Uhapšena i vlasnica Doma za stare u Negotinu: Preminulo pet osoba zbog neprijavljivanja zaraženih

S. M. JOVANOVIĆ

03. 06. 2020. u 09:17

Vlasnica doma za stara lica “Radost” u Negotinu Biljana D. (60) lišena je slobode

Ухапшена и власница Дома за старе у Неготину: Преминуло пет особа због непријављивања заражених

Foto Depositphotos

BILjANA D. (60), odgovorno lice vlasnika Doma za stare "Radost" u Negotinu, u kojem su se virusom korona zarazile 53 osobe, privedena je. Njoj je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da je Branku P. (30), direktorku te ustanove, podstrekavala na to da ne prijavi da su se kod pojedinih štićenika doma pojavili simptomi kovida 19, što je dovelo do smrti pet osoba.

Ona će zbog osnovane sumnje da je počinila krivično delo - teško delo protiv zdravlja ljudi, za koje je predviđena kazna zatvora od dve do 12 godina, biti saslušana u Višem javnom tužilaštvu, koje će posle saslušanja odlučiti da li će ovoj ženi, čiji se otac vodi kao vlasnik i osnivač Doma za stare "Radost", biti određen pritvor, kao što je određen i direktorki doma.

Novinarima je svojevremeno rekla da od oktobra nije dolazila u dom, ali da se čula sa direktorkom. Tvrdila je i da je niko nije obavestio o tome da je u domu toliki broj zaraženih.

Ovaj dom je u žiži interesovanja javnosti od kada se 26. aprila u Negotinu, koji je do tada imao tek nekoliko izolovanih slučajeva kovida 19, pojavilo čak 30 zaraženih. Novim testiranjem broj zaraženih se u samo nekoliko dana povećao na 53, a među njima je bilo 37 korisnika i 13 zaposlenih u domu i dvojica vojnika koji su ga obezbeđivali od 30. marta.

Tek tada se saznalo da su odgovorni u domu prećutali da na poslednjem spratu imaju desetoro korisnika. Sumnjalo se da su oni primljeni tokom vanrednog stanja. Uhapšena direktorka Branka P., koja je i sama bila zaražena virusom korona, na saslušanju je negirala da je od 22. marta do 4. aprila primljeno novih desetoro korisnika, objašnjavajući da su oni stigli ranije, ali na crno, da nisu uvedeni u zvanične protokole doma. Istraga je pokazala da o prisustvu ovih desetoro ljudi na poslednjem spratu doma nema zvaničnih zapisa, sem u matičnoj knjizi socijalnog radnika. Ministarstvo za rad donelo je rešenje o zatvaranju doma, a najavilo je i suspenziju licence.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije