Dačić: Štitovi Nemanjića pravim čuvarima srpskih vrednosti

D. R. ĐORĐEVIĆ

utorak, 29. 05. 2018. u 15:55

Дачић: Штитови Немањића правим чуварима српских вредности

Ministar Dačić sa "vitezovima srpske diplomatije", Foto: D.Milovanović

Povodom Dana diplomatije, ministar Dačić uručio priznanja ličnostima koje podižu ugled naše države. "Vitezovi srpske diplomatije" postali Roksanda Ilinčić, Marina Arsenijević, Arno Gujon...

SRBIJA nastavlja svoj evropski put kao spoljnopolitički prioritet, u želji da se čvršće integriše u porodicu evropskih naroda, gde je oduvek i pripadala. Na tom putu postoje pomaci, ali taj proces ne odgovara dinamici ostvarenih reformi koje sprovodimo. Naša zemlja je otvorena za promene koje željno iščekujemo, ali ne nameravamo da izgubimo svoje vrednosti.

Ovo je u utorak poručio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na prijemu povodom Dana srpske diplomatije, na kojem su gosti bili brojni strani ambasadori, a ministar je u njihovom prisustvu uručio odlikovanja ljudima koji su u proteklim godinama doprineli podizanju ugleda i zaštiti interesa naše zemlje.

Dačić je rekao i da Srbija ostaje opredeljena da se pitanje Kosova i Metohije rešava dijalogom, kao i da ulaže napore da odnosi sa susednim zemljama budu na što višem nivou.

Na svečanosti u zgradi MSP, on je uručio Štit sa grbom Nemanjića, ljudima koji su zaslužni za podizanje ugleda Srbije, čime su postali "vitezovi srpske diplomatije".

Priznanje su dobili modni kreator Roksanda Ilinčić, čije kreacije nose i Kejt Midlton, Mišel Obama, Melanija Tramp, Penelope Kruz... a koja, kako je rekao Dačić, u svim svojim javnim nastupima čuva srpski kulturni identitet, zatim dekan Filološkog fakulteta Ljiljana Marković, koja je sa MSP sarađivala na projektima "Jasenovac - pravo na nezaborav", kao i "Dr Arčibald Rajs".


"Vitezi diplomatije" postali su i pijanistkinja Marina Arsenijević, koja sa MSP radi na projektu "U čast Vudroa Vilsona i Mihajla Pupina", Arno Gujon, čija humanitarna organizacije pomaže Srbima na KiM, kao i humanista Mila Malurni, čiji je otac bio jedan od istaknutih lidera srpske zajednice u Kanadi.

PROČITAJTE I: Dačić: Zastoj u priznavanju, jače lobirati u Vašingtonu


Tu su i Rebeka Mekdonald, vlasnica kompanije "Džast enerdži", koja je finansirala izgradnju hrama SPC u Torontu, a prošle godine je donirala oko milion dolara za oslikavanje Hrama Svetog Save, zatim profesor Gideon Grajf, ekspert za Aušvic, Majdanek i Jasenovac i direktor izložbe o Jasenovcu održane u Palati UN u Njujorku.


Dobitnici su i preživela deca logoraši - Jelena Buhač Radojčić, Gojko Rončević Mraovič i Smilja Tišma, koji sa MSP sarađuju na zaštiti kulture sećanja na žrtve Jasenovca i Jastrebarskog.

Laureati su i potomak vojvode Stepe Stepanovića - dr Ivana Lučić, kao i Slobodanka Grković - potomak Milunke Savić, profesor Rouz Gojić Stivenson - unuka kapetana Davida Albale, srpskog vojnog oficira i lidera Jevrejske zajednice, kao i slikarka Marina Gavanski Zisis, koja je od 2016. počasni konzul Srbije u Montrealu.Dugogodišnji ambasador u Turskoj, Azerbejdžanu, Vatikanu i Unesku, Darko Tanasković dobio je posebno priznanje za doprinos karijernom diplomatskom korpusu. Dačić ga je nazvao doajenom u ovoj oblasti, koji je zaslužio da njegovo ime bude upisano zlatnim slovima u istoriji naše diplomatije, posebno zbog njegovih napora koji su rezultirali time da je lažna država Kosovo ostala van članstva u Unesku."GUČIJEVE" DIPLOMATSKE KAPE

MINISTAR Dačić pokazao je gostima kako je izgledala kapa, deo diplomatske uniforme iz vremena Kraljevine Jugoslavije, koju je sačinila Milica Babić, supruga Ive Andrića, a koju je tada izrađivao "Guči". Iznevši podatak da je danas u Ministarstvu veći broj žena, on se našalio da su velike šanse da "Gučijeve" diplomatske uniforme u narednom periodu zameni "Roksanda stajl".


"ZLATNI SRBI" MARINE GAVANSKI ZISIS

PORTRETI uspešnih i uglednih Srba, viđenih očima i oslikanih kistom Marine Gavanski Zisis, izloženi su u utorak u zdanju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Od "pobedničkog zamaha" Noletovog (koji svoj veliki portret, rad ove slikarke, drži izložen i u svom restoranu "Novak"), preko Ane Ivanović, Desanke Maksimović, Mihajla Pupina do Nikole Tesle i Nadežde Petrović... - nižu se likovi koji čine postavku "Zlatni Srbi".
- Među dvadeset dve izložene slike su i portreti Jasne Ličine Bošković, arhitekte, i njenog supruga defektologa Slobodana Boškovića, mojih srodnika koje sam naslikala još krajem sedamdesetih dok sam kao student stanovala kod njih u Beogradu - kaže umetnica rođena u Sarajevu, koja je kao dete sa porodicom emigrirala u Kanadu, odakle se vratila na studije na beogradskoj Likovnoj akademiji. Kao akademski slikar vratila se u Kanadu gde često i sa uspehom izlaže, a od 2016. je i počasni konzul Republike Srbije u Kvebeku.Arno Gujon

- Za nas Srbe u dijaspori, jedini način da očuvamo identitet je da se družimo, a kao portretisti ta druženja su mi izvor inspiracije - dodaje Marina, koja otkriva da je portrete pojedinih ličnosti naslikala pre nego što su stekli svetski ugled i slavu.

Ona ih je doslovno "pozlatila" koristeći se tehnikom koja podrazumeva pozlatu, a prva među znamenitim srpskim ličnostima koje je naslikala bila je carica Milica.


(M. N. M.)Darko Tanasković


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije