Vučić: Nije prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik; Merkel: Podržavamo vaš put ka EU

Novosti online/Agencije

27. 02. 2018. u 13:32

Вучић: Није прихватљиво да Србија буде једини губитник; Меркел: Подржавамо ваш пут ка ЕУ

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Nemačkoj, rekao je povodom dijaloga Beograda i Prištine, da je naša zemlja spremna za rešenje po kome “obe strane nešto gube”
Srbija je posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i računa na dalju podršku Nemačke i kancelarke Angele Merkel, kakvu je i do sada imala, rekao je danas predsednik Srbije Alerksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije u Berlinu sa Merkelovom.

Nemačka je ne samo ekonomski, već i politički jedna od najznačajnijih zemalja za Srbiju, istakao je Vučić i zahvalio kancelarki na njenom angažovanju na Zapadnom Balkanu.

"Mi znamo da je pred nama težak put rešavanja poglavlja 23 i 24 i teška prepraka rešavanje pitanja Kosova", rekao je srpski predsednik.

On je preneo novinarima da je kancelarki rekao da ne veruje u jednostvana rešenja, već u kompromis.

"Rekao sam joj je da je važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka, važna nam je budućnost. Spremni smo na kompromis. Da obe strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik", istakao je Vučić.

VUČIĆ: REKORDNA TRGOVINSKA RAZMENA SA NEMAČKOM

Srbija i Nemačka imaju rekordnu trgovinsku razmenu koja je dostigla 4,4 milijarde evra, a Nemačka je sada ubedljivo sama na vrhu kao trgovinski partner Srbije, izjavio je u Berlinu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ponosni smo na to što je zahvaljujući nemačkim investicijama u Srbiji naš izvoz za Nemačku dostigao gotovo 1,9 milijardi, što je pokrivenost uvoza izvozom veća nego ikada i predstavlja nam povećanje od 10,3 odsto u trgovinskoj razmeni samo u poslednjoj godini ", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa nemačkom kancelarkom.

Pročitajte još - Počasni stroj i srdačan doček Merkelove za Vučića, održan sastanak sa kancelarkom (FOTO)

Predsednik je ukazao da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 43.000 ljudi.


"Nemci su nam pomogli da prevaziđemo užasno tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, a mi ćemo se truditi da popravljanjem ambijenta i vladavinom prava, stvorimo još bolje uslove za njihov dolazak", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija popravila poziciju na Duing biznis listi Svetske banke za 50 mesta i izrazio nadu da ćemo to činiti svake godine, što će značiti jači poziv nemačkim investitorima.


MERKEL: VEOMA CENIM VUČIĆEV RAD, PODRŽAVAMO SRBIJU

Veoma cenim rad predsednika Vučića i želim mu uspeh u poslu koji nije lak, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakla da Nemačka i dalje podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

Merkelova je istakla i da je Nemačka impresionirana kako Beograd korača putem reformi i da ohrabruje srpske valsti da to čine i dalje.

Zvanični Berlin podržava evropsku perspektivu Srbije i ohrabruje Beograd da nastavi sa reformama, kao i u pronalaženju rešenja u odnosima sa Prištinom, kaže Merkelova.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručila je da pristupni pregovori mogu biti uspešni samo ako se reforme nastave, posebno u oblasti vladavine prava, kao i ako se postigne pravni ugovor u vezi odnosa sa Prištinom.

Zbog toga, istakla je, deo razgovora je bio posvećen kako doći do sporazuma između Beograda i Prištine u narednim godinama.

Kada je reč o Kosovu Merkelova je, odgovarajući na pitanje šta Nemačka očekuje da Srbija mora da učini u vezi odnosa sa Prištinom, te da li pravno obavezujući sporazum znači da Srbija prizna Kosovo, kazala da ona "nije ta koja želi da propisuje šta se mora desiti i šta je poželjno što bi trebalo uraditi".

"Inicijativa polazi od strane Srbije, predsednik Srbije je taj koji je tu glavni akter", rekla je Merkel.

"Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti", rekla je Angela Merkel.

Razgovarali su kaže kancelarka i o regionu ukupno i ima niz zadataka koji moraju da se obave, a posebno misli na Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje.

"Veoma cenim rad predsednika Vučića na uspostavljanju što bolje saradnje u regionu i želim mu, u ne tako lakom poslu, puno uspeha“, kazala je ona.Merkelova je istakla da Nemačka želi i dalje da podržava Srbiju na njenom putu.

Istakla je da je raduje što je Vučić, po prvi put u novoj funkciji, kao predsednik Srbije, posetio Berlin, podsećajući da su postojali odlični i tesni odnosi između dve zemlje dok je bio prmeijer.

Ukazala je da je oko 400.000 građana poreklom iz Srbije, koji žive u Nemačkoj, most saradnje dve zemlje.

„Nemačka je godinama jedan od, ako ne i najvažniji trgovinski partner Srbije. Imamo niz dirketnih investicija u Srbiji i nemačke firme zapošljavaju više od 40.000 građana Srbije“, podsetila je Merkelova.

Kada je reč o evropskoj perspektivi Merkelova je rekla da će se ove godien održati niz sastanaka EU sa zemljama Zapadnog Balkana, što posebno raduje Berlin, koji želi da postoje tesni odnosi sa tim regionom.

Izrazila je zadovoljstvo što se dobila poziv da poseti Srbiju i najavila da će sigurno ponovo doći u Beograd, ali da je sada važno da se u Nemačkoj najpre formira vlada i ona bude postavljena na mesto kancelara.

Posebno je pohvalila napore u oblasti pomirenja, rekavši da je poseban poklon Srbije sporazum o zaštiti vojnih memorijala, koji je doneo predsednik.Izrazila je uverenje da će biti posetilaca vojnih memorijala u Srbiji i iz Nemačke.

Na kraju ona se, posle pitanja nemačkih novinara, osvrnula i na saradnju Kine i Srbije, rekavši da je projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta projekat u kojem je uključena i članica EU, kao i da su u Inicijativi „16+1“ zemlje članice, te da one imaju obavezu da zastzpaju zajedničku politiku prema Kini.

„Uzimanje kredita nije ništa što je zabranjeno i Evropska komisija proverava sve projekte“, objasnila je onda dođaući da to nije tipično srpsko pitanje, već da Kina sarađuje sa mnogim zemljama u istočnoj Evropi.

Što se kineskog udela u nemačkom proizvođaču automobila „Daimler“ tiče Merkelova je kazala da je Nemačka otvorena za dobre odnose sa Kinom, ali da treba sagledati da li nisu povređena pravila o transparentnosti, o čemu treba da brinu nadležne institucije.

Istovremeno je poručila da u „Daimleru“ postoji i kuvajtski investotor, te da je strateški cilj vlade da automobilska industrija u Nemačkoj bude održiva.
MERKEL: NEMAČKA PODRŽAVA PUT SRBIJE KA EU


Nemačka podržava put Srbije, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora s predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakla da pregovori o priključenju mogu biti uspešni uz dalje reforme u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom.

"Impresionirani smo na koji način Srbija nastavlja putem napretka u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem", rekla je kancelarka na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.Ona je ponovila da njena zemlja pruža podršku Srbiji i dodala:

"Pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom. Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo", rekla je Merkel.

Dodala je da treba rešiti i niz pitanja u regionu i istakla da zvanični Berlin "ceni učešće predsednika Vučića u pogledu saradnje zemalja Zapadnog Balkana".

NE PROPISUJEM, NE DELIM SAVETE, VUČIĆ GLAVNI AKTER

- Ja ne propisujem šta se mora desiti po pitanju Kosova, neću da delim savete, predsednik Srbije je tu glavni akter, poručila je danas kancelarka Angela Merkel po pitanju sporazuma Beograda i Prištine. Na pitanje da li pravno obavezujući sporazum znači priznanje Kosova od strane Srbije, kancelarka je odgovorila da što se tiče očekivanja u odnosu na Kosovo ona nije ta "koja će propisati šta se mora desiti i šta je pozeljno što bi trebalo uraditi".

"Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti", rekla je Angela Merkel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (71)

istina

27.02.2018. 14:01

Zasto se skrece tema sa glavnih pitanja? Zasto Nemacka jasno ne kaze da li je priznanje uslov za prijem u EU? Da li je uslov prepustanje Hrvatskoj Dunava? Zasto se nastavljaju napadi na Srbe u Kosovu i Metohiji a da za to niko nije odgovoran? Zasto se izbegava ISTINA? Sta ce se desiti sa Republikom Srpskom? Zasto u BiH niko ne odgovara za zlocine nad Srbima? Zasto muslimanski politicari nemaju krivce za napad na predsednik u Srebrenici?

Budimo Realni

27.02.2018. 14:25

Svi bi mi da albanci odu,da nam se vrati Kosovo,da budemo i mi junaci naseg doba.Ali sila koja je pritisla Kosovo 1389,nije ni blizu ove sile koja nas sada pritiska,sa "onom" silom smo mogli da se i pobijemo,cak iako smo izgubili i nismo dobili nista,cekali smo 500 godina.Danas je to sasvim drugacije,danas se borimo protiv mnogo vecih sila,a opet mozemo da dobijemo mnogo vise nego 1389,i naravno da se nadamo da nece biti potrebno jos 500 godina da ponovo bude nase.

Vatro Marx

27.02.2018. 14:30

Srbija nema sta da izgubi a siptari jos manje, ako hoce neka idu za Albanijuonda bi bili na gubitku opstati na KiMnajveci dobitak zivjeli u demokratiji.KiM ne poklanja se metar.

Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији!

27.02.2018. 14:33

Пуно ми је срце, кад сам прочитао да нас више пута доказани и осведочени непријатељи Немци, "подржавају и да ми желе добро (као)"....Ево, замало сам поверовао у то, замало.

Miki

27.02.2018. 14:34

Situacija oko Kosova se svakim danom sve više vidi da će Srbija,nažalost, da potpiše tzv.pravno obavezujući sporazum i to isključivo na štetu naše zemlje.Šta bre ima da se više priča i namešta, kada je na snazi rezolucija SB UN 1244 po kojoj Srbija ima pravo nateritorijalni integritet i suverenitet na Kosovu i Metohiji kao neotudjivom delu R Srebije, što je i našim Ustavom jasno predvidjeno. Kakav kompromis sa separatistima.

Шоне

27.02.2018. 14:36

Народ не жели било какав губитак и педља своје територије

DR

27.02.2018. 17:18

@Шоне - Шоне мало се замислите шта су то срби урадили на КиМ у протеклом периоду. Рецимомноги су дибили баснословни новац за своје некретнине продајући их Албанцима. Данас када је доста тога њима продано, не може онда недамо ни педља када сте га продали господо срби. Крајину нико није прода имање Хрвату или неком другом а протерано је преко 400000 Срби али они за вас нису битни господине.

Косовка

27.02.2018. 14:36

Меркелка му је рекла још 2013. да је, цитирам, "Косово услов свих услова"! Није поменула Метохију, али претпостављам да то треба да иде у једном пакету? Додуше, има и других услова, помињала је и паљење амбасаде, и однос према Републици Српској и према Русији, и границе са Хрватском... Али то (и оно још неизречено) треба да дође на ред тек после оног "услова свих услова".

GAJA

27.02.2018. 16:09

....ala nas nemci vole pa zapošljavaju jevtinu radnu snagu, dosta više te politike iskorišćavanja... REZOL. 1244 NA SNAZI I IDEMO SVOJIM PUTEM. ps PRIJATELJI TE NE USLOVLJAVAJU. A DA NIJE NEMACA ENGLEZI BI BILI........... .. .....

Трговац!

27.02.2018. 16:20

Можда јесте рекордна трговина са Немачком, али ни тада нема трговине ни са Земљом наших предака, нити наше деце!!! Без Земље предака, нема ни Земље за нашу децу! Добро то запамти! И није ти ни једна ни друга ни дедовина ни бабовина да би је ти делио било коме, било када и било како! Па маколико ти се нешто много журило у последње време! Као и овим твојим "пријатељима и пријатељицом" што те све жешће убеђују и притискају !!!

Miodrag

27.02.2018. 16:31

Sudeci po naslovu, Predsednik govori jedno, a sagovornica prica neku drugu pricu. Da li je u igri i razmena teritorija sa 'drzavom' Kosovo?

Istina

27.02.2018. 16:38

Ma samo se ti drzi Nemacke. Oni su nam osvedoceni prijatelji u dva svetska rata bombardovanju 99 priznanju kosova. Samo znaj Nemci poraze ne zaboravljaju.

Spomenka

27.02.2018. 16:46

Nece da deli savet kada je u pitanju Kosovo, ali zato podrzava Srbijju na putu ka EZ. Iskreno, nista nije kazala, samo je ucenila, sto znaci, cao EU. Kosovo ostaje statuskvo, niti njima drzava niti nama bolje. Nikada da ne udjemo u EU.

viganj

27.02.2018. 16:48

Hvala na "podršci", ali vi ste priznali Kosovo kao republiku....Kojoj Srbiji dajete podršku?? Sa ili bez KiM-a...?

Čika Velja

27.02.2018. 17:28

Treba Dacic da otvoreno pita gospodu iz Evrope da li bi im odgovaralo da kolektivno nestanemo? I to da bude uz dozu mrtve ozbiljnosti i tisine da bi im se dalo vremena za odgovor!!! Poruku bi shvatili 100%!!!

hani

27.02.2018. 18:00

Подршка Немачке је од огромног значаја за Србију и добро је да смо успели да је добијемо.

Milenko

27.02.2018. 18:22

Nemačka podržava Srbiju u naporima da stabilizuje region i to što nema diktata kao ranije je najbolje potvrda takve nemačke politike.

Ljudmila Prva

27.02.2018. 18:30

Put kojim idemo ka uspostavljanju kompromisa je miran ,jer upravo tako treba svi da zivimo.Srbija je zemlja sa evropskom perspektivom.

Cobi

27.02.2018. 18:39

Nemačka treba da nastavi sa otvaranjem prema Srbiji i nadam se promeni kursa u politici prema našoj teritorijalnoj celovitosti.

Hemera

27.02.2018. 18:41

Nemačka ne može da natera Srbiju da prizna nezavisno KiM ako ne želi, već je potrebno da se ispošuje dogovor.

Nada

27.02.2018. 18:53

Sporazum treba da bude prihvatljiv i pravican i samo takav moze da prode.Nemacka treba da podrzi pravedno resavanje problema i nase odluke.

Rasa

27.02.2018. 19:00

Naravno da nije prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik, ali samo razgovorima mozemo uraditi da to ne bude tako.

beca

27.02.2018. 19:20

Podrska i saradnja sa Nemackom svakako je dobra, nema sumnje da ce se predsednik i Merkelova doprineti i da se u buducnosti poboljsa jos vise

milan

27.02.2018. 19:20

Ako Srbija izgubo 15 posto teritorije a zauzvrat ne dobije niasta bojim se da rane nece tako zaceliti ...

Milica

27.02.2018. 19:28

Na zalost Srbija vec izgubila previse, ali se nadamo da cemo sada nesto i dobiti. Ovi ranije su samo gubli, tako da koliko god da dobijemo sada to je veliki uspeh sa Srbiju.

Marija

27.02.2018. 19:32

Merkerova izuzetno ceni rad predsednika Vucica i Srpske vlade i zato daje punu podrsku za njen prijem u EU.

Aleksandar Janković

27.02.2018. 19:39

Kontinuirana podrška Merkelove koju pruža Srbiji, predstavlja direktan dokaz priznanja stabilne i ozbiljne uloge koju Srbija predstavlja kako na rešavanju reformskih problema na unutrašnjem planu, tako i u naporima za uspostavljanje i očuvanje regionalnog mira.

kiki

27.02.2018. 19:51

Podrska kancelarke Angele Merkel je od presudnog uticaja na nasu zemlu, pohvale koje su upucene na rad vlade u srbiji su podrska koja nam mnogo znaci.

tara

27.02.2018. 20:31

Razgovori su jako vazni i zato ih treba puno voditi. Pre razgovora treba znati tacno sta hocemo i nema odustajanjaod toga pa makar to trajalo i godinama.Bolje da dugo traju nego da se kajemo vekovima.

Njemacka

01.03.2018. 02:31

@ana - je Zapad....bravo Vucicu ...vodi tu jadnu i napacenu zemlju u blagostanje i mir..bjezi od Rusa ,aviona,raketa i drugih gluposti jer tu nema napredka...Srbija je bila dio Zapada i tamo joj je i mjesto..kome se nesvidja ,pravac Rusija..

Dule

27.02.2018. 23:13

JUNKER MUDRO: Dajte Kosovo pa možete u EU. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je sinoć (26.2.2018.) da EU ne može da prihvati u svoje članstvo zemlje koje nisu međusobno rešile teritorijalne sporove i naglasio da je na Beogradu i Prištini da odrede kakvog karaktera će biti traženi pravno obavezujući sporazum.