Holbrukove garancije oko Kosova spalio NATO

D. MILINKOVIĆ

03. 11. 2017. u 08:05

Šta je sa papirom kojim su SAD Miloševiću potvrdile celovitost SRJ. Dokument verovatno uništen tokom bombardovanja rezidencije na Dedinju

Холбрукове гаранције око Косова спалио НАТО

Ričard Holbruk i Slobodan Milošević

PAPIR na kojem je Ričard Holbruk, svojeručno, u ime vašingtonske administracije garantovao Slobodanu Miloševiću da se Amerika neće zalagati za nezavisnost Kosova i da će poštovati teritorijalni integritet tadašnje SRJ, najverovatnije je stradao tokom bombardovanja NATO.

Ovom dokumentu, uručenom u oktobru 1998, a koji ima veliki istorijski značaj, i za koji su nam neki od najbližih Miloševićevih saradnika potvrdili da su ga videli, izgubio se svaki trag, što je nedavno za "Novosti" potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić.

Ova priča dobija na težini jer je u sredu na Palama, u kući policajca Željka Kuntoša, pronađen, navodno, originalni primerak Dejtonskog sporazuma, za koji se 17 godina verovalo da je izgubljen. S obzirom na to da se i originalnom primerku, koji je Beogradu uručen posle potpisivanja, od 2000. godine gubi svaki trag, opravdano se nameće pitanje koliko država ozbiljno brine i da li na pravi način arhivira monumentalnu građu iz političke istorije?

Vratimo se na čuvenu Holbrukovu poruku. Prema informacijama najbližih Miloševićevih saradnika, Mira Marković znala je da postoji taj dokument i njena pretpostavka je da je uništen kada je u aprilu 1999. gađana njihova rezidencija u Užičkoj 15 na Dedinju. Ova vila inače je deo Memorijalnog centra "Josip Broz Tito", i tu je, između ostalog, čuvana i značajna arhivska građa.

Nažalost, garancije američkog diplomate nisu jedini važan dokument koji je stradao, zaboravljen ili zagubljen u lavirintima arhivskih depoa, preklapanju nadležnosti institucija, smenama vlasti tokom prethodnih decenija.

Dačić kaže da je nečuveno to što je srpski primerak "Dejtona" netragom nestao kada je DOS preuzeo vlast i da je njihova nebriga o važnoj arhivskoj građi nanela nepopravljivu štetu:

- Kolika je nebriga o našoj diplomatskoj istoriji najbolje svedoči i to što sam nedavno u arhivu MSP tražio pismo engleskog ministra spoljnih poslova Greja Nikoli Pašiću, iz avgusta 1915, u kojem je on Srbiji nudio da, ako Bugarskoj prepusti pola Makedonije, može da dobije Bosnu i Hercegovinu i izlaz na Jadransko more. To pismo nigde nisam našao, a Britanci čuvaju svoj primerak. To najbolje govori kako se odnosimo prema svojoj istoriji.

Rezidencija u Užičkoj ulici

Šef diplomatije Goran Svilanović svojevremeno je tvrdio da on nije zatekao primerak Dejtonskog sporazuma kada je preuzeo resor posle 5. oktobra i da je dobio objašnjenje da je dokument možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vreme bombardovanja Alijanse.

Živadin Jovanović, koji je 1999. bio ministar spoljnih poslova Jugoslavije, međutim, za "Novosti", tvrdi da ništa od arhivske građe MSP nije uništeno tokom napada NATO:

- Koliko znam, u vreme Svilanovića je izbio požar u zgradi MSP, u delu gde je čuvana građa, i pitanje je da li je sporazum možda stradao tada i šta je još od dokumentacije tada uništeno.

Prema nekim informacijama, taj požar izbio je na 4. spratu zgrade u Kneza Miloša, u Službi za istraživanje i dokumentaciju (SID), koja je u međuvremenu ukinuta, ali do javnosti nisu dospele informacije ni o istrazi niti o eventualnoj individualnoj krivici.


NA ČUVANJU 30 GODINA

DIREKTOR Arhiva Srbije Miroslav Perišić objašnjava za naš list da su institucije 30 godina zadužene da čuvaju dokumente koji nastaju u njihovoj nadležnosti. Nakon isteka tog roka, treba da ih predaju Arhivu Srbije. Razgraničenjem nadležnosti 1981. godine, Arhivu Srbije predata je celokupna arhiva Ministarstva inostranih dela Kraljevine Srbije i njenih diplomatsko-konzularnih predstavništava za period 1854-1918, ukupno 128 fondova.

Arhivska građa MIP Kraljevine Jugoslavije i njenih DKP za period 1918-1945. predata je Arhivu Jugoslavije. U MSP je i dalje pohranjena Zbirka međunarodnih ugovora, 9.840 fascikli bilateralnih i 1.622 fascikle multilateralnih ugovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

bb king

03.11.2017. 08:32

Mi smo nemarni i neodgovorni prema svemu i zato ce jenog dana pisati "Tu su nekada ziveli Srbi". Sve nas je manje i manje zbog takvog ponasanja.

informaticar

03.11.2017. 08:41

- I 1998-e su postojali i skeneri i fotokopiri. - A postojali su i kompjuteri pa se skenirano moglo i digitalizovati...za neka buduca vremena. - Javasluk, neznanje i neodgovornost - tako tipicna za ove krajeve.

mujo

03.11.2017. 09:39

@informaticar - Tih svari nije bilo u Srbiji u to vrijeme. Samo je bilo nacionalizma, pljcka, otomacina i mrznja prema drugim narodima. Samo slijepilo u Srbiji.

Shomi

03.11.2017. 10:01

@informaticar - @ Mujo, Али зато сте "ви" били и остали свијета тачка овога свијета. Напредак у сваком погледу, научном, економском, културном итд. Мујо, кад је већ тако и када сте толико напреднији и нисте уопште посвећени национализму, како то да већ годинама у Федерацији БиХ нисте у стању да успоставите функционалну владу!? Како то да људи из Федерацује долазе у Српску Републику на лијечење!?

практичар

03.11.2017. 10:53

@informaticar - И не само "javasluk, neznanje i neodgovornost". Можда и намера? Сети се афера са продајом докумената страним дипломатским представницима (агентима ЦИА-е). Неморал и издаја, "tako tipicna za ove krajeve".

mihailo

03.11.2017. 11:16

@informaticar - E, mujo tvoj komentar je PASIVAN TERORIZAM koji dok trepneš okom prelazi u AKTIVAN TERORIZAM.

mihailo

03.11.2017. 11:24

@informaticar - @ informer Ne, to je patološka deformacija političara koju je definisao još francuski Luj XIV, Kralj sunce kad je rekao DRŽAVA TO SAM JA. i POSLE MENE POTOP.

Удри Мујо у тарабе

03.11.2017. 11:39

@informaticar - Мујо кује, а мајка га куне... Заборавио ко су му били преци. И која је била и где је настала прва словенска држава на Балкану.

Goxy

03.11.2017. 08:59

da je skeniran I pusten u javnost na vise server sluzbenih, ne bi imalo smisla sumnjati u postojanost, I razlog zasto ga ukrasti.

Suverena

03.11.2017. 09:04

Ако Шпанија може да хвата Kаталонце који хоће суверенитет, зашто Србија не хвата Тачија који је доказан криминалац.Шта ће нам њихови папири ?

Hm

03.11.2017. 09:05

A onda su i svog Holbruka spalili, šta mu ono beše srčani udar ili šta već, a Goran Svilanović se pravio blesav i onako slučajno spaljen deo MSP.

Pera

03.11.2017. 09:10

Takvi dokumenti se obavezo kopiraju , što nije problem i svaki čuva iza 7 brava u specijalnim trezorima na različitim mestima. To nisu računi iz samousluge.

Zbunjen

03.11.2017. 09:22

Sad sve ima smisla. Lova od izručenja je verovatno bila smesna u odnosu na premiju za ovaj dokument. Mada ostaje pitanje zasto dokument nije javno objavljen i čuvan u više primeraka tako nikad ne bi mogao da se izgubi. Jedino ako je neko naivno mislio da ce čuvanjem dokumenta sačuvati svoju glavu. Namece se grozan je zakljucak da je ipak Sloba tad radio u Srpskom interesu a da su DB, opozicija, zemunci i svi ostali bili pod nekim drugim programom!?? Srbijo medju šljivama..

Чикириз

03.11.2017. 09:23

Глупости! Какве гаранције да ће поштовати територијални интегритет Србије ( тада СРЈ) ??! Па од почетка је американцима био циљ да од Србије отму Косово и Метохију. Због тога је све и почело!!

Bane

03.11.2017. 09:54

@Чикириз - Naravno, zato je dokument i nestao. Više nema ni dokaza ni tragova...

Steva

03.11.2017. 11:19

@Чикириз - "Čikiriz" Koliko god da "ljubitelji" dosmanlija hoćete da okrivite za sve i svašta (što zapadni menori naručuju) Slobodana Miloševića, ipak je on bio mudar političar i tražio je je pisani trag za svoje pregovore, ne za sebe već za buduća pokolenja i istoriju. No, američki dupe uvlakači, nakon njegovog hapšenja potrudili su sve da unište sve tragove koji su ukazivali da je Milošević štitio interese srpskog naroda i borio se za srpski narod na prostoru bivše SFRJ.

Анти Антифа

03.11.2017. 09:25

Југославија,комунисти и ДОС (Свилановић,Ђинђић,Динкић,Лабус) су нанели ненадокнадиву штету Србији

Francuski Srbin

03.11.2017. 10:20

@Анти Антифа - Da ne ulazimo u polemiku, jer ti nisi dovoljno obrazovzan, ali da te samo pitam:Jesi li ti ziveo u Komunizmu i kakvu stetu ti je on doneo? Ili si to naucio od ZPADNIH medija. Ako ne znas nemoj balaviti glupe komentare.

električar

03.11.2017. 10:35

@Анти Антифа - Lepo je ovo "promešano" ... Baš smešno ...

Steva

03.11.2017. 11:10

@Анти Антифа - "Anti Atifa" večito ispiraš usta sa komunistima, jer ih očito mrziš,samo tebi, iz poznatih razloga. A šta je sa velikim antikomunistima Dosovcima??? Pa oni su sve tragove vladavine komunista uništili, da bi ti i slični tebi izmišljali "svoju" istoriju. Prozapadni poltroni su svu arhivsku gradju koja je u interesu srpskog naroda popalili, uništili da ne ostane neki trag. Predlažem da neko iz tužilaštva pokrene istražni postupak i malo "propita" velike dosmanlije koje su došle na vlast 2000.-te!!!

Lovra Verebi

03.11.2017. 09:42

mi smo dobri i cisti,to su ovi pre nas.Niko uhapsen,niko procesuiran,niko kaznjen i tako u nedogled.Samo se gomilaju parajlije,oni ne nedostaju,To je politicka scena Srbije.

rale

03.11.2017. 09:46

Nemojte samo stati uz opstu medijsku sliku opravdavanja unutrasnjeg diijaloga o KiM, pa eto i nema vise garancija datih Milosevicu. Najpre znajte da ih je Holbruk davao samo usmeno, sto Karadzicu sto Milosevicu sto Rugovi. Tako da su te cuvene garancije sa imenovanom dvojicom otisle u grob, a treci u Hagu to ne moze da dokaze. Sve je jasno, svetski mocnici su nervozni oko KiM, jer se kasni sa nezavisnoscu, a poceli su nove projekte oko Katalonije i drugih regija. EU treba da se rasturi.

Da logika je jeftina svi bi je imali!

03.11.2017. 10:34

Nije to slucajno! Cilj takvog akta je da ustanovi se koliko vlast je shvatila najosnovniju vrednost Holbrukove garancije o ljudskim osobinama. A inace NATO ima originalnu pavu kopiju Holbrukove garancije.

Dani Kovac

03.11.2017. 10:36

Hahaha... ne mozhe bre tako, ako ste izgubili vash primjerak.. zamolite USA da vam da kopiju, i ne mucite se sa komentiranjima sadrzhaja.. po zhelji...

Hercegov Grad

03.11.2017. 10:42

Nestala je masa dokumenata u vreme vlasti DS. Ne postoje ni potpisana dojumenta o hapsenju Milosevica u kojima se garantuje da nece biti isporucen drugoj drzavi! Takvih odluka, sa malim razlikama postojalo je dve i obe sam licno video, aonda su nestale!

Jedna je u mom posedu, i nije jedina

12.01.2018. 17:27

@Hercegov Grad - Mojoj majci,tadasnjem zameniku gl.i odg. urednika Politike, S.Č., urucen je original potvde potpisan od strane C.Jovanovica, V.Kostunice i Z.Djindjica, u noci kada je Legija sa Zemuncima hapsio Milosevica. Ukupno ih je bilo 5 istovetnih. I ova moja nije poslednja koja postoji.

električar

03.11.2017. 10:44

Sve je to deo davno smišljene, lopovske strategije, a pošto je nemoguće kazniti sve njene aktere, sva ova pisanija je ustvari odraz nemoći pravde pred svetskim, krupnim kapitalom, kopi ih sklanja i opbezbedjuje ...

Hercegov Grad

03.11.2017. 10:46

Zbunjeni, blizu si istine! Bice ti nesta jasnije, ako objave moj komentar koji sam poslao vezan za nestajanje dokumenata!

Стефан Зоран

03.11.2017. 10:46

Ко је по изричитој наредби спалио Народну библиотеку (са непроцењивом и непроученом историјском грађом из средњег века) при бомбардовању Београда? Ко је спаљивао српске манастире и историјске архиве у Старој Србији, Далмацији, Босни, Херцеговини, Славонији... током грађанског и оба светска рата? Ко је из Ватиканске библиотеке цепао поједине листове докумената који су сведочили о историји Срба у данашњој Хрватској? Ко је до темеља спалио Историјски архив Аустроугарске у Сарајеву? И зашто све то?

maniks

03.11.2017. 11:04

Sve iz DOS a uza zid dok ne priznaju gde je papir kao i ostala dokumenta . Koliko su para dobili i gde su zarsili.

Marko

03.11.2017. 11:21

Pa i račun za uređaje koji su pod garancijom se kopiraju,baš zato da ostvarimo pravo na garanciju.Država čuva važna dokumenta tako da ih niko ne čuva ,ili je to baš način da se za mali novac proda nešto važno i sveto.Nažalost nikada nismo mnogo mislili o državi,više o svojim ličnim interesima.

merops

03.11.2017. 11:51

Ovo sa ovim vaznim dokumentima pogptovu za drzavu je komedija.Ja sam nekada bio takozvani " knjiski moljac",sva dokumenta su kopirana bilo prepisom na masini ili fotokopijom,kasnije,o overavana sluzbenim pecatom,i naravno drcana u arhovi negde,bas zbog slicnih i mogucih desavanja.Ovo sto kasnije generacije rade,naravno i sadasnje, je jezivo,u najmanju ruku.

Komentator

03.11.2017. 13:41

Ti izgubljeni papiri nisu ništa prema kostima naših predaka iz Vinče i Lepenskog vira. Sve su one sklonjene ne zna se gde, a neki svedoče da je nakon dolaska DOS-a na vlast to kamionima iznošeno iz zemlje. Zašto? Zato što je DNK analiza pokazala da su to naši preci, a naši akademici nas uče da nismo odavde, da su ovde šiptari starosedeoci.

Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији!

03.11.2017. 15:32

Некако би истинитије да сте написали, да су их по налогу својих англосаксонских господара и финасијера уништили домаћи квислинзи, бесличемњаци, лопурде и вазали....који газе и убијају Србију, од 2000те до данас...Но има наде, да ће и једни и други добити и више него заслужено по крвавој њушци, врло ускоро!

Perišić Nejbor

04.11.2017. 11:27

Ništa nije izgubljeno niti spaljeno od strane NATO-a. To sui priče za malu decu. Svi dokumenti koji bi na bilo koji način upućivali na ulogu i krivicu amera i njihovih satelita tokom razaranja Jugoslavije i pučističkog petooktobarskog prevrata, namerno su dostavljeni agresorima, pokradeni i sklonjeni u privatne arthive ili spaljeni kao što je izborni materijal u Skupštini.Poznato je da su, nakon puča, nova vlast i pojedinci iz nje, što zvanično što ilegalno dostavili amerima sve.