PRI prvom pojavljivanju pred Tribunalom Radovan Karadžić se odmah pozvao na sporazum sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom iz 1996, prema kom mu je, kako je rekao, garantovano da neće biti procesuiran ukoliko se povuče sa svih funkcija i iz političkog života RS i BiH.

Ovaj plan opet i u četvrtak se našao u žiži, tokom izricanja presude prvom predsedniku RS, iako je Amerikanac u nekoliko navrata to demantovao.

Svojevremeno je u izjavi za Si-En-En rekao da je u pregovorima predviđeno da se Karadžić povuče s funkcije predsednika RS i predsednika Srpske demokratske stranke:

- Kada je nestao, on je poslao dezinformacije da sam s njim postigao dogovor da ga nećemo tražiti ako nestane. To je čista laž.

Skopski advokat Ignat Pančevski saopštio je pre četiri godine kako original dogovora postoji u Makedoniji i da po njemu, Vlada SAD na raspolaganje Karadžiću stavlja 600.000 dolara, rezidencijalan objekat, fizičko obezbeđenje...

Jedan od pravnih savetnika Karadžića, advokat Goran Petronijević izrazio je tada sumnju da je dokument koji poseduje Pančevski originalan. On je naveo da se sporazum sastojao od dva papira i da je jedan odbrana predala Hagu i da se u njemu navode obaveze Karadžića i SDS koji su garantovani sa šest potpisa, među kojima su i "parafi" Slobodana Miloševića, Milana Milutinovića, Alekse Buhe i drugih. Drugi dokument, koji mu je prethodio, sačinjen je u dva primerka na engleskom i dva na srpskom jeziku, od kojih je Holbruk oba na engleskom odneo. Primerke na srpskom imali su Milošević i Biljana Plavšić, ali su i jedan i drugi - nestali.