Lažnim optužbama koče povratak Srba

D. ZEČEVIĆ

02. 07. 2018. u 22:02

Albanci tužiocu u Prištini poslali spisak sa 200 imena. Na listi ugledni Đakovičani koji su proterani. Raseljeni u bescenje prodaju kuće

Лажним оптужбама коче повратак Срба

U Srpskoj ulici u Đakovici živeli ugledni Srbi

ALBANSKA organizacija iz Đakovice predala je specijalnom tužiocu Kosova spisak sa imenima oko 200 Srba iz tog kraja za koje tvrde da su odgovorni za ratne zločine. U Udruženju raseljenih iz Đakovice tvrde da je reč o još jednom pokušaju da se oni zastraše i da se spreči povratak Srba na KiM.

Đokica Stanojević, predstavnik ovog udruženja, kaže da se spiskovi sa imenima raseljenih Srba sa Kosmeta prave smišljeno, kako bi se sprečio njihov povratak, a nastavilo sa korišćenjem ili uništavanjem njihove imovine:

- To i počinje da se ostvaruje jer raseljeni Srbi svoje kuće i stanove prodaju u bescenje.

Na listi se nalaze imena uglednih Srbi čije su porodice živele u nekadašnjoj Srpskoj ulici u centru Đakovice.

- Tvrdnja da su ti ljudi počinili zločine pre 20 godina, ne odgovara istini i svi oni to veoma dobro znaju. Posle spiska sa imenima 30 Srba iz ovog grada, na kojem se nalazilo i moje, dopunili su ga sa još 200 naših uglednijih građana - ističe Stanojević.

Atmosferi straha među kosovskim Srbima doprinosi i povećan broj međuetničkih incidenata u poslednje vreme. Prema podacima Kancelarije za KiM, samo u poslednja dva meseca dogodilo se više od deset napada na Srbe i njihovu imovinu.

Đokica Stanojević

Reakcija albanskih zvaničnika na te incidente, uglavnom, nije bilo, ili su bile formalne i uopštene, iako ni oni ne spore da je reč o etnički motivisanom nasilju. Među njima su mnogobrojne krađe stoke i poljoprivrednih mašina u selima, paljenja imovine, ali i pretnje, fizički napadi i kamenovanja.

KAMENOVANJE KOD KLINE

JEDAN od najozbiljnijih incidenata u poslednje vreme bio je kamenovanje grupe povratnika, koji su došli u selo Petrič kod Kline na obeležavanje praznika Svete trojice. NJima je grupa Albanaca najpre vozilima blokirala prilaz crkvi, a zatim ih zasula kamenjem. Povređeno je troje Srba, jedan je priveden zbog navodnog proviciranja Albanaca, ali je kasnije pušten.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Čika Velja

02.07.2018. 23:17

Čista matematika ima pitanje:Ako je toliko Srba pravilo stravicne zlocine nad šiptarima,kako to da šiptari jos uvek postoje???