Mogerini: Razmotren napredak, nova runda dijaloga za nekoliko nedelja (FOTO)

Agencije

18. 07. 2018. u 09:50

Kako je saopštila Evropska komisija posle sastanka, dogovreno je da se nova runda političkog dijaloga na njavišem nivou održi za nekoliko nedelja kako bi nastavili rad na tome

Могерини: Размотрен напредак, нова рунда дијалога за неколико недеља (ФОТО)

Foto Tanjug

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i predsednici Srbije i tzv. države Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači razmotrili su u Briselu napredak u razgovorima o okvirima za pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.Kako je saopštila Evropska komisija posle sastanka, dogovreno je da se nova runda političkog dijaloga na njavišem nivou održi za nekoliko nedelja kako bi nastavili rad na tome.U novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, Mogerini se danas sastala prvo sa delegacijom Kosova koju je rpedvodio predsednik Hašim Tači, potom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle čega je usledio zajednički trojni sastanak.


MOGERINIJEVA SA DELEGACIJAMA BEOGRADA I PRIŠTINE PRE SASTANKA


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini prethodno se sastala s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i delegacijom Beograda u okviru nastavka dijaloga Beograd-Priština uz posredovanje EU. Kako je napisala portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić, Mogerini se ranije danas sastala i s delegacijom Kosova koju predvodi predsednik Hašim Tači, da razgovara o dijalogu kao i o izgledima za liberalizaciju viza i napredak na evropskom putu.


I predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači otputovali su u Brisel veče pred sastanak.

Poslednji sastanak Vučića i Tačija bio je 15. juna u Briselu.


VESELJI: OČEKUJEMO PRIZNANJE NEZAVISNOSTI OD SRBIJE

Predsednik parlamenta samoproglašenog Kosova Kadri Veselji kaže da očekuje priznanje nezavisnosti od strane Srbije. Veselji je to rekao novinarima u Briselu nakon završetka bilateralnog sastanka prištinske delegacije sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

"Očekujemo priznanje nezavisnosti od Srbije i početak procesa pomirenja. Mi priznajemo da je Srbija nezavisna država i želeli bismo da živimo u miru i prosperitetu na Balkanu kao dve nezavisne države", poručio je Veselji.


On je naglasio da je dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine "veoma ozbiljan" za tzv. Kosovo i da su vlasti u Prištini odlučne da idu napred. Predsednik paralmeta tzv. države Kosovonaveo je i da u procesu dijaloga očekuje više otvorenosti od strane Srbije i zajednički rad na prosoperitetu.

HARADINAJ: NADAMO SE VIZNOJ LIBERALIZACIJ DO KRAJA GODINE

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je danas u Briselu da se nada da će Priština dobiti viznu liberalizaciju do kraja godine.

On je, nakon bilateralnog susreta prištinske delegacije sa šefciom evropske diplomatije Federikom Mogerini, preneo novinarima da će Evropska komisija danas verifikovati viznu liberalizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

cilee

18.07.2018. 10:11

Bitan faktor će biti taj što je Srbija na dobrom putu saradnje sa Francuskom,to ide na ruku gradjanima jer imaju sigurnu podršku.