Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je s austrijskim ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom razgovarao šta još dve zemlje mogu da urade u rešavanju migrantske krize.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalio Austriji na "značajnoj podršci" na evropskom putu Srbije što je, kako je rekao, njen strateški cilj.

Premijer je rekao i da su razgovarali o situaciji u regionu i još jednom zahvalio šefu austrijske diplomatije na podršci da se sve rešava mirnim putem, jer je dovoljna jedna iskra da se sve zapali.

Između Srbije i Austrije nema pitanja oko kojih bi se sukobljavali, mada ima pitanja oko kojih imaju drugačije poglede, kao što je nezavisnost Kosova, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da srpska i austrijska policija dobro sarađuju i dodao da je Srbija zahvalna na pomoći Austrije u ljudstvu i tehnici.

Srbija je uradila sve što je mogla povodom migrantske krize, rekao je Vučić i dodao da je više od 90 odsto migranata u prihvatnim centrima, ali da neki od njih ne žele u te centre jer lakše dolaze do krijmčara kojih ih vode do EU.

Vučić je rekao da Srbija svoje obaveze ispunjava, dok neke druge države u regionu to ne čini, kao i da Srbija nijednom nije primenila silu prema izbeglicama. Vučić je dodao da Srbija ne želi da bude parking za migrante.

On je rekao da je Srbija želi još više austrijskih investitora, a nada se da će biti i srpskih investitora u Austriji, kada ojača srpska privreda.

KURC: VAŽNO JE DA SE POŠTUJE DOGOVORENO U BRISELSKOM DIJALOGU

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je danas da je važno da se poštuje ono što je dogovoreno u okviru Briselskog dijaloga, kao i da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Odgovarajući na pitanje da li Austrija, kao članica EU i zemlja predsedavajuća OEBS-u, može da utiče na Prištinu da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, Kurc je rekao da je sasvim jasno da "ono što je dogovoreno mora da se poštuje".

Sebastijan Kurc izjavio je danas u Beogradu da će Austrija učiniti sve da zadrži zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbiju, na putu ka Evropskoj uniji.

"Iako je protekla godina bila teška za EU, naš stav ostaje isti - želimo da zemlje Zapadnog Balkana a naročito Srbiju zadržimo na putu ka EU i učinićemo sve da se to nastavi", rekao je Kurc na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Govoreći o situaciji u regionu Kurc je rekao da želi da zahvali premijeru Srbije za "vodeću ulogu u Srbiji i konstruktivnu ulogu na celom Balkanu". "Balkan je i dalje region gde često dolazi do izazova i ponekad tenzija, tu je potrebna trezvena politika i političari koji misle na ceo region i rade na tome da on ima pozitivan razvoj", rekao je Kurc.

NEĆU DANAS O SINIŠI MALOM, SUTRA ĆU GOVORITI O TOME

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije danas želeo da komentariše optužbe na račun gradonačelnika Beograda Siniše Malog o tome da stoji iza rušenja u beogradskoj četvrti Savamala i najavio da će sutra govoriti o tome.

Na pitanje novinara Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Vučić je rekao da će i na to i na mnoga druga pitanja odgovoriti sutra i da će mnoge iznenaditi njegov odgovor.

"Iznenadiće vas moj odgovor, jer ću imati šta da kažem i o vama. Kao i o njemu", rekao je Vučić.

Bivša supruga Siniše Malog, Marija Mali optužila je u intervjuu za KRIK gradonačelnika Beograda da je organizovao rušenje u Savamali ali i da je učestvovao u finansijskim malverzacijama.

VUČIĆ: U SRBIJI OKO 6.600 MIGRANATA, OKO 500 VAN PRIHVATNIH CENTARA

U Srbiji se nalazi oko 6.600 izbeglica i migranata, od kojih je većina u prihvatnim centrima, dok se oko 500 nalazi u centru Beograda gde dolaze u kontakt sa krijumčarima, rekao je premijer Srbije.

Vučić je rekao na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom rekao da se u Srbiji 5.850 migranaa i izbeglica nalazi u prihvatnim centrima, u kojim dobijaju redovne obroke, smeštaj i drugu pomoć.

"Ima nešto više od 500 ljudi koji nisu, bar ne još, pristupili prihvatnim centrima i oni se uglavnom nalaze u centru Beograda čekajući na krijumčare da ih prebace preko Dunava u Hrvatsku i zatim dalje u zapadnu Evropu", rekao je on.

Vučić je rekao da u Srbiju dnevno dolazi oko 110 do 140 izbeglica i dodao da njihov priliv nije veliki.

Prema njegovim rečima, 70 odsto izbeglica i migranata stiže iz Bugarske a 30 odsto iz Makedonije.

Vučić je rekao da je više od 80 odsto izbeglica i migranata dolazi iz Avganistana ili Pakistana, dok je prethodne godine 80 odsto izbeglica dolazilo iz Sirije.

Udeo porodica je 10 odsto, dok su ostali mladići starosti od 16 do 30 godina, dodao je on.

Vučić je istakao da će Srbija učiniti sve da ne postane "parking" za izbeglice i ilegalne migrante i da će biti u stanju da očuva stabilnost ne samo na svojoj teritoriji već i u regionu u vezi sa migrantskom krizom.

"Uradićemo sve što možemo da izbegnemo situaciju da budemo parking za ilegalne migrante", rekao je on i dodao da zato poštuje napore zemalja poput Austrije i rad i pomoć austrijske policije na planu migracija.

On je rekao da je u Briselu čuo različite procene o migrantskoj krizi i različita obećanja koje su dale neke članice EU, a nisu ih ispunile, ali je dodao da se to ne tiče Srbije i da je ona zadovoljna načinom na koji postupa.

"Nemamo običaj da tražimo ogromne svote para, zahvalni smo EU na podršci iako smo dobili 200 puta manje para od, na primer, Grčke ili 100 puta manje od Bugarske, ali to je u redu pošto nismo članica EU", rekao je on i dodao da ne smatra to najvećim problemom.