može da ponudi Češkoj pneumatike, aluminujum, bakar... Predsednik Zeman je naveo da se ne primenjuju suvišne carinske mere i najavio da postoji mogućnost za razvoj "Avala studiosa" (nekadašnji "Avala film").

ODLIKOVANjE KUSTURICI

PROSLAVLjENOM režiseru Emiru Kusturici, koji je studirao u Pragu, Zeman će dodeliti odlikovanje za zasluge 28. oktobra, što će, kako je rekao, biti simbol za sve ljude koji su studirali u tom gradu, a deluju u Srbiji.


HRVATI MOGU GDE GOD HOĆE

VRLO se retko šetam bilo gde, ne idem na more u Hrvatsku od raspada Jugoslavije, niti planiram da idem, a uvek sam želeo bolju saradnju sa Hrvatskom. Kod nas oni mogu da se šetaju gde god hoće, nadam se da više vole šetnju od mene.

Ovako je predsednik Vučić prokomentarisao izjavu Zorana Milanovića da će, ako pobedi na predsedničkim izborima, svesti na minimum odnose sa Srbijom i da Vučić neće moći da se šeta Hrvatskom.

PODRŠKA TROČANjIJA

POVODOM kandidature Lasla Tročanjija za evropskog komesara za proširenje, Vučić je prokomentarisao da se radi o prijatelju i regiona i Srbije i marljivom čoveku. Njegovo očekivanje je da ćemo imati veliku podršku Tročanjija, "mnogo veću, nego da su neki drugi bili izabrani".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Perica Iz Varosi

11.09.2019. 21:38

Можда бих човек и хтео ,али има он и ,,старијег брата"!!!!!!!!