Medvedev ponovo u Beogradu?

V. N.

09. 09. 2019. u 08:02

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev mogao bi da bude gost na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Bio i na obeležavanju 2009. godine

Медведев поново у Београду?

Dmitrij Medvedev / Foto Tanjug-AP

PREMIJER Rusije Dmitrij Medvedev mogao bi da bude gost na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Poseta ruskog zvaničnika još nije potvrđena, a prema našim informacijama, postoji mogućnost da njegov dolazak ne bude tačno na Dan oslobođenja, već možda neki dan kasnije kako bi se povezala dva važna datuma - 20. oktobar i dan kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom ratu, 1. novembar.

Da se očekuje da će naša država uskoro biti domaćin još jednom visokom ruskom zvaničniku radi zajedničkog obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda, u kome su učestvovale i jedinice Crvene armije, izjavio je za vikend predsednik Aleksandar Vučić, posle razgovora sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

U Rusiji se obeležavanju pobede nad fašizmom daje poseban značaj i tim povodom se, 9. maja, održava tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.

Dolazak Medvedeva u Srbiju bila bi dobra prilika da ruski premijer i srpski državni vrh razmotre sva pitanja od interesa za saradnju dve države, od političkih, privrednih do vojnotehničkih.

Medvedev je, kao predsednik Ruske Federacije, bio u Srbiji i pre deset godina, na svečanoj akademiji "Beograd pamti", kada se obeležavala 65. godišnjica oslobođenja srpske prestonice. On je tada poručio da dva naroda povezuju slavna zajednička istorija, duhovne vrednosti, bratstvo i težnja da živimo u slozi i branimo jedni druge.


DVA VAŽNA DATUMA

SKUPŠTINA grada Beograda ustanovila je "Dane slobode" kao stalnu manifestaciju u okviru koje se proslavljaju dva važna datuma za istoriju našeg glavnog grada - 20. oktobar 1944. godine, Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, i 1. novembar 1918. godine, kada je iz prestonice proteran neprijatelj u Velikom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije