Ucene Prištine koče novu rundu

D. R. Đ. - G. Č.

27. 12. 2017. u 11:01

U Briselu nastoje da zakažu nastavak dijaloga o Kosovu i Metohiji, ali još nema dogovora dveju strana o budućem formatu

Уцене Приштине коче нову рунду

Hašim Tači , Foto: Tanjug

NASTAVAK dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou nije na vidiku čak ni u januaru, iako, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", iz kabineta Federike Mogerini, oni nastoje da novu rundu zakažu do kraja prvog meseca u novoj godini. Glavna prepreka da se nastave razgovori, kako se može čuti je insistiranje Prištine da se u njih uključi Amerika, na šta se nije naišlo na odobravanje u Briselu.

Ukoliko bi bilo pokušaja da se format dijaloga izmeni u ovom pravcu, iz Beograda je već najavljeno da će se zatražiti učešće i predstavnika Rusije, a za to je njen predsednik Vladimir Putin dao zeleno svetlo tokom prošlonedeljenog susreta sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Šef naše države je u ponedeljak uveče poručio da će nastavak dijaloga po pitanju učesnika biti "onakav, kako Srbija bude rekla, jer nudi kompromis".


U Briselu je "Novostima" kratko rečeno da je "rad na novoj fazi dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u toku". Pod ovom novom fazom, evropski posrednici, pre svega podrazumevaju podizanje dijaloga na predsednički nivo.

ČEKA I MOST POSLEDNJI susret Vučića, Tačija i Mogerinijeve održan je 31. avgusta, kada su potvrđeni dogovor oko pravde i pravosuđa koji je kasnije i primenjen, i namera da se do kraja ove godine završe poslovi oko otvaranja za saobraćaj glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici što, po svemu sudeći, neće biti ostvareno.

- Da bi se obnovio zamajac dijaloga, verujemo da EU posrednici treba snažnije da podstaknu Prištinu na povratak razgovorima. Očekujemo da će posrednička strana nastaviti da aktivnije insistira i na primeni svih postignutih sporazuma, kao i na otvaranju novih tema od značaja za normalizaciju odnosa dveju strana i svakodnevni život građana. U Beogradu će u tom smislu i ubuduće imati pouzdanog partnera - rečeno nam je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.


Iako istinskih pregovora nije bilo gotovo cele protekle godine, čak ni na tehničkom nivou, Beograd je tokom malobrojnih rundi tražio da se u nastavku razgovora otvore pitanjima privatne, državne i društvene imovine i poštovanja ljudskih prava i sloboda Srba na KiM. Srpska strana takođe insistira da Priština konačno ispoštuje dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Yoyi

27.12.2017. 13:23

Naracno da verujem nasem predsedniku vise nego svima zajedno iz evrope i sveta.A bas on je rekao neko vece kako je ovo oko specijalnog suda bojkot ocu necu samo predstava tako da me uopste ne tangira bilo sta sto izjave kvazi politicari ratni zlocinci sa kosova .