RADIKALIZACIJA protesta dela opozicije, koja je započeta upadima u medijske kuće i institucije, a nastavljena u subotu uveče u Beogradu, uništavanjem javne imovine, naići će na oštar odgovor države. Već u ponedeljak će biti podnete krivične i prekršajne prijave protiv organizatora demonstracija zbog rušenja ograda, saobraćajnih znakova i lomljenja kocki na Trgu republike.

Prema prvim procenama gradskih vlasti, šteta nastala tokom protesta, koje su predvodili lideri Saveza za Srbiju, premašuje nekoliko desetina hiljada evra, zbog čega će se odgovorni, kako je poručio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, naći pred sudom.

Država je odlučna da ne dozvoli da se u okviru protesta blokiraju vitalne saobraćajnice, poput auto-puteva, da se ugrožavaju životi ljudi, napadaju i ometaju pripadnici policije tokom obavljanja dužnosti i uništava imovina.

- Protiv organizatora, ali i svih onih koji su zabeleženi na video-kamerama da uništavaju imovinu Beograda, biće podnete prijave. Opet smo bili svedoci ponašanja fašiste Boška Obradovića i njegovih sledbenika, koji promovišu nasilje i uništavaju grad. Oni nastavljaju s politikom nasilja i terora - rekao je danas Vesić.

On je poručio da štetu neće plaćati građani Beograda već oni koji su je napravili, i izrazio nadu da će prekršajni sudovi dobro odraditi svoj deo posla i kazniti počinioce. On je pomenuo i gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića, istakavši da ga čudi da je jedan gradski čelnik došao da ruši Beograd umesto da razgovara sa beogradskim vlastima o saradnji.


PROČITAJTE I: Uklonjena ograda sa platoa ispred Starog dvora; Vesić: Načinili štetu vrednu 10.000 evra (VIDEO+FOTO)


Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da je razočaran slikama koje su se mogle videti u Beogradu:

- Mržnja prema Aleksandru Vučiću pretvorila se u mržnju prema Beograđanima, gradu Beogradu i svemu što se u ovoj zemlji radi. Uništavanje kamenih kocki, zaštitnih ograda i mašina na Trgu republike bio je atak na svakog građanina Beograda, i to neće proći nekažnjeno.

Vredni komunalci odmah uklonili posledice huliganskog ponašanja


I potpredsednik naprednjaka Miloš Vučević rekao je da do sada u Srbiji nije moglo da se vidi da neko napada gradilište i da se plaši da mu grad bude lepši i uređeniji. On je poručio da SNS poziva nadležne državne organe da reaguju, jer niko ne može da bude aboliran od kršenja zakona:

- Šokirani smo događajajima u centru Beograda. Ovo je kontinuitet nasilja lidera SzS, pre svega fašiste Obradovića i tajkunskih lidera Đilasa i Jeremića. Njihova politika je bez ideja, politika čiste mržnje. Vidi se ko je za mržnju prema neistomišljenicima, ko hoće Srbiju da unazadi i da zatvara gradilišta, da otera investitore.

Vučević je rekao da je policija u subotu pametno postupala i sve radila da ne dođe do eskalacije, a da su ih demonstranti gađali jajima i upitao da li su sledeće kamenice. Podsetio je i na ocenu čelnika kompanije "Štrabag", koja izvodi radove na Trgu republike, da za 50 godina nisu doživeli da neko napada gradilište.

Demonstranti uklonili ograde, lomili saobraćajne znake...


Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda Aleksandar Mirković izjavio je da je "manifestacija nasilja", koju sprovode predstavnici SzS, najbolji pokazatelj programa koji taj savez može da ponudi građanima. Postupke dela opozicije osudili su i u Pokretu socijalista.

PROČITAJTE I: Vučević: Jučerašnji događaji u Beogradu nastavak nasilja lidera SzS


Predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać optužio je danas premijerku Anu Brnabić da je ona "od danas direktno odgovorna za svako nasilje policajaca u uniformi ili u civilu", reagujući na njeno izvinjenje građanima što "vlast nije izvela policiju na ulice tokom nedavnih incidenata".

Bastać tvrdi da demonstranti nisu ništa uništili i da su sve ograde vratili posle protesta.

ZORAN RADOJIČIĆ: ZABRINUT SAM ZBOG NASILjA
GRADONAČELNIK Beograda prof. dr Zoran Radojičić osudio je ponašanje učesnika protesta "1 od 5 miliona", rekavši da je zabrinut jer pored svih apela nasilje izmiče kontroli:

- Rušiti zaštitne ograde na gradilištu je neodgovorno i neozbiljno ponašanje, koje ima za cilj da obustavi velike projekte koji su bitni za razvoj Beograda, ali i za svakodnevicu građana. Iznenađen sam činjenicom da to rade ljudi koji su nekada vodili grad - istakao je Radojičić u saopštenju.