Dačić: Vučić i Putin 26. aprila u Pekingu; Lavrov o KiM: Nastaviće se pritisci na Srbiju

Agencije

17. 04. 2019. u 10:14

Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, razgovaraće 26. aprila na marginama skupa "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu, rekao je šef srpske diplomatije

Дачић: Вучић и Путин 26. априла у Пекингу; Лавров о КиМ: Наставиће се притисци на Србију

Foto: Tanjug / AP

ŠEF ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je na početku susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem da se nastavlja intenzivni dijalog Srbije i Rusije koji su zacrtali predsednici dve zemlje.

Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, razgovaraće 26. aprila na marginama skupa "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu, rekao je u Moskvi šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

"Kao što mi je rekao Lavrov, već je dogovoren termin njihovog susreta u Pekingu. To je veoma dobro", rekao je Dačić i dodao da će to biti 26. aprila.

Zatim, kako je naveo, sledi sastanak u Berlinu 29. aprila, na kojem će domaćini biti nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a uz predsednika i premijerku Srbije, biće i predstavnici Prištine. Dačić je naglasio da Srbija u zaštiti nacionalnih i državnih interesa uvek polazi od toga da se konsultuje sa Rusijom i ocenio da je zato važno što će sastanak Vučića i Putina biti održan pre onog u Berlinu.

Pročitajte još - DAČIĆ I LAVROV: Produktivan razvoj rusko-srpskih odnosa; Podrška Rusije dijalogu Beograda i Prištine uz poštovanje rezolucije 1244


To je zbog toga što će se, kako je naveo, u nemačkoj prestonici vršiti pritisak na Srbiju da popusti i nastavi dijalog bez ukidanja taksi. "Veoma su važne konsultacije i zato svi treba otvoreno i javno da znaju da mi nećemo povlačiti nikakve poteze kada govorimo o nekom pokušaju pronalaženja trajnog rešenja za problem KiM, ako ikada to bude bilo moguće, bez konsultacija sa Rusijom", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbiju veoma raduje stav da će Rusija podržati sve što je u interesu naše zemlje i naglasio da se Srbija u međunarodnim organizacijama rukovodi time "da budemo jedni drugima od pomoći". "Mislim da su tu naši odnosi na veoma visokom nivou", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naglasio je da će Srbija uvek, zajedno sa Rusijom, raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rešenja za otvorene probleme koji postoje u našem regionu. On je zahvalio Rusiji, predsedniku Putinu i svom, kako je rekao, "prijatelju, bratu i kolegi" Sergeju Lavrovu na velikoj podršci koju pružaju našoj zemlji kada reč o odbrani njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni i državni interes bez pomoći Ruske Federacije", rekao je Dačić. U tom kontekstu ukazao je značaj činjenice da je Rusija stalna članica SB UN, tela bez čije saglasnosti nije moguće eventualno članstvo Kosova u UN, kao i pomoć Moskve i drugih prijatelja Srbije u vezi sa zahtevima Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol.

Dačić je rekao da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i izrazio nadu da će taj proces biti nastavljen. Podsetivši da sa Lavrovom ima dogovorenu "tradiciju" da se sastaju najmanje dva puta godišnje - jednom u Srbiji, jednom u Rusiji, Dačić je rekao da sada, nakon njegove posete Moskvi, očekuje da Lavrov ponovo dođe u Srbiju do kraja godine.

"U osnovi sadašnjih odnosa (Srbije i Rusije) je duboko uzajamno razumevanje, nivo našeg dijaloga je na visokom nivou", rekao je Dačić u Moskvi i istakao značaj posete Putina Srbiji 17. januara. Osvrnuo se i na ekonomske odnose, navodeći da ga raduje da se povećava stopa "obimne spoljnotrgovinske razmene", koja je prošle godine iznosila više od tri milijardi dolara. "Mi želimo da se to nastavi", rekao je Dačić.

Ukazao je i na to da je počela izgradnja gasovoda kroz Srbiju, takozvanog Turskog toka, ali je istakao da je Srbija trpela velike pritiske zbog toga, naročito sa Zapada. "Ne znam u čemu je gas koji dolazi iz Rusije u Srbiju specifičan u odnosu na gas koji Rusija šalje u Nemačku ili neku drugu zemlju? Ne znam, Sergej, je l' postoji neka razlika u tome?", upitao je on.

Dačić je dodao da je cilj da se radovi na delu Turskog toka, koji prolazi kroz Srbiju, što pre završe. "Prvo mora da se završi deo kroz Bugarsku, ali mi nećemo čekati to. Već su krenuli radovi i očekuje se da će ove ili sledeće godine biti okonačani", rekao je on. Podsetio je i na druge projekte između dve zemlje, te je ocenio da je saradnja na političkom nivou veoma dobra.

"Imamo strateške odnose i zato me raduju ovakve posete i mislim da su one faktor podsticaja za dalju saradnju", rekao je Dačić. Podsetio je da se ove godine obeležava 140 godina od uspostavljanja prvog dipomatskog predstavništva tadašnje Kneževine Srbije u carskoj Rusiji. Tim povodom, kako je naveo, u amabasadi Srbije, uz pomoć ruske strane, otvoriće izložbu zajedno sa kopredsednikom ruskog dela mešovitog komiteta Jurijem Borisovim.

LAVROV: PRITISCI NA SRBIJU ĆE SE NASTAVITI

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je da se problem Kosova, umesto postavljanjem ultimatuma, može rešiti isključivo približavanjem pozicija dve strane i konsenzusom i upozorio da će se pritisci SAD na Beograd da prizna Kosovo nastaviti.

Na pitanje o ideji dvostrukog suvereniteta na Kosovu, o čemu pišu neki prištinski mediji, Lavrov je rekao da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet.

„Ali ponavljam, na našim srpskim prijateljima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Pre svega SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitičkih uspeha za kratko vreme pre sledećih izbora“, istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

„To zahteva daleko više vremena nego da se postavljaju ultimatumi i da se traži da se oni smesta prihvate, ali to je jedini put ka stabilnom rešenju problema. Nažalost, naše zapadne kolege u principu smatraju da odlučuju o sudbini sveta i kolonijalni aspekti u mentalitetu su počeli da se ispoljavaju", konstatuje Lavrov.

Pročitajte još - Angela Merkel pozvala Vučića i Tačija da „sahrane“ plan o razmeni teritorija?

Kako dodaje, oni govore o izuzetnosti i o tome da upravo zapadna grupa zemalja ima prava da odreduje ko je u pravu, a ko je kriv.

"Sve manje govore o međunarodnom pravu, a sve više o pravilima koje su oni izmislili i koje moraju da prihvate sve ostale zemlje, zaobilazeći SB UN i ignorišući same UN“, upozorio je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare sa srpskim ministrom Ivicom Dačićem.

Lavrov je ocenio i da postoje aktivni i impulsivni potezi i o Kosovu, i o Avganistanu, i o Korejskom poluostrvu, kao i u drugim pravcima.

„Shvatamo želju administracije u Vašingtonu da ostvari spoljnopoliticke uspehe kako bi ih predočila biračima, ali ipak akcenat ne treba da budu vlastiti birački ciklusi nego interesi stabilnog, dugoročnog i trajnog rešenja“, naveo je Lavrov.

On je takođe skrenuo pažnju na ponašanje Zapada na međunarodnoj sceni, a kao primer je naveo 20. godišnjicu bombardovanja Srbije.

„Šta ste čuli od članica NATO-a? Pa da su bili u pravu, da su donosili demokratiju i slobodu ugnjetenima i samo to. Nikakve griže savesti, nikakvih sećanja na to kako su bombardovali mostove po kojima su išli putnički vozovi, kako su bombardovali televiziju u Beogradu, takav pristup imaju ti ljudi“, rekao je Lavrov.


DAČIĆ: IDEJA DVOSTRUKOG SUVERENITETA - SAMO PRETPOSTAVKE

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić komentarisao je u Moskvi pisanje medija o tome da će Francuska i Nemačka na predstojećem sastanku u Berlinu predstaviti ideju dvostrukog suvereniteta, rekavši da su to samo pretpostavke i da takvog rešenja nema nigde na svetu.

Dačić se u Moskvi sastao sa šefom ruske diplomatije, a na pitanje upućeno Sergeju Lavrovu u vezi sa tom idejom, Dačić je objasnio: "To je ono što se kao očekuje da će Merkelova da predloži, da na severu Kosova postoji tzv. dvostruki suverenitet - i Kosova i Srbije. Ali, to su sve pretpostavke i to rešenje ne znam da li igde na svetu postoji, osim na tom papiru."

Lavrov je rekao da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet. „Ali ponavljam, na našim srpskim prijateljima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Pre svega SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitickih uspeha za kratko vreme pre sledećih izbora", rekao je on.

To zahteva daleko više vremena nego da se postavljaju ultimatumi i da se traži da se oni smesta prihvate, ali to je jedini put ka stabilnom rešenju problema, konstatovao je on.LAVROV: MOSKVA ZAHTEVA POŠTOVANJE REZOLUCIJE 1244 O KOSOVU


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov potvrdio je da Moskva insistira na realizaciji rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja podrazumeva direktan dijalog Beograda i Prištine i poštovanje celovitosti Srbije.


"U tim okvirima, mi ćemo na svaki mogući način doprinositi nalaženju rešenja. A koje konkretno rešenje Rusija može da podrži? Ističem da smo mi po izjavama predsednika Vladimira Putina, na nivou Ministarstva spoljnih poslova više puta isticali da ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje odgovara Srbiji. I tačka", rekao je Lavrov na zajedničkoj konfreneciji za novinare nakon razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

Dačić je naveo da Srbija nije u stanju da zaštiti nacionalni i državni interes bez podrške Rusije.

"Rusija je naš najveći prijatelj, Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN i, na primer, odluka o prijemu Kosova u UN ne može biti doneta jer ne moze da prođe SB UN", rekao je Dačić.

On je naveo da je Beogradu bitna pomoć Rusije i drugih prijatelja u vezi sa članstvom Kosova u drugim organizacijama. Dodao je da će se vršiti pritisak na Srbiju da popusti i nastavi dijalog bez ukidanja takse.

Dačić je ukazao da Srbija neće povlačiti nikakve poteze, ako se govori o trajnom rešenju Kosova, bez konsultacija sa Rusijom.

DAČIĆ: NASTAVAK DIJALOGA NAKON UKIDANJA TAKSI


Stav Srbije je jasan - kad Priština ukine takse, onda može da se nastavi dijalog, izjavio je danas u Moskvi šef srpske diplomatije Ivica Dacić.

"O tome koje je neko trajno rešenje, mislim da je daleko sada razgovarati jer do sada nije konkretno razgovarano ni o jednom predlogu", rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da Srbija nikad neće prihvatiti nijiedno rešenje u vezi sa pitanjem Kosova, ali i drugim otvorenim pitanjima u regionu, bez najuže konsultacije sa Ruskom Federacijom jer, kako je naveo, ne može da zaštiti nacionalne i državne interese bez saradnje sa Rusijom.

On je dodao da je Srbija apsolutno saglasna sa tim da Savet bezbednosti UN mora da verifikuje bilo kakav dogovor između Beograda i Prištine.

Dačicć je podsetio i na stav pojedinih zapadnih zemalja da Kosovo kao tema treba da se izbaci sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN i da se ukine Misija UNMIK-a, dok se istovremeno, kako je naglasio, SB UN sastaje najmanje dva puta godišnje da raspravlja o BiH.

"Niko nikad nije tražio da se ta tema skine sa dnevnog reda. Šta ima da se danas raspravlja u SB UN o BiH, je l'' tamo postoji sad neki ratni problem?", upitao je Dačić ističući da se dva puta godišnje raspravljalo i o radu međunarodnog privremenog suda u Hagu.

Znači, konstatovao je, njima smeta Kosovo.

"Ne žele da se o tome javno govori i zato predlažu zatvorene sednice da bi se što manje govorilo o ovoj temi i da bi se na nas vršio pritisak. Ne možete da uđete u EU, ne možete ovamo-onamo, dok ne prihvatite nezavisnost Kosova", rekao je Dačić, koji boravi u Rusiji povodom obeležavanja 140 godina od otvaranja Poslanstva Kneževine Srbije u Carskoj Rusiji.

S druge strane, kako je naglasio, Srbija ne može i nikada neće prihvatiti jednostrane akte Prištine.

"Ako neko želi dijalog i kompromis, Srbija je spremna na kompromis. Ako neko ne želi kompromis, mi ćemo nastaviti našu borbu, a za sve to, siguran sam, imaćemo podršku Ruske Federacije", poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da međunarodna zajednica, pre svega EU, "ne tera" Prištinu da primeni obaveze iz Briselskog sporazuma, već da se "stalno ide logikom da se donošenjem raznih novih jednostranih odluka stvara jedna nova politička realnost".

U tom smislu, podsetio je da niko više ne spominje da Priština nije formirala ZASO, niti da je donela odluku o formiranju vojske, a da je situacija sada takva da Priština traži nešto zauzvrat da bi ukinula takse.

Podsetio je i da je zbog "pogrešnih odluka nekih prethodnih vlasti", odnosno, kako je precizirao, Borisa Tadića i Vuka Jeremića, doneta rezolucija Skupštine UN da se dijalog prebaci u Brisel, kao i da je prošlo šet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da nije uspostavljena ZSO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

KUCO MOJA BAGREMOVE GREDE

17.04.2019. 11:45

nama je nevolja oduvek dolazila sa istoka tako da ni sada nam nece ništa dobro doneti rusija I kina amerika nikada u istoriji nije pogrešila I mi moramo nju slušati jedino je ona dejtonom I kumnov. sporazumom zaustavila sukobe I pogibiju moje srbadije a ne evropa moskva ili peking vise je srba staradalo od komunizma I to po ugledu na rusiju nego u svim ratovima kroz istoriju nocna ubijanja otimanja proterivanja kolhozi solhozi tako da srbija I moj naroid mora da se okrenemo zapadu jer tamo

rrrrr

17.04.2019. 13:58

@KUCO MOJA BAGREMOVE GREDE - Nije problem šta je čovek napisao čak ni to što ste tako nešto objavili.Ali ne mogu da verujem koliko je komentara mojih prijatelja i mojih lično ostalo ne objavljenih.Pisani smisleno i apsolutno u interesu naše države i bez ikakvog vređanja bilo koga.Zašto je to tako?

joco

19.04.2019. 08:56

@KUCO MOJA BAGREMOVE GREDE - U peavu si rrrrr. Ja sam prestao da pišem komentare jer se neobjavljuju. Prednost se daje botovima.