PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovo je govorio o ujedinjenju Srbije i Republike Srpske, a nacrtao je i mapu buduće zajedničke države koja obuhvata i neke delove Crne Gore.

U interjvuu za portal espreso.rs Dodik je rekao da je to "prirodna stvar i da neka vrsta integracije mora postojati":

- Ja se nikad ne bih odrekao Republike Srpske i njene autonomije, čak i njenog državnog kapaciteta koji treba povećati.

Dodik je kazao da se to neće desiti sada, ali da je siguran da će "biti u ovom veku". Srbi iz RS, rekao je, zagledani su u Srbiju:


PROČITAJTE JOŠ:
ZVIZDIĆ PORUČIO: Drina će ostati granica do sudnjeg dana

- To je sasvim normalno i prirodno. U šta bi gledali? Da neće u Sarajevo? Ili u Zagreb? Mi smo ovde Srbi, mi smo pripadnici jednog velikog naroda koji je prošao golgotu stradanja u Velikom ratu, u Drugom svetskom ratu, pa i u ovom poslednjem ratu na ovim prostorima. Ovaj narod je sve to preživeo pa i nemilosrdne sankcije i šta ja i u koga da gledam? Mene Sarajevo ničim ne privlači. Kada bih mogao, nikada tamo ne bih otišao, ali eto, obavljam tu dužnost pa moram da odem. S druge strane, išao bih svaki dan u Beograd. Šta sad? Ja treba da glumim nešto? Ja nisam političar koji glumi - rekao je Dodik.

Na Dodikovu mapu reagovao je predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji je rekao da će granice između BiH i Srbije biti "dok je sveta i veka":

- Možda je Dodik crtao granice gde će biti 4G plus mreža. Pretpostavljam da je to, jer granica na Drini je granica između države Bosne i Hercegovine i države Srbije. Ona je tu vekovima i ostaće do sudnjeg dana. Dok bude sveta i veka, ta granica će biti granica između dve prijateljske, komšijske, susedne države - kazao je Zvidzić.

On je rekao da svaka radikalna izjava "koja na bilo koji način problematizuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ne stvara pozitivnu atmosferu".