NOVOSAĐANKA J. M. (50) i njen sin L. Š. (26), kako se sumnja, prevarili su 68 državnih službenika u javnim preduzećima, ustanovama, gradskim i opštinskim službama, bolnicama i drugim državnim organima širom Srbije tako što su im prodali kompakt-diskove sa zastarelim pravnim propisima i tako za svoju firmu naplatili čak 21,8 miliona dinara ili oko 185.000 evra. Njihova prevara trajala je poslednjih pet godina, odnosno do pre dva dana, kada su uhapšeni u Kikindi.

Oni se sada sumnjiče za krivično delo prevare, ali im Osnovni sud u Kikindi, nakon pritvora od 48 sati i saslušanja, nije odredio pritvor, kako je predložilo tužilaštvo, već su pušteni da se brane sa slobode.

- Tužilaštvo će se žaliti na ovakvu odluku zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela koje su već učinili 68 puta i zbog mogućeg uticaja na svedoke - saznali smo u Tužilaštvu.

PROČITAJTE JOŠ - Subotica: Prevaranti sa dozvolom

Policijska uprava u Kikindi u utorak je saopštila da su njih dvoje kao lažni komercijalisti firme koja se bavi ažuriranjem propisa iz oblasti pravne i finansijske regulative, doveli u zabludu 68 osoba u opštinskim i državnim organima na području Srbije da potpišu ugovor o kupovini kompakt-diskova na koje su snimili neažurirane podatke. Potom su takve kompakt-diskove slali oštećenima koji su im za tu uslugu, po osnovu potpisanog ugovora, uplatili ukupno oko 21,8 miliona dinara. Kako smo saznali, majka i sin su, u stvari, u nazivu svoje firme koristili ime najpoznatije elektronske pravne baze, dostupne na internetu, koju kao pouzdan izvor propisa, koriste skoro svi pravnici u zemlji.

DUG PROCES U SADRŽAJ diskova posumnjali su službenici jedne lokalne samouprave u Severnobanatskom okrugu. Ovde su ih kupile četiri državne firme, dok ih privatnicima nisu ni nudili. - I ranije je bilo sličnih pokušaja, ali su se brže otkrivali. Ovaj put su, ipak, bili potpisani ugovori, pa je policija dugo radila na ovom slučaju - saznaju "Novosti".

- Koristeći poznato ime u nazivu svoje firme, oni su službenicima najpre nudili besplatne kompakt-diskove sa pravnim propisima. Službenici su preuzimali diskove, verovatno da ne bi koristili internet, ne znajući da su podaci, uglavnom, stari. Tada su potpisivali prijemnicu, na koju su prevaranti kasnije dopisivali cenu i ostale uslove, tako da je to, u stvari, bio ugovor. Kasnije su stizali ugovor i faktura koja je morala da bude plaćena - objasnio je izvor "Novosti" ovakav način prevare.

PROČITAJTE JOŠ - Uhapšeni prevaranti - uknjižili stan preminule vlasnice

Kako saznajemo, sin je bio vlasnik sporne firme, a majka je registrovana kao direktorka i odgovorno lice.

- Mnogi su, sigurno, pokušali da raskinu ugovore, ali su oni to vešto izbegavali. Prevarenih je sigurno više, ali je ovaj broj, verovatno, moguće dokazati. Prevaranti su doveli i držali službenike u zabludi - tumači izvor "Novosti" upoznat s problematikom.