U registru ostaje 50 partija

S. ROVČANIN - TOMKOVIĆ

13. 03. 2019. u 11:02

У регистру остаје 50 партија
Najavljene izmene Zakona o političkim strankama i nova pravila praktično će prepoloviti njihov broj. Klačar: Treba preciznije urediti deo o osnivanju manjinskih stranaka

AKO bi nova pravila Zakona o političkim strankama, koji je u pripremi, bila primenjena odmah, broj postojećih stranaka u Srbiji bio bi u najmanju ruku prepolovljen.

Među 112 partija, veliki deo nije učestvovao na izborima na bilo kom nivou u poslednjih osam godina i ne može se naći na prijavljenim adresama, dok se manjinskim nazivaju i one koje s narodima čija prava "brane" nemaju dodirnih tačaka.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar kaže, za "Novosti", da bi izmene zakona koje priprema Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uozbiljile političku scenu.

- Dobro je što se predviđa transparentnost podataka stranaka, kao i da njihov opstanak u registru zavisi od učešća na nekim izborima tokom osam godine. To bi bio i dokaz da su stranke zaista nastale s ciljem da učestvuju u izbornim procesima - kaže Klačar, i dodaje da bi se možda moglo razmisliti o smanjivanju broja potpisa za osnivanje partije, a potrebno ih je 10.000.

Pročitajte još - SPREMNA NOVA PRAVILA: Izbrisaće stranke koje ne izlaze na birališta

U pravila igre o osnivanju organizacija uvodi se novina, da je potrebno sakupiti 10.000 parafa i ako partija nastaje spajanjem dve. Našavši rupu u zakonu, u poslednje vreme stranke su osnivane ujedinjujući se sa nekom drugom, već registrovanom, i koristile su postojeće potpise.

U prethodnom periodu moglo se videti da su osnivane manjinske stranke zbog uspeha na izborima (partije manjina imaju niži cenzus), a ne zbog istinske zaštite prava naroda. Novine zakona predviđaju da u nazivima organizacija manjina treba da stoji ime matične države.

- Ovaj deo treba preciznije urediti. Predstavnici partije Nijedan od ponuđenih odgovora su sami priznali da nisu imali ambicije da se bave pravima vlaške manjine, iako su tako registrovani. I Republikanska stranka, koja je upisana kao partija Mađara, uhvaćena je u zloupotrebi - priseća se Klačar.


PROMENA PREZIMENA U SPISKU

MINISTARSTVO državne uprave i lokalne samouprave omogućilo je u utorak elektronsko povezivanje Matične knjige venčanih i Jedinstvenog biračkog spiska.

- To znači da će ako dođe do promene prezimena zbog venčanja ili razvoda, isti podatak biti bez odlaganja izmenjen i u Jedinstvenom biračkom spisku - rekao je ministar Branko Ružić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)