Bivša „beretka“ Željko Simeunović osuđen je danas na 15 godina robije zbog ubistva Dalibora Mateovića, brata Zvonka Mateovića, nekadašnjeg telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana.

Viši sud koji je doneo ovakvu presudu smatra da je optužnica protiv Simeunovića dokazana, a visina kazne, kako je obrazloženo, izrečena mu je shodno Zakonu koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela - a to je maksimalnih 15 godina zatvora.

Podsetimo, Simeunović je, kako je utvrđeno, 6. februara 2004. godine oko 18 časova ušao u Sremsku ulicu i tamošnji tržni centar, u kojem je u to vreme bilo puno gostiju i zaposlenih. Kako tvrdi sud, u stanju uračunljivosti i sa direktnim umišljajem ispalio je osam hitaca u Mateovića, koji je preminuo na licu mesta. Tom prilikom teško je ranjen jedan od šestorice Mateovićevih drugova koji su sedeli sa njim za stolom.

Simeunović je nakon ubistva i ranjavanja pobegao sa lica mesta, uputivši se preko Zelenog venca prema zgradi Tanjuga, gde su ga presrela dvojica policajaca. Bežeći od od policajaca, u dva navrata je pucao i na njih i umakao.

Sud je prilikom izricanja presuda cenio i otežavajuće i olakšavajuće okolnosti prema optuženom Simeunoviću, koji je inače odbio da iznese odbranu, a njegovi advokati tvrde da je optužba neosnovana i da su mu dokazi podmetnuti.

S druge strane, tužilaštvo smatra da su svi navodi optužnice dokazani i zbog toga je u završnoj reči tražilo da se Simeunoviću izrekne čak 40 godina zatvora.

Nakon ove presude, sve stranke imaju pravo žalbe nadležnom apelacionom sudu u Beogradu.