Srbija važan partner Francuske i EU u regionu

Tanjug

25. 02. 2019. u 14:19

Србија важан партнер Француске и ЕУ у региону

Foto Tanjug

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i francuski ministar za evropske poslove Natali Loazo razgovarale su o nastavku EI Srbije
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i francuski ministar za evropske poslove Natali Loazo razgovarale su o nastavku EI Srbije, reformama koje se i tom procesu sprovode, situaciji u EU, prilikama u regionu, bilateralnim odnosima i ostalim važnim pitanjima.

Jadranka Joksimović zahvalila je na sveukupnoj pomoći koju Francuska pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU - posebno ekspertskoj pomoći u oblasti ekonomije i naglasila da smo tehnički spremni za otvaranje nekoliko poglavlja tokom predsedavanja Rumunije Savetom EU. Istakla je da Srbija, uprkos atmosferi u EU - koju karakterišu pre svega izbori za EP i zamor od proširenja, ostaje privržena procesu pristupanja, i da članstvo Evropskoj uniji ostaje naš spoljno-politički prioritet.

Ministar veruje da objektivna potreba reformisanja EU može i treba da teče parlaleno uz kredibilan nastavak politike proširenja.

Potvrđuje se to, objasnila je ministar za evropske integracije, i posvećenošću sa kojom se sprovode refome u našoj državi.

Ona i Natali Loazo, saglasne su, da su one posebno kompleksne u poglavljima 23 i 24 - pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode. Jer, od rezultata reformi u njima - a ona su suštinski navažnija za društvo zbog daljeg jačanja demokratskih standarda i vrednosti, zavisi i otvaranje novih poglavlja.

Ministar Joksimović upoznala je sagovornicu sa jasnim nastojanjem Srbije da se se dijalog sa Prištinom, a radi uspostavljanja održivog rešenja na kojem Beograd insistira, nastavi tek kada bude ukinuta odluka o uvođenju taksi.

Precizirala je da je stabilnost regiona za Srbiju veoma važna, jer predstavlja osnov za napredak, razvoj i saradnju - vrednost koju bi i drugi trebalo da afirmišu.

Ministar Natali Loazo naglasila je da će Francuska nastaviti da podržava EI Srbije koja je - kako je ocenila, država koja odgovorno rešava otvorena pitanja regiona što je kvalifikuje kao pouzdanog i jednog od najbitnijih partnera EU. Ukazala je da Srbija - učešćem u mirovnim misijama EU i pripremama za civilne misije - kao prva u regionu, na konkretan način doprinosi jačanju i evropske ali i regionalne bezbednosti.

Loazo je, uz konstataciju da su za nastavak EI značajni i ekonomski kriterijumi, uverena da će reforme biti intenzivnije i da će do sada pokazani rezultati biti još vidljiviji i efikasniji.

Zbog činjenice da brojne francuske kompanije značajno učestvuju u značajnim prijektima provrednog razvoja, Joksimović i Loazo ocenile su da ima uslova za jačanje, ionako dobrih, bilateralnih odnosa. Takođe, posebno je posebno je značajan podatak da Francuska, na osnovu Sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnji dveju Vlada, pruža pomoć Srbiji u procesu EI, ali i u realizaciji brojnih infrasatrukturnih projekata.

Ministri Joksimović i Loazo potpisaće i Sporazum dve Vlade o delatnostima francuske agencije za razvoj i institucije PROPARCO u Srbiji.

Time se, ako je naglašeno, potvrđuje partnerstvo dve države u procesu EI Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

čiča

25.02.2019. 17:00

Oni kao i nemci podržavaju šiftare a vi govorite o partnerstvu. HIHIHIHI