PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić danas će u Skupštini Srbije, na sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji, o problemu južne srpske pokrajine govoriti duže od tri sata, dok se očekuje da rasprava nakon njegovog obraćanja traja barem još četiri sata.

Vučić je, prema našim informacijama, pripremio obraćanje u kojem se problem KiM sagledava ne samo iz političkog, već i iz istorijskog ugla. U njegovom govoru biće reči i o nacionalnom pitanju, kao i o ekonomskoj i demografskoj situaciji u našoj zemlji.

Skupština Srbije počeće posebnu sednicu u 16 časova. Zasedanju će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Dan uoči sednice Skupštine o Kosovu i Metohiji obeležila je razmena oštrih optužbi između predstavnika Srpske liste i lidera Saveza za Srbiju, čiji poslanici su najavili bojkot zasedanja.

Šef Srpske liste Goran Rakić rekao je juče da predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživa apsolutnu podršku Srba sa KiM, a da "Vuka Jeremića treba da bude sramota za sva zlodela koja je učinio i sve laži koje ne prestaje da iznosi". On je Jeremića nazvao licemerom koji je "pokušao da sahrani Rezoluciju SB UN 1244 svojim diletantnim i glupim pitanjem Međunarodnom sudu pravde".

PROČITAJTE JOŠ - VUČIĆ SA SRBIMA SA KiM: Pripremili smo "jake mere" kao odgovor na ponašanje Prištine; Sačekaćemo sa primenom do sastanka u Parizu

- Jeremić je učinio više na legalizaciji tzv. Kosova nego svi albanski političari i sponzori zajedno - rekao je Rakić, odgovarajući na kritike jednog od lidera SzS na račun politike vlasti prema Kosmetu.

Jeremić, koji je i predsednik Narodne stranke, ranije je kazao da su, u poslednjih sedam godina, "Albanci dobili sve što im ide u korist, dok je Zajednica srpskih opština ostala mrtvo slovo na papiru".

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je juče da izveštaj o KiM, dostavljen Skupštini Srbije, ne daje odgovore na pitanju vezi sa dosadašnjim pregovorima, na šta je Srpska lista odgovorila tvrdnjom da "laži Boška Obradovića i ostalih lidera srpske opozicije ne mogu poništiti ono čemu su svakoga dana na Kosovu svedoci".

- Srbi sa KiM očekuju od svih opozicionih političkih aktera u Beogradu da pokažu makar minimum odgovornosti prema svojoj državi i prema onima koji žive na Kosovu i Metohiji - kažu u Srpskoj listi.

PROČITAJTE JOŠ - SNS ĆE TRAŽITI DA SE DUPLIRA VREME ZA SEDNICU: Dva dana za raspravu o KiM