Partija u registru samo uz 10.000 potpisa

V. C. S. - S. S. R.

subota, 20. 06. 2015. u 16:17

Партија у регистру само уз 10.000 потписа
Ustavni sud odbio zahteve da se smanji broj parafa potrebnih za registraciju stranke. Odbačeno 12 inicijativa. Ko ne preskoči cenzus osam godina, opet se upisuje

SVAKO ko želi da osnuje stranku moraće i ubuduće da sakupi 10.000 potpisa, odnosno hiljadu za partije manjina. Kako "Novosti" saznaju, Ustavni sud je procenio da je Zakon o političkim stranaka u skladu sa najvišim pravnim aktom i tako odbacio inicijative onih koji su tvrdili da je, za stvaranje novih "političkih igrača", dovoljno i sto parafa.

- Okončali smo postupak povodom inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti delova Zakona o političkim strankama i ocenili da nije neustavno propisivanje potrebnog broja osnivača. Očekuje se da odluka uskoro objavljena u "Službenom glasniku" - rečeno je "Novostima" u Ustavnom sudu.

Na pisarnicu ove pravosudne ustanove stiglo je čak 12 zahteva da se odredbe zakona "obore". U njima piše da se strogim uslovima sprečava konkurencija. Navedeni su i primeri da nijedna zemlja u okruženju nema prag od deset hiljada. Ukazano je i na to da postoje mnoga mesta u kojima nema 10.000 birača. To, praktično, znači da je u takvim sredinama nemoguće osnovati lokalnu partiju.

Trenutno u registru partija ima 97 stranaka. Prema zakonu, svakih osam godina "politički igrači" moraju da obnove zahtev za registraciju i opet prikupe 10.000 potpisa. Ovaj posao mogu da preskoče samo ako u Skupštini Srbije ili parlamentu Vojvodine osvoje makar jedan mandat.

CENA UPISA - TRI MILIONA

Osnivanje partije je skupo. Za registraciju je potrebna "hrpa papira", a neophodno platiti i overu 10.000 potpisa u sudu ili opštini, kao i potvrdu da su svi osnivači u biračkom spisku. Kada se sve sabere, upisivanje nove partije u registar košta oko tri miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mali bata

20.06.2015. 19:16

Izlaz iz krize koja uzima sve vise maha zbog nedostatka politickih stranaka. Moja poruka je sledeca! U politikom nesme da ulazis da bi bio poznat nego da bi uzivao u njoj.