U Šapcu bez ponovljenih lokalnih izbora: Sednica Gradske izborne komisije odložena - zbog prigovora

A.DELIĆ

sreda, 01. 07. 2020. u 17:07

У Шапцу без поновљених локалних избора: Седница Градске изборне комисије одложена - због приговора
Razlog za otkazivanje sednice su novi prigovori upućeni Upravnom sudu, pristigli d članova biračkih odbora

ŠABAC – Sednica Gradske izborne komisije u Šapcu, zakazana za sredu za 12 časova,(ne)očekivano je otkazana, a iako je u zakonskoj obavezi da raspiše ponovljene lokalne izbore na 27 mesta, ovo telo to još nije učinilo.

Zakon o lokalnim izborima precizirao je da "repriza" glasanja bude održana u roku od sedam dana od donošenja odluke. Kako je Upravnio sud Srbije u ponedeljak naložio ponavljanje na 27 birališta, Šapčani bi na glasanje za odbornike trebalo da izađu 5. jula.

Razlog za otkazivanje sednice GIK su, kako saznajemo, novi prigovori upućeni Upravnom sudu. Stigli su od od članova biračkih odbora liste Nebojše Zelenovića, koji se sada žale na rad GIK (?!), da im nije odgovorila na prigovore upuđene pre nedelju dana. Odnosno, pre nego što je Upravni sud razmatrao ponavljanje izbora u Šapcu!

Da podsetimo, na lokalnim izborima u Šapcu SNS je osvojila preko 30.000 glasova, ili 37 odbornika (od 69), što joj daje mogućnost da samostalno formira vlast. Zelenović ima 23, "Novi tim" Nemanje Pajića 7, Ruska stranka i Evropska zelena partija po jednog odbornika.

Međutim, glasanje na 27 birališta, što je oko 30 posto biračkog tela, sliku u lokalnom parlamentu moglo bi promeniti ali u korist naprednjaka, a ne u korist Zelenovićeve ZZS koji su zahtevali ponavljanje na svih 100 mesta. Prelivanje glasova, takođe, preti da iz parmaneta isključi obe manjinske stranke.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dusan

01.07.2020. 22:03

Zelenovic, majstor prevara. Nije ni cudo, ucio je od najboljih prevaranata Dusana Petrovica i Djilasa. Nevidjeno, covek hoce na silu vlast a izgubio sa oko 12 hiljada glasova manje od SNS. Malo li je...