Albanci koji uzimaju pasoše Srbije u našim ambasadama i konzulatima širom sveta pokazatelj su da su oni građani Srbije, izjavio je danas u parlamentu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je dodao da ti Albanci jedini od svih građana Kosova imaju mogućnost da kao vlasnici pasoša Srbije putuju bez viza u 71 zemlju.

"To što oni imaju hrabrosti da pasoše vade samo u inostranstvu, a ne na Kosovu, to je drugo pitanje", rekao je Dačić i podsetio da Kosovo od EU i dalje čeka na viznu liberalizaciju.

PROČITAJTE JOŠ -
Zaharova: Kosovo se pretvara u uporište terorizma

Ministar je dodao da zbog vizne liberalizacije koja važi za celo KiM pravo na putovanje bez viza nemaju ni srpski građani kojima je pasoše izdala Koordinaciona uprava za KiM.

Dačić je to rekao u Parlamentu na sednici na kojoj se raspravljalo o ukidanju viza nosiocima pasoša Paragvaja, Surinama, Mijanmara i Dominikanske Republike, a koja se između ostalog pretvorila u raspravu o KiM.

JOŠ JE RANO RAZMIŠLjATI O RASKIDU SPORAZUMA SA EAU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne treba gubiti vreme i pricati o zahtevu Evropske komisije da Srbija raskine trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom kada se pridruži EU.

Ali, ljudi, o čemu mi pričamo, to je tema koja će biti aktuelna Šest meseci pre ulaska u EU. Daj, Bože, da ćemo biti živi u to vreme. Nadam se, pošto mislim da je pregovarač Turske umro od kada su počeli pregovori”, rekao je Dačić u parlamentu, naglašavajući da nije evroskeptik i da nema dileme da Srbija ide ka EU.

On je istakao da Srbija mora da nastavi da radi na tom glavnom spoljnopolitičkom prioritetu, ali je dodao da Beograd ima još prioriteta.

"Ponekad je teško balansirano voditi ih", rekao je Dačić i podsetio da je Albanija prihvatila 100 odsto deklaracija i rezolucija EU, a opet nije dobila ništa.

On je naglasio da je nepotrebno gubiti vreme i raspravljati o nečemu što je dugotrajan proces, ne zato što Srbija nije spremna već zato što ne postoji politička volja druge strane.

"U EU ne postoji taj konsenzus oko proširenja, ali je na nama da uprkos tome radimo da ispunjavamo obaveze. Srbija mora da vodi računa o sopstvenim interesima, da li ćemo danas napasti Kinu, Rusiju ili Venecuelu koja nas podržava kada je reč o našim prolemima, ozbiljno je pitanje", rekao je Dačić.

On je dodao da svi u EU to znaju, znaju da Srbija mora da štiti svoje nacionalne i državne interese.

foto TanjugDAČIĆ: OSAM ODSTO ČLANICA UN POVUKLO PRIZNANjE KOSOVA

Naš cilj je da stvorimo što bolju poziciju u razgovorima o budućnosti KiM i do kraja godine spustimo broj zemlja koje su priznale Kosovo ispod polovine članica UN, rekao je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Parlamentu.

"Petnaest zemlja koje su povuke odluku o priznanju Kosova čine osam odsto ukupnih glasova u UN", rekao je Dačić i dodao da će biti još zemalja koje će da povuku odluku.

U tom je smislu poručio i da svi treba da budu uvereni da Kosovo nema šanse da uđe u Interpol.

"Nemojte da se brukate, to sam im na vreme rekao", naveo je.

Tih 15 zemalja ima 2,2 miliona kvadratnih kilometara i 70 miliona stanovnika, što je 25 puta veća površina od Srbije, a sigurno 8, 9 i 10 puta po broju stanovnika, kazao je Dačić i dodao da Beograd neće stati sa diplomatskom ofanzivom uprkos tome što nam kažu da moramo da stanemo.

"Oni moraju da ukinu takse, a to nema nikave veze, tačno je da oni moraju da formiraju ZSO i ukinu takse da bi se nastavio dijalog", primetio je.

Dačić je podsetio da je u Helsinkiju na sastanku predstavnike EU pitao da li će prestati da lobiraju za Kosovo, ali da svi ćute.


foto TanjugSKUPŠTINA USVOJILA UKIDANjE VIZA ZA NEKOLIKO ZEMALjA

Skupština Srbije usvojila je danas sporazuma o ukidanju viza za diplomatske, zvanične i službene pasoše Paragvaju, Mjanmaru i Dominikanskoj Republici.

Takođe je usvojen i sporazum o ukidanju svih viza Surinamu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tokom rasprave u parlamentu, odbacio je kritike koje se mogu čuti da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje, ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.

On je naveo da državljani Srbije bez vize mogu da borave u 71 državi, navodeći da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu.

Dačić je pojasnio i da se taj broj odnosi pre svega na to u koliko zemalja može da se ide bez viza.

Kako je rekao, bezvizni režim postoji sa svim zemaljama EU, osim Velike Britanije i Irske, kao i s Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.