SPREČIĆEMO izbore ukoliko ne budu regularni i ako vlast ne prihvati preporuke Stručnog tima i zahteve protesta "1 od 5 miliona" - tako je u petak zapretio predsednik Dveri Boško Obradović.

On je poručio da neće ćutke preći preko nepoštenih izbora i izneo je šta bi, po njegovom mišljenju, trebalo da se uradi:

- Za dogovor vlasti i opozicije moraju da postoje određene garancije i da bude stavljen potpis obeju strana na zajednički dokument koji bi nastao kao rezultat pregovora. Inače, vlast izabrana na nedemokratskim izborima neće biti legitimna.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže, za "Novosti", da ne postoji način da deo opozicije sa minornom podrškom može da spreči održavanje izbora:

Pročitajte još - Jovanov: Obradović odlučio da postane vlast, samo ne zna kako

- Takve izjave su notorna glupost. Međutim, ne sumnjam u Obradovićevu agresivnu prirodu i fašističke ideje, čija je suština da se ukinu izbori. Grdno se vara ako misli da će te sulude ideje tek tako da ostvaruje u Srbiji. Već ova njegova najava je najdirektniji udar na državu i njeno ustrojstvo. Zato državni organi treba da se pozabave Obradovićem, ma koliko on delovao neuračunljivo.

Na najave sprečavanja izbora u četvrtak je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavom da se takav film neće gledati, da male stranke, koje sve zajedno imaju oko 10 odsto podrške, zaustave narod da izađe na redovne izbore.

U srpsku izbornu polemiku uključio se i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer. On je, za "Glas Amerike", kazao da se SAD nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će sa predstavnicima vlasti postići dogovor oko izbornih uslova:

- Nadamo se da će dve strane moći da se usaglase i da će opozicija učestvovati u izbornom procesu, jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali. Ima mnogo pitanja u vezi sa ravnopravnim uslovima, ali ima i prostora za otvoreni dijalog.

Američkom diplomati, povodom poruke o bojkotu, odgovorio je predsednik DSS Miloš Jovanović:

- Palmeru hvala na brizi, ali takve odluke, kakve god bile, naša su unutrašnja stvar.


GRAĐANI NE VERUJU U BOJKOT

DVE trećine građana ne očekuje da će biti bojkota parlamentarnih i lokalnih izbora na proleće. Prema istraživanju agencije "Faktor plus", tako se izjasnilo 74 odsto ispitanih. Da će bojkota biti, smatra 18 odsto njih, dok se osam odsto izjasnilo da ne zna. Da su razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima pokušaj opozicije da opravda izlazak smatra 36 odsto, da je to želja vlasti da izbori budu demokratski mišljenja je 21 odsto, a da je to želja opozicije da izbori fer uslove, izjasnilo se 16 odsto.