Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, dr Momčilo Vuksanović, čestitao je srpskoj listi kandidata učešće na predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji i najiskrenije im poželeo ostvarivanje potpunog uspeha u svim sredinama gde srpski narod ima mogućnost da svojim glasovima opredeli sopstvenu budućnost i neraskidavu vezu sa Republikom Srbijom.


PROČITAJTE JOŠ: SPS U GORI: Podrška Srpskoj listi


- Njihova sabornost, nesebičnost i predan rad na ostvarivanju interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i stalna komunikacija sa institucijama Republike Srbije treba da budu primer kako se čuva postojanost na prostorima gde je ugrožen opstanak srpskog naroda. Mudrost da uz pomoć institucija Republike Srbije svoju budućnost grade u jedinstvenom korpusu srpskog naroda zasigurno će im doneti najbolje rezultate, jer će samo tako aktivno učestvovati u rešavanju sopstvenog statusa i kosovsko-metohijskog pitanja. Srbi iz Crne Gore, kao deo srpskog naroda, koji takođe živi u vrlo složenim uslovima, spremni su da Srpskoj listi pruže svaku vrstu podrške u nastojanjima da srpski narod bude adekvatno i potpuno zastupljen u privremenim institucijama Kosova i Metohije.

U uslovima antisrpske histerije, srpski narod u Crnoj Gori treba da sledi sabornost na primeru Srpske liste sa Kosova i Metohije, pa stoga Srpski nacionalni savet poziva predstavnike srpskih političkih partija i organizacija da se ugledaju na primer zajedništva srpskog naroda sa Kosova i Metohije kako se ne bi dešavalo da Srbe u parlamentu Crne Gore predstavlja više onih koji se javno ne izjašnjavaju koje su nacionalnosti, kojoj crkvi pripadaju i kojim jezikom govore. Koaliciono povezivanje srpskih političkih organizacija sa crnogorskom opozicijom i zahtev prema njoj za korigovanjem diskriminatorskog Ustava je besmisleno. Crnogorska opozicija je po pravilu uvijek bila protiv demokratskih i legitimnih prava Srba, i ostala nepresušan izvor rezervnog potencijala režima, a po pitanju položaja i statusa srpskog naroda od njih nije bila bolja. Srpski narod u Crnoj Gori, u vremenu kada mu niko nije od pomoći, mora isključivo da misli o sebi i svom opstanku. Važno je prepustiti aktuelnoj vlasti i krnjoj opoziciji demokratizaciju Crne Gore. Oni su, svakako, u taj proces krenuli bez srpskog naroda. Srbi na njihovom putu ne treba da ih ometaju, već da se bave isključivo očuvanjem sopstvenog identiteta. Samo od zajedničke snage srpskih organizacija i političkih partija koje glasa srpski narod zavisiće položaj Srba u Crnoj Gori. Vlast u Crnoj Gori, nažalost, zadugo neće biti srpska, ali treba uraditi sve da u budućem vremenu zavisi i od srpskog naroda - saopštio je Vuksanović.