Vučić se kune nad Ustavom i Jevanđeljem

D. M.

29. 05. 2017. u 19:00

Detalji stupanja na dužnost novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Primerak najvišeg pravnog akta posebno izrađen za ovu priliku

Вучић се куне над Уставом и Јеванђељем

Aleksandru Vučiću Tomislav Nikolić predaće državni pečat i posebnu zastavu

SRBIJA će i zvanično dobiti novog predsednika u sredu, 31. maja, tačno u podne, kada će na svečanoj ceremoniji u Domu Narodne skupštine izabrani šef države Aleksandar Vučić položiti zakletvu.

On će biti prvi predsednik koji će to učiniti nad Ustavom, čiji je poseban primerak, kako saznajemo, napravljen samo za ovu priliku i na kojem će zakletve polagati i svi budući predsednici. Ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja, najznačajnijeg ćiriličkog spomenika srpske pismenosti, teška oko deset kilograma.

Planirano je i da dosadašnji predsednik Tomislav Nikolić uruči Vučiću državni pečat, što takođe do sada nije bio slučaj, kao i posebnu zastavu, standartu predsednika Republike.

Na ovaj način, kako nam je rečeno u budućem kabinetu predsednika, biće pokazano poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama. Prema našim informacijama, svečanost polaganja zakletve pažljivo je isplanirana i svaki detalj provejavaće simbolikom, sa idejom da se ustanovi tačna ceremonija stupanja na dužnost budućih predsednika.

Tako će Vučić zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji će mu dati predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić. Nakon ceremonije u Skupštini, on će otići na Andrićev venac, gde će ispred zgrade Predsedništva biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije - kopnene, RV i PVO i rečne flotile. Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku, a zatim sledi zvanična primopredaja dužnosti Nikolića i Vučića i kraći sastanak starog i novog predsednika.

Za danas je zakazana i poslednja sednica Vlade Srbije u ovom mandatu, a prema našim informacijama, Vučić će najverovatnije sutra podneti ostavku na premijersku funkciju, kako bi 31. maja, polaganjem zakletve, i zvanično počeo da teče njegov mandat šefa države.

Ispred Andrićevog venca počasna četa Garde i tri roda Vojske,foto M.Labudović

Od tog trenutka, funkciju v. d. predsednika Vlade preuzeće prvi potpredsednik i šef diplomatije Ivica Dačić, koji će raditi taj posao sve dok Vučić ne dodeli mandat budućem premijeru, za šta ima rok od 30 dana.

Lider socijalista zasada ima i najviše šansi da "privremeni" premijerski mandat ozvanični u trajni, odnosno da upravo on bude naslednik Vučića u Nemanjinoj 11. U najužem vrhu kandidata su i ministarka državne uprave Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da on sigurno neće biti mandatar za sastav nove vlade, a da Vučić još nije doneo odluku ko će to biti.

Vučić juče nije želeo da govori o dolasku na Andrićev venac:

- Za dva dana imaću poslednje obraćanje građanima Srbije kao premijer - poručio je on.


VIDEO-BIM ISPRED PARLAMENTA

SVEČANU ceremoniju polaganja zakletve novog predsednika građani će moći da prate na video-bimu koji će biti postavljen ispred zgrade Skupštine. Na svečanoj sednici biće prisutan i veliki broj gostiju, čelni ljudi najviših državnih organa, poglavari verskih zajednica, diplomatski kor...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)