London ne dopušta raspravu o Kosovu u UN

D. R. Đ. - D. M.

31. 07. 2018. u 09:02

Bitka oko plana rada Saveta bezbednosti UN u avgustu. Rusija i Kina se žestoko protive nameri da se preskoči diskusija. Dačić: Ovo je očekivano i jasna je poruka da ih ne zanima srpski stav

Лондон не допушта расправу о Косову у УН

VELIKA Britanija, koja od sutra preuzima predsedavanje u Savetu bezbednosti UN, namerava da spreči svetsku vladu da tokom avgusta održi redovnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. To bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu.

Prema saznanjima "Novosti", trenutno se vodi rasprava o programu rada SB za naredni mesec i London nije kandidovao temu KiM, a i neće, jer smatraju da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da za to nema potrebe.

Naši izvori tvrde da se tome žestoko protive Rusija i Kina, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje. Bez obzira na ovo podmetanje Britanaca, generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres svakako priprema redovan tromesečni izveštaj o stanju na KiM.

Prethodna sednica posvećena KiM bila je 15. maja, i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati da ovo pitanje skine sa dnevnog reda kada bude na čelu SB UN. Pošto su sada rešili da to sprovedu u delo, naša zemlja je poslala upozorenje da ćemo ovaj čin tretirati kao antisrpski akt.

Povodom najnovijih poteza koje diplomatski predstavnici Londona povlače u sedištu UN, šef naše diplomatije Ivica Dačić kaže za "Novosti":

Ivica Dačić i Antonio Guteres

- To je očekivano. Očigledno je da njih ne interesuje srpski stav. To je za nas jasna poruka.

Izveštaji generalnog sekretara UN o stanju u južnoj srpskoj pokrajini su po Rezoluciji SB 1244 obavezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude "u odgovarajućim vremenskim intervalima".

Britanci, kao i druge zapadne zemlje (SAD, Holandija, Švedska), već duže ističu da sednice SB o KiM treba da se prorede. Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega ne može da se uloži veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a među 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

"VISI" I SEPTEMBAR

UKOLIKO u avgustu prođe britanska inicijativa, vrlo lako bi moglo da se dogodi da rasprava o KiM izostane i u septembru, jer tog meseca predsedava Amerika.

Osim pet stalnih članica SB UN - Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i SAD, među deset nestalnih članica nalaze se Bolivija, Peru, Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Kazahstan, Kuvajt, Holandija, Poljska i Švedska.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Dule032

31.07.2018. 09:12

Naši najveći i najopasniji neprijatelji ! uvek su bili protiv nas zadnjih 150 godina ! neviđeno lukavi,uporni ,svirepi...

Ceca

31.07.2018. 09:30

Sve to je iz njihove kuhinje poteklo, pa nije ni cudo. Oni su glavni kuvari svetske politike!

Conte

31.07.2018. 09:31

Britanci rade na projektu Velike Albanije još od vremena njihovog premijera Bendžamina D'Izraelija, a njihove snage učestvuju u okupaciji KiM, tako da se samo oni u kojih je IQ manji od broja obuće mogu nadati u drugačiji razvoj situacije. Ta bagra nam je uvek radila o glavi i o tome treba učiti decu u školama a ne izmšljati gluposti o večnom savezništvu sa njima, amerikancima i francuzima.

Tata Mata

31.07.2018. 09:32

Može li neko smisleno da objasni zašto su Englezi najveći neprijatelji Srba.U ratovima su nam navodno bili saveznici ali i tada su bili potuljeni protivnici.Po meni treba diplomatski nivo spustiti na najniži nivo.

fradd

31.07.2018. 10:33

@Tata Mata - Iz istog razloga zbog koga su podržali tursku u Krimskom ratu, a mi se oslobodili početkom 20. veka umesto 100 godina ranije, iz istog razloga što su Turskoj omogućili da zadrži kontrolu nad bosforom posle oba svetska rata. Sprečavanje prodora ruskog uticaja u evropu, i posebno sprečavanje da izbije na topla mora ostaje ključni prioritet Anglo-saksonske politike već 250 godina. Mi smo viđeni kao ruski saveznici i zato moramo biti maksimalno suzbijeni, rascepkani i smanjeni.

Dux

31.07.2018. 10:42

@Tata Mata - Pokusacu ja da odgovorim. Englezi nemaju ni prijatelje ni neprijatelje, oni imaju samo interese, i ako svoju politiku prilagodis njihovom ti si im "prijatelj" ukoliko to ne uradis, to nisi. Mi ocigledno spadamo u ove druge.

Да ти објасним

31.07.2018. 11:07

@Tata Mata - Непријатељство Енглеза је последица Черчилове мржње коју му је према свим Србима усадила мајка јер ју је после бурне љубави напустио краљ Милан због њене сестре. Черчил је наслућивао ко му је биолошки отац и та спознаја је увећала његове фрустрације и мржњу, изазвану траумама из детињства због колекције оловних војника и других поклона које је добијао његов брат од тетке. Иначе, немају сви Енглези такав однос према Србима (прочитајте бар "Дух Србина", књигу чувеног историчара Сетон-Вотсона)!

sloba

31.07.2018. 11:11

@Tata Mata - Jednostavno: oni su pre svega protiv Rusije. A posto znaju da smo narod naklonjen Rusiji, oni nas konje na sve moguce nacine s ciljem da se Rusija istisne sa Balkana. Istu igru odigrao je Cercil s Titom, da bi Jugoslaviju odvojio od SSSR-a i Staljina. Dakle, igrali su na hrvatsku kartu. U tom smislu Draza im je pomogao jer se nije borio protiv Nemaca od 1942-45, pa su oni odabrali Tita, ali su ga dobro pripremili za sukob sa Staljinom.

meda

31.07.2018. 09:33

velika teroristička organizacija uz pomoć amerike i sličnih zemalja sprečiće sve da se ne sazna prava istina.. Da li ta teroristička sila zna koliko dana su ratnim brodovima putovali na jug jużne amerike da bi ubijali argentince za malecko ostrvo i kazali da je njihovo iako 99% engleza nikad čulo za to ostrvo i stotinak ljudi...

Nuclear Vlasta

31.07.2018. 10:41

Тако нам и треба, када је питање КиМ изван УН-а, а до сада није исправљена та грешка. Такође и није случајно да Мекалистер хвали Србију на њеном путу ка ЕУ.

Ур Нино сар Сербуле

31.07.2018. 10:42

Лондон нема шта да ургира , Русија и Кина се више питају и имају исто право да се питају.

Nina

31.07.2018. 10:49

Sta ocekivati od njih kada otvoreno su uvek bili protiv nas, a na strani siptara da pomognu da otmu deo Srbije.

жељко

31.07.2018. 10:51

''Учите децу од малена да мрзе Енглезе!'' - Никола Пашић

Vlada Legenda

31.07.2018. 10:58

A-haaaa!Eto ih "prijatelji" bledunjavi kolonizatori,leglo i matica svetskog zla!Neće vaša do zore,budite sigurni,a neće vam ni proći nasilno otimanje Kosova!

saša

31.07.2018. 11:02

Ozloglašeni srpski neprijatelji od Čerčila pa dalje. Britanci su opljačkali afrički kontinent i obogatili se na tuđoj muci i nesreći. Afrički narod u svojoj zenlji je bio njihov sluga. I oni sada kroje sudbinu drugih, a Tačerova je htela da ratuje zbog pedalj zemlje.

prellee

31.07.2018. 13:51

Ne dozvoljava da se prikaže kako oni poštuju mešunarodno pravo, kako oni na silu i bespravno djele tuđu zemlju, kako oni bez poštovanja Povelje UN sebi daju za pravo da rade šta hoće, ne dozvoljavaju da se buduće generacije uče šta je flagrantno kršenje međunarodnog poretka, ne dozvoljavaju da se neko pozove na odgovornost...

Andreja Analiticar

31.07.2018. 14:22

Istorija je pokazala, da su Britanci uvek kreirali probleme po svetu koji su ostali dugo vremena nereseni. Oni su se povukli kasnije na poziciju da to sto nije reseno ostaje da se resi u neko buduce vreme. Njihovi problemi jos uvek cekaju da se rese. Sada, Rusija i Kina stupaju na sceni pa ce to sigurno resiti silom koju Britanci ne mogu da kontrolisu, jer oni samo lazu i nista vise. Laz ne resava probleme.

nina

01.08.2018. 11:29

@Andreja Analiticar - ...tacno je to da lazima se neresavaju problemi,najbolji dokaz je Srbija sto je zagusena problemima!

NADICA

31.07.2018. 15:34

Zaista nefer od strane Britanaca, ovo je ocigledno pokazatelj njihovog stava po pitanju Kosova.