Hrvati veličaju ustaštvo, a ruše srpske spomenike

J. K.

ponedeljak, 15. 10. 2018. u 14:02

Хрвати величају усташтво, а руше српске споменике

Foto Tanjug

Nikakva obeležja totalitarnih režima, bilo da je reč o ustaškim ili četničkim, ne smeju da se ističu, smatraju u Hrvatskoj narodnoj stranci

UMESTO da konačno reguliše i zabrani upotrebu ustaških simbola i pokliča "Za dom spremni", Hrvatska sprema skandalozne izmene Zakona o grobljima, kako bi se sprečilo da Srbi u Hrvatskoj ispisuju "protivhrvatske poruke na spomenicima bližnjih".

Tabla na kojoj piše "Za dom spremni" i dalje je desetak kilometara od Jasenovca, gde su ljudi ginuli pod tim ustaškim pokličem, a sada će mnogi Srbi morati da uklanjaju nadgrobne spomenike na kojima, kako je zvanično rečeno, veličaju velikosrpstvo i četnike.

Tako da će morati da se uklone spomenici na kojima se spominje Srpska Krajina, ali i onaj Vukašinu Vuletu Šoškoćaninu, u Borovu Selu, na kojem piše: "I sada gledam Borovo, rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje".

Sada se traži hitna procedura u Hrvatskom saboru kako bi se u Zakon o grobljima unelo da se odredba o natpisima na grobovima i grobnicama, koji ne smeju da vređaju nacionalne, verske i moralne osećaje, odnosi i na događaje iz "domovinskog rata".

PROČITAJTE I: Nastavlja se antisrpska histerija u Hrvatskoj

Nikakva obeležja totalitarnih režima, bilo da je reč o ustaškim ili četničkim, ne smeju da se ističu, smatraju u Hrvatskoj narodnoj stranci, čiji ministar Predrag Štromar vodi tehnički deo posla i oko novog Zakona o grobljima. Šta će da bude sa tablom "Za dom spremni" niko ne zna, jer je data preporuka da se "u posebnim prigodama" tako nešto može tolerisati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nile

15.10.2018. 15:40

@Sinisa Draskovic - Hrvatski ministar reče da se već vratilo 80% Srba iz kolona 95g i da se iseljavaju sa hrvatskim dokumentima u EU tako da ih se polako hrvati rešavaju za sva vremena pa nisu toliko glupi da se posle opet vrate u Lepu tuđu i tamo ulažu pa da im sve uzmu ko sada šta su im konfeskovali odmarališta i hotele i stanove....

eh

15.10.2018. 15:53

Izjednacavati ustase i cetnike je vise nego smesno. Ne branim cetnike, naprotiv, mislim da je deo njih napravio velike zlocine protiv sopstvenog naroda. Ali to je bio nas, jos uvek prisutan, bratoubilacki rat. Ne vidim ni jedan razlog razdvajati Hrvate i ustase. To je isto. hteli vi to ili ne. Samo sto Hrvati to vesto delimicno, kada im odgovara,kriju.