VUČIĆ POSLE SABORA SPC: Neko mora da donosi ovozemaljske odluke; Irinej: Ne sumnjamo u dobre namere predsednika Srbije

Tanjug/Novosti online

13. 05. 2019. u 17:26

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je, na poziv patrijarha Irineja, sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САБОРА СПЦ: Неко мора да доноси овоземаљске одлуке; Иринеј: Не сумњамо у добре намере председника Србије

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, na poziv patrijarha Irineja.


Vučić je istakao, posle razgovora sa vladikama o Kosovu i Metohiji, na sednici Sabora SPC, da je njegovo da nastavi da se bori, da izvuče maksimum od svega što može da dobije za srpski narod, uz čuvanje mira i stabilnosti, ali bez pristajanja na ucene i davanja onog što nije naše pravo, niti smemo da damo.


Vučić je preneo da je tokom sastanka koji je trajao dva i po sata, izneo veliku brigu za naš narod na KiM, govorio otvoreno i iskreno o svemu što tišti naš narod, odgovarao na pitanja, primebde.


„Čini mi se da smo se dobro razumeli, da je važno da razumemo naše različitosti, ali da poštujemo jedne druge i da verujemo da radimo u najboljem interesu za našu otadžbinu. Govorili smo i o odnosima Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čoveka, i to su svari na kojima moramo da radimo“, objasnio je on.


Ukazao je da je posle otvorene diskusije sa pojedinim episkopima uspeo da ostvari racionalan i normalan odnos.


„Govorio sam otvoreno, iskreno, upozoravajući na, a i neke vladike su to dorbo primetile, da nekada nismo bili u punom saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo. Ne bih da nam se slične stvari događaju, kao u ne tako dalekoj prošlosti“, rekao je on i izrazio uverenje u plodotvornost sastanka.


Podvukao je da, za razliku od nekih, smatra da je crkva važan društveni činilac koji ima pravo na svoje stavove, a koji ne moraju da budu isti kao država.


Crkva je, podsetio je, pomagala na svim teritorijama posebno gde je srpski narod bio ugrožen, posebno na KiM.


„Pred nama je težak period. Izneo sam sve svoje brige. Mislim da je patrijarh odlično razumeo, kao što sam ja razumem njegovu brigu i muke, da neko mora da donosi ne tako lake ovozemaljske odluke. Neko od vladika je rekao- „šta god da uradiš bićeš uvek nekome kriv“. Ja sam to odlično razumeo“, preneo je Vučić.


Naveo je da je obavesio Sabor o svim razgovorima i pregovorima, kao što je crkva njega obavestila o svim svojim brigama i različitim stavovima.


„Hvala svetosti, koji je pokazao ogromnu odgovornost za razvoj i napredak srpskog društva. Hvala i Miloradu Dodiku koji je dobro razumeo, a nije morao, jer je mogao lako da skuplja samo političke poene na Saboru. Bio je veoma korektan i iskren, dobro je razumeo državnu poziciju Srbije“, ukazao je on.


Vučić je najavio da će nastaviti da radi u najboljem inetresu naroda na KiM i države.


Izrazio je uverenje da ćemo moći u budućnosti da se radujemo novim ekonomskim uspesima, otvaranjima fabrika, da to bude više tema, a ne ova strateška pitanja.


- Pred nama je težak period, Mislim da je patrijarh odlično razumeo da neko mora da donosi i teške odluke. Jedan od vladika je rekao "Vučiću, šta god uradiš, nekome ćeš biti kriv". Želimo da izvučemo maksimum, da čuvamo mir i stabilnost. U svakom slučaju obavestio sam ih o svim važnim temama i razgovorima. Oni su mene obavestili o svojim brigama. Nastavićemo da radimo u interesu našeg naroda na KiM - istakao je Vučić.


Prisutnima se obratio i patrijarh Irinej.


Predsednik Vučić se junački bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju i sve što je vezano za srpsko ime, rekao je patrijarh SPC Irinej posle sednice redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, na kojoj je sa vladikama razgovarao predsednik Aleksandar Vučić.

Patrijarh je istakao da je to ne samo njegov lični stav, već i stav Sabora naše crkve.

Patrijarh je takođe rekao da je u razgovoru konstatovano da je stanje na KiM vrlo teško i da je veoma neizvesno kako će se pronaći rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

Naša ljubav prema KiM je velika, istakao je patrijar, ali je situacija nalik na poslovicu koja kaže: "Želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće...".

"Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspeti? Nadamo se u Boga i istoriju i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspeti. Koliko - ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu", rekao je patrijarh novinarima.

Bitno je, kaže, da imamo razumevanje i ono što vidimo to je da se naš predsednik junački bori i za Srbiju i za KiM i za sve ono što je vezano za srpsko ime.


"Ne sumnjamo u njegove dobre namere i trud koji vidimo", naglasio je patrijarh.

Istakao je da se divi energiji Vučića i da naš predsednik vodi jako teške razgovare.

"Divim se i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da obavi ulogu predsednika države na najbolji i najkorisniji način", rekao je Irinej i na pitanje da li je to njegov stav, precizirao da je to i njegov i stav Sabora SPC.

"Dva i po sata smo razgovarali sa našim dragim predsednikom o problemu našeg naroda i crkve", rekao je patrijarh.

Najviše pažnje smo posvetili smo, ističe patrijarh, razgovorima oko KiM i konstatovali da je stanje vrlo teško na KiM i da je, s obzirom na prilike, neizvesno vrlo kako će se naći rešenje za pitanje KiM.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je današnji razgovor predsednika Aleksandra Vučića sa patrijarhom i vladikama SPC od značaja, jer, ističe, bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba ne može da se reši nijedno važno državno i nacionalno pitanje.

"Podeljenost oko toga kako rešiti neko važno pitanje, poput Kosova i Metohije svakako smanjuje šanse da to bude u prilog dobrih rešenja koja očekujemo", rekao je Dodik nakon što je, sa predsednikom Srbije prisustvovao Saboru SPC, na poziv patrijarha.

Dodik je ocenio da treba biti racionaln i realan, te dodao da je to ono što se danas prvi put čulo i govorilo i o raznim mogućnostima za eventualno rešenje, pitanju razgraničenja...Dodik je istakao da je današnji sastanak važan, bez obzira što su neki govorili da li za tim ima potrebe ili ne, jer je korisno da se na tom nivou i kapacitetu vodi dijalog i razgovor kako bi se utvrdio zajednički stav.

"Bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba u celini ne može da se rešu nijedno važno državno i nacionalno pitanje", podvukao je Dodik.

On je zahavlio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje u zasedanju Sabora, koji je prilika da se najotvorenije ragzovara o svim pitanjima državne i nacionalne politike, u čemu crvka ima značajnu ulogu.


Dodik je preneo da je razgovor bio otvoren i da nije bilo "nikakvih skrivenih ni tema ni odgovora, niti je šta ostalo skriveno", već je bio ozbiljan razgovor, u kojem je, kaže, njemu bilo nešto lakše nego predsedniku Srbije.

"Video sam jednu iskrenost u diskusijama svih, a pristup koji je Vučić pokazao na otvorene teme bio je veoma jasan i nije ostavio dileme, kao što ni zaključci nisu ostavili nikakve dileme", rekao je Dodik.

"Važno je da smo, kroz razgovor koji smo vodili, došli do saglasja da je važno da se održi dijalog i da taj dijalog ne treba da se vodi putem javnosti, koji samo još više unosi problema, nego putem otvorene diskusije ovog i sličnog formata", rekao je Dodik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

Mašnica

13.05.2019. 18:55

@dr - To je samo dokaz da se predsednik bori za narod a da to SPC-a primećuje.

dzo

13.05.2019. 20:23

Ovako se bori za svoju zemlju. I van grancica Srbije i unutar nje.. neosporno je da predsednik daje sve od sebe.

Nole

14.05.2019. 06:40

Jako je bitna i saradnja nase zemlje i crkve,to je dokaz da zelimo dobro nasoj Srbiji!

iz glave

14.05.2019. 07:03

овоземаљске одлуке су УСтав Србије и међ право ОУН у виду рез 1244, а све остало су туђинске одлуке

Dado 7911

14.05.2019. 07:36

Vučiću su nacionalni interesi iznad svega sada je najvažnije sačuvati jedinstvo u narodu!

Mirjana

14.05.2019. 07:55

Niko se kao predsednik nije zauzeo za resavanje KIM problema, i na tome nu se treba odati veliko priznanje.

Eto

14.05.2019. 08:59

Samo ako drugi znaju da smo jedinstveni po pitanju naših interesa možemo izvući maksimum.

mina

14.05.2019. 10:08

SPC i državni vrh se zajedničkim stavovima bore za KIM i status naših građana na ovim prostorima.

Miso.Pec

14.05.2019. 11:42

Ne treba nam mnogo za jedinstven stav po pitanju Kosmeta.Držimo se samo Ustava Srbije i rezolucije 1244 UN .