Korona otkazala završnu reč: Odloženo suđenje Darku Šariću na neodređeno vreme

N. B.

24. 03. 2020. u 07:14

Корона  отказала завршну реч: Одложено суђење Дарку Шарићу на неодређено време

Darko Šarić u pritvoru punih šest godina Foto I. Marinković

Odloženo suđenje Darku Šariću za pranje novca zarađenog prodajom narkotika iz Južne Amerike. Ukupno 24. odlaganje glavnog pretresa pred Specijalnim sudom u Beogradu
SUĐENjE Darku Šariću i još 16 optuženih za pranje para zarađenih prodajom narkotika iz Južne Amerike, odloženo je u Specijalnom sudu u Beogradu zbog vanrednog stanja. Prema informacijama koje smo dobili, pretres je pomeren na neodređeno, a advokati i okrivljeni koji se brane sa slobode dobili su obaveštenje da ne dolaze.

Inače, ovo je 24. odlaganje glavnog pretresa, a za ponedeljak je bilo planirano iznošenje završne reči, prvo tužioca, a zatim advokata i na kraju okrivljenih. Prethodno suđenje nije održano jer se nije pojavilo nekoliko branilaca, zbog čega ih je sud kaznio sa po 120.000 dinara. Iznošenje završne reči odlaže se od septembra prošle godine. Jedno od njih usledilo je kada je Šarić otkazao punomoćje svojim braniocima, zbog čega mu je dodeljen advokat po službenoj dužnosti. Zbog toga je suđenje bilo pomereno za više od dva meseca. Neki pretresi nisu održani zbog zahteva za izuzeće sudskog veća, od kojih nijedan nije usvojen.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, Šarić i ostali su "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina. Navodno je taj novac preko of-šor kompanija prebacivan u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i nekih banaka. Ta sredstva, kako se navodi, korišćena su za privatizaciju pojedinih društvenih preduzeća, kao i za kupovinu zemljišta i nekretnina. Novac je, prema onome što stoji u optužnici ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice... Šarić, kao i ostali optuženi, tvrde da je reč o legalno zarađenom novcu.

ČEKA SE APELACIJA

KRAJEM februara pred Apelacionim sudom u Beogradu održana je sednica po žalbama na prvostepenu presudu Specijalnog suda kojom su Šarić i još 17 okrivljenih osuđeni na ukupno 220 godina zatvora, zbog trgovine narkoticima. Tužilaštvo je tražilo da im se kazna poveća, dok je odbrana zahtevala otvaranje novog pretresa pred Apelacijom, radi izvođenja novih dokaza, a zatim izricanje oslobađajuće presude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije