Vučić: Ekonomski odnosi sve bolji; Makron dolazi u julu? Loazo: Razgovori o pridruživanju će biti nastavljeni

NovostiOnline/Tanjug

25. 02. 2019. u 14:03

Вучић: Економски односи све бољи; Макрон долази у јулу? Лоазо: Разговори о придруживању ће бити настављени

Foto Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa francuskom ministarkom za evropske poslove Natali Loazo i tom prilikom je zamolio da prenese pozdrave predsedniku Makronu i da mu poruči da ga Srbija očekuje
Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa francuskom ministarkom za evropske poslove Natali Loazo.

Sastanak se održao u zgradi Generalnog sekretarijata Predsednika Republike na Andrićevom vecnu.


PROČITAJTE JOŠ: Mondoloni: Francuska podržava Srbiju u pronalasku rešenja za KiM

Ministri Jadranka Joksimović i Loazo potpisale su i Sporazum dve Vlade o delatnostima francuske agencije za razvoj i institucije PROPARCO u Srbiji.

Nakon potpisivanja sporazuma usledilo je obraćanje medijima. Vučić je poželeo dobrodošlici Natali Loazo i rekao da su razgovarali o srpsko-francuskim odnosima. - Naši ekonomski odnosi su sve bolji. Trgovinska razmena prvi put prelazi milijardu evra na godišnjem nivou – kazao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:  Srbija važan partner Francuske i EU u regionu

Predsednik Srbije je rekao da se razgovaralo i o odnosima u region.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Priština uvođenjem taksi na srpsku robu odmrzla takozvani zamrznuti konflikt, zbog kojeg se plaši svega što može da se dogodi u budućnosti.

Poručio je takođe da je Ramuš Haradinaj danas izabrao „privatne Srbe“ za svoje ministre, povodom imenovanja novog ministra poljoprivrede, umesto Nenada Rikala.

Vučić je, posle razgovora sa ministarkom zaduženom za evropske poslove u Vladi Francuske Natali Loazo, kazao da je sagovornici preneo koliko je za nas teška situacija po pitanju Kosova i Metohije, u kojoj neko uvodi takse od 100 odsto, u kojoj neko ne ispunjava Briselski sporazum, ne formira Zajednicu srpskih opština.

Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno, nije preduzimala nikakve recipročne mere, ali je istakao i da se ne radi samo o pitanju našeg strpljenja.

„Nemoguće je svakog dana trpeti svemoguće uvrede, kao što je i poslednja, kada Ramuš Hardadinaj bira privatne Srbe za svoje ministre koje niko nije izabrao, da bi pokazao da je on svemoćan. Srbija to neće da prihvati, čuvaće svoje dostojanstvo i narod, a trudićemo se da cucvamo mir i štabnilnost po svaku cenu, ali nećemo dozvoliti da neko ponižava naš narod i ne daj bože da ih napadne“, poručio je Vučić.

Zahvalio se gošći na zahtevu Francuske da se te takse ukinu.

„Očigledno da Priština ima druge pomagače, kojima je normalno da prekinete dotok robe. To za nas nije normalno, reč je o anticivilizacijskim merama“, kazao je on dodajući da veruje da, kada se ukinu takse, može da se nastavi dijalog.

Prema njegovim rečima takse je neko iskoristio znajući da je time dijalog nemoguće, kako se ne bi došlo do rešenja.

Vučić je rekao da je imao priliku da otvoreno razgovara sa Loazo o svim važnim pitanjima za odnose dve zemlje, ali i u regionu.

„Naši ekonomski odnosi su iz godine u godinu sve bolji, a trgovinska razmena raste i dostigla je 1,1 milijardi evra. Francuske kompanije kdo nas zapošljavaju 11.000 ljudi.

Poslednji ugovor o koncesiji sa Vansijem je od ključnog značaja za dalju saradnju Srbije i Francuske. Imamo još zajedničkihg projekata, pre svega izgradnje metroa u Beogradu, koji je od velikog značaja“, rekao je on.

Vučić se zahvalio Francuskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, i posebno predsedniku Emanuelu Makronu što je, ističe, uvek pokazao poštovanje prema Srbiji, i zalagao se za dobre odnose prema našem narodu, i zemlji u celini, i u uslovima kada to ni u Francuskoj, a ni u Evropi nije bilo popularno.

Ocenio je važnim i danas potpisan sporazum o osnivanju podružnice Francuske agencije za razvoj u Srbiji, koja će pružiti mogućnost za dalje poboljšanje saradnje dve zemlje.

„Srbija i Francuska nemaju samo tradicionalno prijateljstvo, već moramo da radimo mnogo više i uspesnsije, kako bi to prijateljstvo sklopljeno kroz najteže godine Prvog svetskog rata, i potom Drugog svetskog rata, pretvorili u efikasnu saradnju na svim poljima društvenog života“, objasnio je on.

Vučić je zamolio Loazo da prenese želju Srbije Makronu da ga dočeka u poseti Beogradu.

MAKRON U JULU U SRBIJI?

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo rekla je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicćem da je poseta Makrona bila planirana za ranije, ali je odložena i da je ona sada u Beogradu između ostalog u funkciji pripreme Makronovog dolaska.

"Pitala sam predsednika Vučića da li jul odgovara za posetu predsednika Makrona", rekla je ona.

MASOVA IZJAVA RAZOČARENJE, S VLADOM O SVIM PORUKAMA

Izjava šefa nemačke diplomatije Hajka Masa da će nastaviti da podržava Prištinu bez obzira na takse za mene je veliko razočarenje, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će sa Vladom Srbije narednih danba razmotriti i ovu i sve ostale poruke koje je Srbija dobila u poslednje vreme.

Vučić kaže da je tom Masovom izjavom iznenađen iz više uglova, te posebno istakao da Nemačka ne bi smela da podržava zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi.

"Ali, kako bih vam rekao, to razumem kao podršku čedu koje su sami izrodili, zajedno sa Amerikancima, prvo su ljujali tu kolevku i sad moraju da vode račuan o Albancima", rekao je srpski predsednik.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je ta zemlja odlučna da pomogne Kosovu i da želi "evropsku perspektivu za Kosovo".

On je to rekao za nemački "Študgarder nahrihten" i dodao da "nemačka vlada smatra pogrešnim ako EU i Nemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć", prenela je RTK na srpskom jeziku.

Vučić kaže i da ga čudi da Mas nije govorio o ukidanju taksi.

Racucnam da Nemačka ne bi smela da podrži zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi, istakao je on.

"Svi imaju svoje interese, u ovom slučaju nemački interesi su očigledno važniji od interesa liberalnog tržišta, slobodnog protoka robe, usluga ljudi i na to moramo da se naviknemo", rekao je on.

Vučić kaže će narednih dana zajedno sa Vladom razmotriti ovu i niz drugih poruka koje je Srbija dobila iz evropskih i svetskih zemalja.

"Razgovaraćemo o platformi Srbije za budućnost. Jer, ako se dogodi da Srbija ispuni sve obaveze iz Briselskog sporazum, a Priština nijednu, a onda oni budu ti koji uvode takse od 100 odsto, pa biraju ''privatne'' Srbe umesto onih koji su dobili gotovo 100-odstotnu podršku srpskog naroda, onda se postavlja pitanje da li je odgovorna politika Srbije jedini mogući odgovor", kaže Vučić.

Dodaje, da želi da preispita i sebe i da čuje druge.

"Što se tiče tih ''fantastičnih'' reformi na Kosovu, one su posebno ''vidljive'' u Kačaniku, Štimlju .... i predlažem svima da odu tamo i da vide kako te reforme funkcionšu", rekao je on, aludirajući takođe na Masovu izjavu.


LOAZO:RAZGOVORI O PRIDRUŽIVANJU SRBIJE EU BIĆE NASTAVLJENI

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo kaže da Evropska unija mora da sredi "svoju kuću" nakon izlaska Britanije, ali da će razgovori o pridruživanju Srbije EU biti nastavljeni.

To što je u intervjuu Politici rekla da EU više nije u situaciji, bar u ovom trenutku, da prima nove članice, Loazo kaže da Francuska samo govori jezikom prijatelja.

"Francuska želi da Srbija uspe u svom poduhvatu pristupanja EU, da ispuni tu ambiciju. Francuska govori jezikom prijatelja i govori iskreno. Iskrenost nas prisiljava da u trenutku kada EU preživljava odlazak Britanije, kažempo da je suočena sa izazovima sa kojima mora da se ponese. Reći nešto suprotno tome bi bilo nepošteno", rekla je Loazo.

Ona je dodala da Francuska želi da zadrži lidersku poziciju u Evropi i da se evropski projekti i odnosi nastavljaju i dalje.

"Dok mi sređujemo našu kući, razgovori Srbije i EU se nastavljaju. Mnogo toga je postignuto, napredak se dešava, ali mnogo toga će se još desiti. Kao prijatelj govorim da moramo da sagledamo stanje stvari, naših zajedničkih ambicija i puta koji zajedno moramo da pređemo da bi stigli do zajedničkog cilja", zaključila je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio francuskoj ministarki za iskrenost.

"I tu nemam šta da dodam. To je sve ono što smo znali. To je korektan odnos, bolje da nam kažu istinu, nego da nas obmanjuju. To prijatelji rade", rekao je Vučić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (97)

nemanja

25.02.2019. 14:26

Od izuzetne vaznosti je da se saradnja i prijateljstvo Srbije i Francuske sto vise poboljsavaju i da se sto vise unapreduju.

Gospodja Ministarka

25.02.2019. 14:32

Mislim da nam francuska ministarka ne nosi dobre prognoze!Ona je jedina izrekla gorku istinu o EU!Evropa je licemerna prema Srbiji!

Nebojsa

25.02.2019. 14:34

Podrska Francuske nam je znacajna i nadam se da ce polako pitanja koja muce Srbiju da se pocnu resavati.

Mira

25.02.2019. 16:13

Susret Srbije i Francuske je jako vazan, nadamo se najboljem i da imamo podrsku od Francuske u resavanju pitanja Kosova.

Andja Jovanovska

25.02.2019. 16:19

Samo polako i sa oprezom. Francuska je trebala da zna ko je Srbija i srpski narod.

niki

25.02.2019. 17:51

Predsednik Vucic se zalaze da pored tradicionalnog prijateljstva koje imamo sa Francuskom uspostavimo i dobru saradnju na svim drustvenim nivoima.

Ivana

25.02.2019. 18:35

Sa Francuskom imamo dobre odnose, danas potpisan sporazum izmedju nase dve zemlje je znacajan. Nadamo se da ce Makron uskoro posetiti Srbiju

ana

25.02.2019. 18:38

Radujemo se sto je Francuska zemlja na koju mozemo da se oslonimo, dobra saradnja je ono sto zelimo.

Dalibor

25.02.2019. 19:12

Prijateljski odnosi koje imamo sa Francuskom kao i dobra ekonomska saradnja doprinose napretku nase zemlje.

stefapetrovic

25.02.2019. 20:27

Srbija nastavlja saradnju sa svim zemljama zelimo da sto pre da se prikljucimo Evropskoj uniji

Jovan

25.02.2019. 21:36

Saradnja sa Francuskom je vazna za napredak i dalji razvoj Srbije, ali i napredak u evrointegracijama Srbije

kikac

25.02.2019. 21:39

Srpski narod je Francusku uvek smatrao za prijateljsku zemlju.Ali prijateljstvo treba negovati i unapredjivati.Svakako je Srbija sa ovom vlasti stekla mnogo vecu podrsku u svetu, samim tim i veci broj prijateljskih zemalja.

Pedja

26.02.2019. 01:51

Bez obzira i na neka neslaganja, Francuska je vazna drzava za Srbiju i raduje nas dolazak Makrona.

Kalina

26.02.2019. 06:52

Srbija zeli da saradjuje sa svima,svako ko zeli da poseti nasu zemlju je dobro dosao!

Hana

26.02.2019. 06:56

Zaboravili smo onaj nemili događaj koji se dogodio u Parizu na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Želimo da sa Francuskom imamo što bolje odnose.

Vera

26.02.2019. 07:56

Saradnja sa Francuskom ce dosta znaciti Srbiji u svakom pogledu.Odvijaju se bitni sastanci po nasu zemlju.

Paja

26.02.2019. 08:03

Vazno nam je da nas Francuska sve jace podrzava, a ova poseta predsednika Makrona nasoj zemlji moze znatno uticati na to.

Renata

26.02.2019. 08:04

Odnosi sa Francuskom su sve bolji... očekujemo da će u narednom perodu samo da jača saradnja i prijateljstvo sa njima!!

Ivana

26.02.2019. 08:05

Od strane Francuske pokazana je ogromna podrška Srbiji kao i uvažavanje i poštovanje našeg predsednika Vučića.

deca

26.02.2019. 08:35

Pored svih problema sa kojim se suocava ,Srbija svakodnevno napreduje i ugled Srbije se povecava.

Miki

26.02.2019. 08:47

Ovakvi prijateljski susreti i odnosi sa Francuskom vode Srbiju pravim.putem ka EU.

Mire

26.02.2019. 09:14

Srbija ide sigurnim koracima ka EU i svakako da je Makron dobrodošao i biće dočekan kako dolikuje jedan državnik.

Mikan

26.02.2019. 09:16

Jačanje odnosa na relaciji Beograd - Pariz može samo da bude od velike koristi našoj zemlji. Tradicionalno prijateljstvo Srbije i Francuske treba održavati i podići na viši nivo kada je ekonomska saradnja u pitanju.

Maja

26.02.2019. 09:32

Ovakvi susreti jačaju odnos Srbije i Francuske.Srbija snažno korača napred evropskim putem.