ORIGINALNI primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma, namenjen Rublici Srpskoj, za koji se više od 17 godina verovalo da je izgubljen, pronađen je u vitrinama dugogodišnjeg policajca Željka Kuntoša na Palama!

On je nakon saslušanja pušten na slobodu, a dokument koji je pronađen u pretresu njegove kuće "Novostima" je ekskluzivno na uvid dao načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS Darko Ilić. Reč je o tekstu na engleskom jeziku koji je nakon potpisivanja u Parizu 1995. godine uručen predstavnicima Republike Srpske, a kome se odavno izgubio svaki trag.

- Pre mesec i po dana došli smo do operativnih podataka da jedno lice na prodaju nudi originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku. To lice smo identifikovali i po naredbi suda izvršili pretres njegove kuće u kojoj je sporazum pronađen - rekao je Ilić.

PROČITAJTE JOŠ - Srpska slavi "Dejton"

Cela akcija rađena je u strogoj tajnosti i za nju je znalo tek nekoliko operativaca MUP RS. I Kuntoš, koji je godinama zaposlen u MUP RS na obezbeđenju štićenih ličnosti, i sam je bio iznenađen kada su istražitelji zakucali na njegova vrata. Na kraju im je predao fasciklu u kojoj se nalazio originalni primerak sporazuma, a uz njega i vojni sporazum koji je tada potpisan.

U MUP RS navode da je Kuntoš uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična dela trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave jer je dokument pokušavao da proda za, kako se sumnja, 50.000 evra.

- Osumnjičeni se tereti da je, nakon što je došao u posed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, tokom 2017. isti nudio na prodaju u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi - saopštio je MUP RS.

PROČITAJTE JOŠ - Kod policajca pronađen original Dejtonskog sporazuma

TELOHRANITELj
KUNTOŠ je od ranih devedesetih godina zaposlen u MUP RS i to u Upravi za obezbeđenje ličnosti i objekata. Bio je pratilac mnogih državnika, a najduže je radio u službi Dragana Kalinića, nekadašnjeg predsednika Narodne skupštine RS i savetnika predsednika RS Milorada Dodika, kome je i sada vozač. Veruje se da je po tom osnovu mogao da ima pristup mnogim zvaničnim dokumentima, posebno u vreme dok je radio u NS RS.

Kuntoš je u sredu saslušan u Republičkom javnom tužilaštvu RS u Banjaluci nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Njegov branilac Miljkan Pucar kaže da je Kuntoš pred tužiocem izneo svoju odbranu, tvrdeći da nije pokušavao da proda dokument:

- Moj klijent se ne oseća krivim, jer on time nije trgovao niti radio nešto nelegalno. Ne znam da li je to original, ali je istražiteljima predao fasciklu sa dokumentima, na engleskom jeziku, koji su kod njega stajalali punih 17 godina i koji su mu povereni na čuvanje.

Budući da Kuntoš godinama radi u obezbeđenju nekadašnjeg predsednika Narodne skupštine RS Dragana Kalinića, s kojim je i u kumovskim vezama, Pucar tvrdi da nije od njega dobio sporni dokument, već od jedne službenice. O kome se radi nije želeo da otkriva.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da o pronađenom primerku Dejtonskog mirovnog sporazuma ima informacije samo iz medija.

- Srpska je našla svoj primerak, a očigledno je da se u Sarajevu tim dokumentom manipuliše, jer su želeli da tumače Dejtonski sporazum kako oni žele, a ne kako je napisano.

Foto Ognjen Matavulj


Zabunu oko teksta Dejtonskog sporazuma u sredu je unela agencija Anadolija koja je ekskluzivno objavila da se originalni primerak koji pripada BiH nalazi u sefu Arhiva Predsedništva BiH. Ova informacija nije zvanično potvrđena, jer nije bilo saglasnosti među kabinetima tri člana Predsedništva. Mediji u FBiH objavili su i da srpski član Predsedništva Mladen Ivanić u kabinetu ima orginalni primerak ovog sporazuma, što su nam njegovi najbliži saradnici u sredu demantovali.

PROČITAJTE JOŠ - Policajac koji je tražio 100.000 maraka za Dejtonski sporazum se brani sa slobode; Mediji: Dokument falsifikat ili pripada Srbiji


DAČIĆ: DOS UNIŠTIO NAŠ PRIMERAK

ZA razliku od Republike Srpske koja je, izgleda, pronašla svoj primerak Dejtonskog sporazuma, Srbija od 2000. godine ne zna gde se nalazi njen primerak ovog dokumenta. O tome je otvoreno govorio prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić.

- Zaista je sramotno na koji način se vlast DOS odnosila prema ovom kapitalnom dokumentu - kaže Dačić za "Novosti", napominjući da je žalosno što Srbija kao garant mirovnog sporazuma ne poseduje originalni primerak "Dejtona". - Računajući da od njih počinje istorija uspeli su da izgube ili unište deo naše istorije. I ne samo to, svi Miloševićevi saradnici tvrde, a njegova sekretarica se kune da joj je on dao papir na kome mu je Ričard Holbruk, tokom pregovora 1998. i 1999. potpisao da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Ni tog papira više nema...

Foto Ognjen Matavulj


BUHA: NEMAM VEZE SA KUNTOŠEM

ALEKSA Buha, jedan od glavnih predstavnika RS u svim međunarodnim mirovnim pregovorima uključujući i one u Dejtonu, negirao je informaciju da je Željko Kuntoš, kod koga je pronađen dokument sporazuma, bio u njegovoj pratnji dok je predstavljao Srpsku u međunarodnoj areni. Buha kaže da nikada nije sarađivao sa Kuntošem.

Foto Ognjen Matavulj


KRAJIŠNIK: KOLjEVIĆ POTPISAO U PARIZU

MOMČILO Krajišnik, prvi predsednik Narodne skupštine RS i bivši srpski član Predsedništva BiH u periodu od 1996. do 1998. godine, kaže za "Novosti" da nikada nije video orginal Dejtonskog sporazuma u Predsedništvu BiH:

- Znam da je Nikola Koljević u Parizu bio potpisnik Dejtonskog sporazuma u ime Srpske, ali mislim da taj dokument nikada nije stigao na Pale.