Brnabić: Jedino nismo čuli da reptili vladaju svetom; Mirčić dobio opomenu

Tanjug

četvrtak, 29. 06. 2017. u 12:30

Брнабић: Једино нисмо чули да рептили владају светом; Мирчић добио опомену

Foto Tanjug,T.Valić

Premijer Ana Brnabić rekla je danas tokom rasprave u Skupštini Srbije da "jedino još nije čula da reptili vladaju svetom i da nadareni mogu da ih vide"
Skupština Srbija večeras su izglasali sastav nove Vlade Srbije, čiji je predsednik Ana Brnabić.

Poslanici su na početku današnjeg rada postavljali pitanja u vezi sa firmom brata Brnabić, zanimalo ih je kako je moguće da se zaključkom vlade priznaju diplome univerziteta u Novom Pazaru koji nije akreditovan, da li se sprovodi istraga o pogibiji dvoje diplomata u Libiji, kao i kakva je situacija sa malinarima.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov postavila je pitanje Aleksandru Vučiću da li je Vlada Srbije donela zaključak po kome se priznaju diplome Unievrziteta u Novom Pazaru čiji je, kako kaže, vlasnik u senci Muamer Zukorlić.

Ona se, naime pozvala na saopštenje tog univerziteta objavljeno u pojedinim medijima, a u kojem se kaže da je vlada usvojila zaključak, napominjući da taj univerzitet deset godina nije mogao da dobije akreditaciju.

"Sada diplome od osnivanja univerziteta do sada bivaju priznate, a sve to potpisuje Aleksandar Vučić", rekla je ona i postavila pitanje bivšem predsedniku vlade kako je moguće "da on sebi daje za pravo da zameni sve institucije koje odlučuju o akreditaciji i prizna programe za koje nadležni smatraju da ne treba da budu priznati".

Ukoliko vlada jeste donela taj zaključak, kako je to moguće i na osnovu kojih parametara, pitala je Jerkov.

Poslanica Marinika Tepić postavila je pitanje Ministarstvu odbrane ko je šefu poslanika SNS Aleksandru Martinoviću dostavio podatke iz vojnog odseka Niš, a reč je o ličnim podacima lidera Nove stranke Zorana Živkovića

"Da li je to učinjeno po zakonu, jer ako jeste, onda iste takve podatke očekujem da se meni dostave o Aleksandru Vulinu od vojnog odseka koji je za njega zadužen, a ako nije po zakonu onda tražim da mi se tačno kaže kako se to dogodilo, ko je to učinio i da se hitno sprovede postupak protiv ili nepoznatog lica ili protiv lica za koje se sumnja da je počinilo krivično delo", rekla je ona.


Tepićevu je interesovalo i da li se vodi postupak povodom stradanja dva službenika Republike Srbije u Libiji s obzirom da se, kako kaže, "gromoglasno ćuti" o ovom slučaju, a radi se, podseća ona, o diplomatama.

"Očekujem da je najmanji dug ove zemlje, kao i prema poslanicima, da nam se objasni da li se sprovodi istraga po ovom pitanju, a ako se sprovodi, da nam se ti podaci daju", rekla je Tepićeva.

Tepićeva je od MUP-a zatražila da joj odgovori šta je preduzeo posle jasnih dokaza i fotografija o maltretiranju novinara u danu polaganja zakletve predsednika Srbije. Ona je ocenila da to nisu radili redari SNS koja je organizovala skup s ozbirom na to da nisu bili vidno obeleženi.

Takođe, zatražila je od Ane Brnabić da dostavi podatke o poslovanjima firme njenog brata "Aseko" od trenutka kada je postala ministarka u vladi.

Poslanik SRS Miljan Damnjanović pitao je Ministarstvo poljoprivrede i Vladu Srbije šta će da uradi da zaštiti proizvođače malina koji ovih dana negoduju zbog otkupne cene.

"Ovde je moralo da reaguje tužilastvo, jer ugovor koji su otkupljivaci malina sklopili u Valjevu je bio protivzakonit. SRS će stati uz proizvođace malina. Pozivamo da hitno reaguju Komisija za zastitiu konkurentnosti i Antimonopolska komisija", poručio je on.

Poslanika Dveri Srđana Noga takođe je interesovalo poslovanje firme brata mandatarke Ane Brnabić, jer smatra da je "nelogično i nemoralno da on učestvuje na državnim tenderima dok je ona premijerka".


Kaže i da je ta firma služila kao "zec" i radila u dogovoru sa drugim firmama koje treba da dobiju posao.

Lider Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da za predsednika Srbije ima pitanje zašto je ostao na čelu stranke s obzirom da, kako je naveo, Ustav kaže da niko ne može da obavlja državnu ili javnu funkciju koja je u sukob s njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima.

Radulović se zapitao i kako je predsednik izmislio dve funkcje premijera, jer je rekao da će se ekonomskim pitanjima baviti Ana Brnabić, a političkim temama Ivica Dačić.

On je konstatovao i da je za godinu dana predsediku vlade, sada predsedniku Srbije, poslanička grupa Dosta je bilo uputila 22 pitanja sa skuppške govornice, a da nijedan odgovor nije dobila.

Kako je rekao, isto važi i za predsednicu paramenta kojoj je DJB postavio 14 pitanja, koja su ostala bez odgovora.


OPOMENA SRĐANU NOGU

Predsednica Skupštine Srbije izrekla je danas opomenu poslaniku Srđanu Nogu zbog neprimerenog ponašanja, a mandatarka Ana Brnabić je komentarišući izlaganje poslanika Dveri primetila da "jedino još nije čula da reptili vladaju svetom i da nadareni mogu da ih vide".

"To je jedina teorija zavere koju mi nismo čuli u ova dva minuta", rekla je Brnabić posle obraćanja Srđana Noga.

Poslanik Dveri je, naime, tokom rasprave o izboru nove vlade u parlamentu govorio o "nameštenim" tenderima, aferi Kontinetal wind, nesređenim biračkim spiskovima...a zatim naveo da je Brnabić kao ministarka za državnu upravu "na nezakonit način zaključila jedinstven birački spisak jer su štampani izvodi za biračka mesta bili skenirani bez svojeručnog potpisa i otiska pečata", te upitala:

"Zašto selite direktora za e-poslovanje u svoju nadležnost, da li možda zbog posla USAID sa pravosuđem vrednog 15 miliona evra?".

MIRČIĆ DOBIO OPOMENU ZBOG UVREDLjIVE PRIMEDBE MIHAJLOVIĆ


Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrekla je danas opomenu poslaniku SRS Miloradu Mirčiću, zbog primedbe koju je iz poslaničke klupe uputio kandidatu za ministra Zorani Mihajlović.

On je Mihajlović "zamolio" da "povuče haljinu", navodeći da je njena haljina "provokativna".

Gojković je reagovala i izrekla opomenu Mirčiću i poručila da ne dozvoljava da poslanici iz bilo koje partije vređaju žene koje se bave politikom.

"Granica je ovde", poručila je Gojković.


SPS: PROGRAM VLADE JEDINI PRAVI PUT KOJIM SRBIJA TREBA DA IDE

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da program rada vlade potvrđuje da će ona imati odgovoran, ozbiljan i posvećen pristup radu, navodeći da je to jedini pravi i mogući put kojim Srbija treba da ide.

Milićević je novinarima u skupštini rekao da je od opozicije čuo kritike, ali ne i šta je alternativa.

"Nismo čuli koji je to drugi put i pravac kojim bi Srbija mogla da ide u narednom periodu, a da to nije spisak lepih želja, da to nije nešto što bi građani voleli i želeli da čuju zarad jefitnih političkih poena i da je to u finansijskom smislu nešto što bi nas za kratak vremenski period dovelo do finansijskog kraha, kolapsa i bankrota", rekao je Milićević.

Socijalisti su ubeđeni da će biti izabrana vlada prosperiteta, napretka i stabilnosti, koja će se boriti za interese budućnosti i koja će imati kontinuitet, voditi politiku bez maski i onda kada vodi teške razgovore u okvirima međunarodne zajednice i onda kada se obraća građanima Srbije, bez obzira na to koliko teme bile teške i nepopularne.

"Biramo srpsku vladu koja će za prioritete imati interes Srbije i interes građana", rekao je Milićević i ponovio da će ekpoze i sastav vlade dobiti punu podršku SPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Anubisbgd

29.06.2017. 12:57

...vlada izgleda treba da radi samo za opoziciju i da joj to bude prioritet...a u opoziciji nema ko nema putera na glavi...sve postenjacine teske..... :)

boban

29.06.2017. 16:03

obozavam je. pravo je rekla. ovi pre dosada nisu ni polovinu ovoga uradili a znaju sada da kritikuju. gde su im bile kada su oni bili na vlast?

Снежана

30.06.2017. 17:51

После њеног избора, не бих се чудила ни да рептили владају... Цео свет се чуди, а комшије нам се злурадо смеју.